Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
10 november 2021

Cohousing Negenhoek: “Bewoners maken actief deel uit van bouwteam”

Afgelopen september vonden de voorbereidingswerken plaats van cohousingproject Negenhoek in Kortenberg. Eind 2022 nemen 27 gezinnen er hun intrek in een moderne en ecologische mix van private en gemeenschappelijke gebouwen. Federico Bisschop van bouwheer Cohousing Projects vertelt je meer over de ziel van dit project en wat hij in een dergelijke samenwerking zoekt.

Cohousing Negenhoek: “Bewoners maken actief deel uit van bouwteam”

“Geen 100 partijen uitgenodigd”

Het is de eerste keer dat beide partijen met elkaar samenwerken. Voor Houben is het zelfs de eerste keer dat we een cohousingproject in handen mogen nemen. Federico en zijn collega’s zijn intussen al toe aan hun 25e cohousingavontuur.

“Het aantal cohousingprojecten dat vandaag tot leven komt, vormt nog steeds maar een klein percentage van het totaal aantal bouwprojecten. Maar het is wel een manier van wonen waar we de volle 100% in geloven. Nog meer dan binnen andere bouwprojecten ligt de focus hier op mensen. Mensen die er bewust voor kiezen om zowel individueel als in groep samen te leven.”

“Voor dit project zochten we naar een iets groter aannemingsbedrijf met een langere staat van dienst en met een betrouwbare reputatie. Onder meer omwille van de vrij strakke planning van 16 maanden. Via een beperkte aanbesteding kwamen we bij Houben terecht. We kozen er bewust voor om geen 100 partijen uit te nodigen, maar om persoonlijk in gesprek te gaan met de meest interessante kanshebbers.”

“Aandacht voor innovatie en betaalbaarheid”

“Ondanks het feit dat dit het eerste cohousingproject is voor Houben, hebben we het volste vertrouwen in deze samenwerking. Net als ons zetten ze heel graag in op innovatie. Wij integreren bijvoorbeeld al meer dan tien jaar geen gasaansluitingen meer in onze projecten. Een heel bewuste keuze.”

“Houben zet zelf ook heel hard in op het ecologische en duurzame aspect. Zo is elk van de 13 huizen, 14 appartementen en gemeenschappelijke ruimtes bijna-energieneutraal, doorgedreven geïsoleerd en voorzien van pv-panelen.”

“Maar beide partijen weten ook dat binnen een groot bouwproject duurzaamheid niet ten koste van alles kan gaan. Aan energiezuinige technieken hangt namelijk ook vaak een stevig prijskaartje vast. Het is dus belangrijk om een ideaal evenwicht te vinden tussen de bijkomende kosten en de extra toegevoegde waarde.”

“Betonslag vermeden”

Wie de conceptafbeeldingen van project Negenhoek voor het eerst ziet, merkt meteen ook het vele groen op. “Nochtans kon het hier straks helemaal anders uit gezien hebben. Er was indertijd namelijk al een verkavelingsaanvraag ingediend voor een aantal woningen met privétuinen. Een derde van de volledige oppervlakte zou verhard worden.”

“Wij kozen er echter voor om de woningen te bouwen rond een weids groen binnengebied. Met onder meer een speeltuin, moestuin en kippenren. We hebben dus een nieuwe betonslag kunnen vermijden.”

“Er zullen straks ook geen auto’s rondrijden op de cohousing site. We zetten volop in op deelauto’s en ondergrondse parkings. Dat is wel iets dat je bij veel cohousingprojecten terugvindt. De sterke ligging van Negenhoek – op 5 minuten van het station en dichtbij de fietssnelwegen richting Brussel en Leuven – zorgt er voor dat de auto zelfs geen must is om er zich te komen vestigen.”

“Bewoners Negenhoek van in het begin heel nauw betrokken”

“Ook typisch aan cohousing is de grote betrokkenheid van de bewoners zelf bij het project. De eerste instappers krijgen zelfs de kans om hun woning volledig mee te ontwerpen.”

“Bovendien is hun stem heel belangrijk in het uitwerken van de gemeenschappelijke delen en de inrichting van de rest van de site. Iedere bewoner koopt uiteindelijk ook een deeltje van het common house. Hier bevinden zich onder meer een polyvalente zaal met keuken, een atelier, een coworkingruimte en verschillende gastenkamers.”

“Het is dus cruciaal dat we met een aannemer kunnen samenwerken die transparant communiceert en een organisatie op poten kan zetten om de bewoners maximaal te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken. Zo maakt een delegatie van bewoners vandaag actief deel uit van het bouwteam. Ze worden op de hoogte gehouden door de projectleider en mogen ook de werfverslagen vrij inkijken en hun feedback hierop geven.”

“We hebben bovendien in samenspraak met Houben besloten om een klantenbegeleider aan te stellen. Die moet ervoor zorgen dat elk van de 27 toekomstige gezinnen straks vlot de afwerking van zijn woning kan gaan bespreken en afronden. Zonder dat de bouwwerken vertraging oplopen in de laatste rechte lijn. Een duidelijk teken dat beide partijen op dezelfde golflengte zitten.”

Wij voelen ons thuis in elke bouwvorm

Ben je op zoek naar een aannemingsbedrijf dat een strakke timing garandeert en zich toch betrokken blijft opstellen binnen elke stap van het bouwtraject? Ongeacht de woonvorm? Onze grondleggers bij Houben staan voor een open en flexibele aanpak, met een goed gesprek als absolute basis van een sterke samenwerking.

Kom alvast meer te weten over onze werkwijze of over onze referenties. Of neem contact met ons op voor verdere vragen of voor een vrijblijvende kennismaking.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.