Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
16 september 2020

Edouard Remy-site Leuven: bouwen als verbinding tussen generaties

Bouwen aan morgen mag je voor sommige van onze projecten zeer letterlijk nemen. Zo wordt de Edouard Remy-site in Leuven binnenkort een plaats waar de jongsten en oudsten onder ons elkaar de tijd van hun leven bezorgen. Met twee Houben-realisaties die los van elkaar werden ontworpen, maar vele jaren later naadloos in elkaar overlopen.

Edouard Remy-site Leuven: bouwen als verbinding tussen generaties

De Remysite, op zo’n tien minuten wandelen van Leuven Station, is de thuis van drie grote zorgprojecten:

Synergie tussen jong en oud

Het vernieuwde woonzorgcentrum Edouard Remy, opgeleverd en in gebruik genomen in 2015, en Doremy, momenteel in de afwerkingsfase, dragen de Houben-stempel. Dat de zorgsite straks zowel de oudsten als de jongsten in de maatschappij opvangt, is geen toeval.

“Toen Houben de renovatie van het 50 jaar oude woonzorgcentrum en de bouw van de nieuwe vleugel op zich nam, hielden we al rekening met eventuele toekomstige bouwplannen voor een kinderdagverblijf”, vertelt Didier Lhomme, facilitydirecteur van Zorg Leuven, zorgbedrijf en bouwheer van de site.

“Studies wijzen namelijk uit dat bejaarde personen langer fysiek en mentaal gezond blijven dankzij veelvuldig contact met de buitenwereld. Vooral wanneer er kinderen in de buurt zijn. En dat geldt eens te meer voor personen met dementie. Ondanks hun achteruitgaand kortetermijngeheugen, herinneren ze zich vaak nog dingen uit hun jeugd.”

Jeugdigheid en beleving centraal

“Dus kozen we ervoor om deze jongste en oudste generaties met elkaar in contact te brengen. Via een openbare aanbesteding kwam de bouw van kinderdagverblijf Doremy opnieuw bij oude bekende Houben in handen te liggen.”

“In de praktijk willen we positieve, intergenerationele en menselijke beleving creëren tussen de kleintjes en de ouderen. Als buren van elkaar willen we ze – in de mate van het mogelijke – meer in elkaars leven betrekken. Zo zouden de kinderen eens een uitstapje kunnen maken naar het woonzorgcentrum of er een kleine muzikale act opvoeren. Of kunnen ouderen op hun beurt een bezoekje brengen aan het kinderdagverblijf. Kleurrijke kunstwerken in de vorm van zitbanken geven een extra jeugdige en frisse toets. ”

“Ook op vlak van ruimtegebruik en diensten willen we zoveel mogelijk delen. De tuin van het kinderdagverblijf, die in het weekend ongebruikt blijft, kunnen we openstellen voor de oudere bewoners. De centrale keuken van WZC Edouard Remy en het keukenpersoneel zouden ook maaltijden kunnen voorzien voor de kinderen, de poetsploegen kunnen we in de verschillende gebouwen inzetten. Samengevat, er zijn diverse manieren om de voordelen van elkaars aanwezigheid te benutten.”

“Gebouwd op de groei”

Net zoals de nieuwbouw van kinderdagverblijf Doremy naadloos aansluit op het karakter van de rest van de zorgsite, hield de bouwheer al vanaf het ontwerp rekening met de toekomst.

“We hebben een heel lange vleugel voorzien, maar voorlopig hebben we nog maar de helft effectief laten bouwen. De funderingen en kelders liggen er wel al volledig. Beslissen we dus ooit om een stuk kinderdagverblijf, woonzorgcentrum of bureelruimte bij te bouwen, dan kunnen we meteen bovengronds aan de slag gaan.”

Duurzaamheid op alle vlakken

“Hoe dan ook is duurzaamheid de sleutel bij elk nieuw bouwproject vanuit Zorg Leuven. De stad heeft duidelijke klimaatambities geuit richting 2030 en 2050. Ook dit project kadert hier perfect in.”

“Doorgedreven gebouwisolatie en het toepassen van zoveel mogelijk duurzame materialen en groene technieken zijn het bouwkundige uithangbord daarvan. Maar in feite begint het duurzame verhaal al bij de locatie van het nieuwe kinderdagverblijf. We hebben voor de start van het ontwerp een studie laten uitvoeren waaruit blijkt dat 70% van de bezoekers van de site te voet of met de fiets komt.”

“De centrale ligging van de site draagt daar zeker toe bij, maar we proberen duurzame mobiliteit nog extra te stimuleren. Bijvoorbeeld door een beperkt aantal parkeerplaatsen te voorzien, door een ondergrondse kiss&ride-zone in te richten zodat bezoekers en wandelaars een minimum aan autoverkeer tegenkomen…”

Dit alles, in combinatie met de filosofie om verschillende generaties samen te brengen, maakt dat het begrip duurzaam het bouwtechnische ver voorbijgaat.

“3 maand eerder opgeleverd ondanks corona”

Dat beide partijen al eens eerder samenwerkten, is mooi meegenomen, maar daarom niet per se een 100% garantie op succes. “Hoe je het draait of keert: de klik moet er zijn. Enerzijds met de projectleider en zijn team op de werf, anderzijds met de sturende mensen achter het bouwbedrijf.”

“Wat voor ons nog maar eens duidelijk werd – zeker in volle coronacrisis – is het belang van een open communicatie en een flexibele aanpak. Dat we de vooropgestelde openingsdatum – door de lockdown en social distancingmaatregelen – niet zouden halen, werd al snel duidelijk. Maar net op dat moment hebben beide partijen snel de juiste knopen doorgehakt.”

“Het resultaat is dat de feestelijke opening van Doremy nog even moet wachten, maar dat de oplevering van een aantal nevenprojecten op de zorgsite wel drie maanden vroeger dan gepland kan plaatsvinden.”

Op zoek naar grondleggers voor een succesvol bouwproject?

2020 heeft ons geleerd dat – bovenop de nodige kennis en ervaring – flexibiliteit en aanpassingsvermogen cruciaal zijn om een succesvolle samenwerking tussen bouwpartners te garanderen. Bij Houben zijn we dankzij onze innovatieve organisatie op en naast de werf in staat om eventuele obstakels voor te zijn en snel in te grijpen wanneer nodig.Wil je graag eens kennismaken met onze grondleggers en een eventuele samenwerking bespreken? Contacteer ons en je hoort snel van ons terug.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.