Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
27 juni 2018

Een afwerking tot in de puntjes en tegen de tijd

Een bouwproject waar de hele groep Houben fier op mag zijn, is de T2-campus op het Thor Park in Genk, de voormalige mijnsite van Waterschei. Onze collega’s van Aluglas, Gyprof en Houben zijn er zeer druk in de weer want de timing is uiterst strak.

Een afwerking tot in de puntjes en tegen de tijd

Bouw®verhalen: Werf T2 Campus Thor Park Genk

Een bouwproject waar de hele groep Houben fier op mag zijn, is de T2-campus op het Thor Park in Genk, de voormalige mijnsite van Waterschei. Onze collega’s van Aluglas, Gyprof en Houben zijn er zeer druk in de weer want de timing is uiterst strak. Het ‘state-of-the-art gebouw’ van 150 meter lang en een oppervlakte van 24.400 vierkante meter werd gebudgetteerd op 28,5 miljoen euro.  De THV Houben-Strabag kreeg anderhalf jaar de tijd voor de uitvoering van dit grootste SALK-project dat door de THV van de Nederlandse architect Atelier Kempe Thill, in samenwerking met het Antwerpse bureau OSAR, werd ontworpen. De complexiteit van de details en de race tegen de klok vragen extra inspanningen van het voltallige werfteam.

Bouwheren VDAB, Syntra-Limburg en het autonoom gemeentebedrijf van de Stad Genk investeren samen zo’n 57 miljoen euro in dit project. De Technologie en Talent (T2)-campus zal bestaan uit 80 klaslokalen en 15 labs waar dagelijks zo’n 1.300 trainees, jongeren en volwassenen zullen deelnemen aan inspirerende technologiemodules en –projecten.

SCHADUWVOEG VAN 1 CM
We worden rondgeleid door Dirk, projectleider bij Aluglas, het interieurbedrijf van de groep Houben. “Op dit moment zijn hier zes van onze mensen aan het werk,” vertelt hij. “Maar op de drukste momenten zijn we met twaalf. We plaatsen de brandwerende ramen en akoestische deuren met een schaduwvoeg van één centimeter. Die zie je overal terugkomen. De kunst is om alles mooi op die lijn van één centimeter aan te houden. Dat vraagt veel precisiewerk. Verder is er ook een metriek van 1m80 die terugkomt. De lijnen van de retombées moeten bijvoorbeeld overeenkomen met de positie van de lampen, alles steeds op dezelfde lijn. De architecten komen dat tweewekelijks nakijken. Het is een industrieel ontwerp met veel complexe details om tot een goed einde te brengen binnen de krappe timing van het project.”

HET ATRIUM ALS EYECATCHER
De nieuwe campus bestaat uit drie bouwdelen. Het gelijkvloers wordt een polyvalente industriehal met werkplaatsen, ateliers en studio’s. De verdiepingen daarboven bieden ruimte aan de leslokalen en tot slot is er een centrale open verbindingsruimte, het atrium, waar sociale activiteiten en exposities worden georganiseerd.

“De enorme grootte en hoogte van het atrium vormt zeker een uitdaging,” aldus Dirk. “Voor onze collega’s van Gyprof, het afwerkingsbedrijf van Groep Houben, die dit gebouw van 8000 vierkante metergipskartonwanden en 4000 vierkante meter gipskartonplafonds voorzien, bemoeilijkt dit de plaatsing. Het werk van Aluglas zul je binnenkort aantreffen in de centrale bar in het atrium. Deze wordt helemaal afgewerkt in fineer eik, dezelfde bekleding die ook aan de onthaalbalie komt,” vertelt Dirk. “Onze mensen tekenen deze interieurelementen eerst tot in de puntjes uit en vervolgens gaat het plan naar de architecten ter goedkeuring. Daardoor gaat er vaak wat tijd over vooraleer onze schrijnwerkers effectief kunnen starten met de productie. Het feit dat we altijd aan het einde van de bouwschakel werken, maakt het in dit geval extra uitdagend,” besluit Dirk.

TIJDSDRUK
Dat het gebouw een unicum is met veel aandacht voor duurzaamheid en energieneutraliteit merk je aan de grote glaspartijen, vides en enorme overspanningen. “Omwille van de open structuur en de grote glaspartijen, hebben we hier TT-elementen van 12 m geplaatst en balken van 14m40 die 22 ton per stuk wegen. Als je daarbij nog eens de grote hoeveelheid aan technieken rekent, is het snel duidelijk dat dit een werf is waar we met de hele Groep Houben al onze krachten moeten bundelen om het beoogde resultaat te behalen.”

PROJECTGEGEVENS
Project: T2 Campus 
Locatie: Thor Park Genk
Bouwheer: VDAB, Syntra-Limburg en het Autonoom Gemeentebedrijf van de Stad Genk 
Uitvoering: December 2016 – augustus 2018

 

 

 

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.