Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 april 2018

Detaillistisch bouwen in Z33

De renovatie en uitbreiding van het Kunstencentrum Z33 in Hasselt kadert in de plannen van de Provincie Limburg om de historische site rond het Begijnhof een nieuwe invulling te geven. Voor de uitvoering van het bouwproject van 8,5 miljoen euro werd een tijdelijke handelsvennootschap (THV) opgericht tussen Houben en Belemco. De Italiaanse architecte Francesca Torzo – ook bekend als ‘architect-maker’ – ontwerpt met heel veel details. Ze bezoekt om de twee weken de werf om de evoluties van onze teams op de voet te volgen.

Detaillistisch bouwen in Z33

Het provinciaal centrum voor actuele kunst en vormgeving Z33 werd in 2002 opgericht door de Provincie Limburg. De naam Z33 verwijst naar het adres Zuivelmarkt 33. In de Vleugel ’58 van het vroegere Begijnhof worden jaarlijks drie grote en drie kleinere tentoonstellingsprojecten gebracht. Er komen zo’n 30.000 bezoekers per jaar.

Bij het bezoek aan de werf worden we rondgeleid door onze werfleider Kristof en ploegbaas Davy die beiden met veel passie vertellen over het project. “Hier kan je onze ‘mock-ups’ zien. Dat zijn levensgrote details die we op voorhand maken zodat we samen met de architecte de door ons voorgestelde uitvoeringsmethode kunnen evalueren,” vertelt Kristof. “Daarmee hebben we bijvoorbeeld kunnen aantonen dat we de schuine raamkanten ook in snelbouw kunnen uitvoeren, in plaats van beton. Pas als de architecte ermee akkoord gaat, gaan we over tot de uitvoering.”

 

RUITVORMIGE GEVELOPBOUW 
Enkele kernbegrippen van het ontwerp zijn materiaalgevoeligheid, lichtinval en verhoudingen. “Iedere deur of raam heeft schuine dagkanten van 28° tot 45°,” aldus Kristof. “Ergens anders komen hoeken van 58° terug, verwijzend naar het oorspronkelijke bouwjaar. Op de buitengevel komen ruitvormige bruine kleistenen. Dit werd op voorhand allemaal door de architecte in detail uitgetekend, zodat iedere steen op een maatvaste plaats zal komen.”

HOOGSTE DUBBELE WAND OOIT IN BELGIË 
Dat we op deze werf grenzen verleggen, zie je ook aan de hoge dubbele wanden van de 50 meter lange en 11 meter hoge gevel van de nieuwbouw. “Het zijn de hoogste prefab wanden die ooit in België werden gemaakt,” vertelt Kristof, “ze zijn 11,5 meter hoog en wegen 5 ton. Het idee voor deze alternatieve uitvoeringsmethode werd op de werf ontwikkeld. Ze werden bovendien op één dag tijd opgestort. Een uitdaging van formaat!”

 

DIAMANTEN PLAFONDS 
Voor een bijzondere lichtinval in de expositieruimte bedacht Francesca Torzo de door haar genoemde ‘diamanten plafonds’. Ze hebben een totale oppervlakte van 600 vierkante meter. “Om dit specifieke patroon te verkrijgen, lieten we isomo-vormen als legpuzzels in 3D frezen, waarop we dan beton hebben gestort.” aldus Kristof. “Omdat de aanhechting tussen het beton en de isomo niet perfect is, wordt alles nadien handmatig gezuiverd en afgewerkt met kalkverf.

“We zijn terecht fier op dit ‘kunstproject’. Het feit dat we zelf mogen nadenken over technische oplossingen voor de vele details, maakt deze werf enorm boeiend,” besluit Kristof. “Het theoretische en het praktische combineren met genoeg durf om elke nieuwe uitdaging aan te gaan, zo doen we dat bij Houben.”

Een leuk detail voor toekomstige bezoekers: in het oude gebouw van Z33 is een kapel geïntegreerd die centraal staat in de Virga Jesse ommegang. We hebben naast de kapel een tunnel gemaakt onder het bestaande gebouw die vanuit de Bonnefantenstraat toegang zal geven tot de mooie tuin van het Begijnhof. Iets om zeker eens te gaan verkennen van zodra alles klaar is!

 

PROJECTGEGEVENS
Project: Z33
Locatie: Hasselt
Bouwheer: Provincie Limburg
Uitvoering: Augustus 2017 – mei 2019

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.