Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
26 mei 2021

Houben transformeert Houthalense mijnomgeving mee in bedrijvige woonsite

Achter het Nieuwe Administratieve Centrum (NAC) ondergaat de voormalige mijnsite van Houthalen-Helchteren weldra een dubbele reconversie. Qua energiezuinig en innovatief wonen, maar ook op economisch vlak. “Bellefleurs staat enerzijds voor een bedrijvensite die in de toekomst goed is voor honderden jobs”, verklapt Alain Yzermans, burgemeester van de mijngemeente. “Terwijl het anderzijds een bijhorende woonwijk van 250 woningen voorziet.” Ook Houben neemt actief deel aan het project en staat in voor de ontwikkeling van 102 appartementen. 

Houben transformeert Houthalense mijnomgeving mee in bedrijvige woonsite

De reconversie onder de noemer Bellefleurs is een innovatief en ambitieus project voor Houthalen-Helchteren, bestaande uit twee delen. Bedrijvencampus Greenville Campus en een woonwijk met park geven er vanaf 2022 samen een duurzame boost aan de regio. Burgemeester Alain Yzermans ziet de ontwikkeling van deze uitgebreide herbestemming als een belangrijke hefboom om extra arbeidsplaatsen te creëren in zijn stad. “De gehele Greenville Campus zal in de toekomst goed zijn voor meer dan 200 jobs”, zegt hij. “De bouw van de woningen schept tevens ook een stukje extra werkgelegenheid en belangrijke economische impulsen voor de bouwsector.”

Van schachtbok tot Bellefleurs

Binnen Bellefleurs komt er een duurzame wijk die het summum van ecologisch en economisch wonen belooft te worden. Burgemeester Alain Yzermans is alvast enthousiast: “In de komende jaren zullen er op de Bellefleurs-site 250 ecologische woningen worden gebouwd, zowel voor de sociale verhuur als binnen de formule van hamsterhuren of klassiek kopen/huren.” Waarom het project ‘Bellefleurs’ werd gedoopt? Deze naam werd in de volksmond gegeven aan de schachtbokken.”

“De voormalige mijnsite behoudt deze twee iconen dan ook als baken, qua herkenbaarheid én als link met het verleden van de locatie”, aldus Alain Yzermans. Dat verleden respecteren is belangrijk, maar nóg belangrijker is het om de switch te maken; weg van de vervuilende mijnindustrie en voluit richting de groener dan groene toekomstvisie die Bellefleurs in Houthalen-Helchteren integreert.

Duurzame bedrijven welkom

In het hart van het voormalige mijnterrein, zal vanaf 2022 Greenville Campus verrijzen. Deze nieuwe, groene bedrijvencampus is complementair aan de Cleantech incubator Greenville en zal aantrekkelijk zijn voor bedrijven die werken met en rond duurzame vormen van technologie. “Concreet gaat het in eerste fase om 10.000 m² aan uiterst functionele bedrijfsgebouwen, geschikt voor acht tot dertig bedrijven”, aldus gespecialiseerd aannemer TCS. “Het bouwproject zal bovendien een BREEAM International New Construction keurmerk dragen: een evaluatie van duurzaamheid die erg uitzonderlijk is voor een dergelijke bedrijvencampus.”

Wonen in het park

Ook wie op zoek is naar een eigen pand kan thuiskomen op de Bellefleurs-site dankzij het project van vastgoedspecialisten Houben en Gilen Real Estate. De huizenmarkt snakt sinds de coronapandemie naar extra woongelegenheid, maar er wordt hier op de Bellefleurs-site veel verder gekeken dan het snel invullen van een stijgende nood. De bouwplannen houden rekening met mobiliteit, ‘thuiswerken 2.0’ (binnen de site, maar niet letterlijk thuis), elektrische laadpunten voor auto’s en andere vervoersmiddelen …  Verder kenmerkt het project zich door veel groen, veel licht en hogere plafonds.

“De grote verscheidenheid van appartementen komt tegemoet aan alle doelgroepen die onze mijngemeente rijk is, van singles en tweeverdieners tot gezinnen.” Zelfs Hamsterhuren® zal mogelijk zijn. Dit is een vernieuwende formule die het mogelijk maakt om de huishuur als inbreng te gebruiken voor de aankoop van een appartement op de Bellefleurs-site (Residentie Botanica). Hiervoor werken Houben en Gilen Real Estate samen met het vastgoedbedrijf Watson die het vernieuwend concept aanbiedt. Daarnaast is er uiteraard een uitgebreid aanbod aan appartementen die in klassieke huur en verkoop worden aangeboden.

Sociaal sterk

De bouw van 40 sociale wooneenheden en een gemeenschappelijke polyvalente ruimte, met aanleg van een erf en ondergrondse parking, gebeurt door bouwmaatschappij Cordeel. Twaalf rijwoningen bestemd voor verkoop via lokale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien worden voorzien, evenals 28 appartementen bestemd voor verhuur via lokale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis. “De nood aan sociale huisvesting is groot in onze gemeente”, klinkt het bij burgemeester Alain Yzermans. “Hiermee spelen we daarop in op de meest duurzame manier mogelijk binnen een breder project dat hiermee letterlijk van alle markten thuis is!”

In balans met de ontwikkelingen van Houben en Cordeel zal Willemen Real Estate een gevarieerd woonaanbod verwezenlijken op de site inspelend op de noden en wensen van de Houthalenaar.

Dit deelproject wordt pas in een latere fase gerealiseerd. Verdere informatie hieromtrent wordt aangevuld via de communicatiekanalen van Bellefleurs.

Voor meer info kan je terecht op www.bellefleurs.be

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.