Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
30 januari 2019

Een perfecte tandem op de werf van WZC Ocura

Als we toekomen op de werf van WZC Ocura in Montenaken hebben senior projectleider Stephan en werfleider Arno er net hun derde lean-plansessie achter de rug. Als pilootaannemer voor de nieuwbouw en de renovatie van dit woonzorgcentrum staat Houben in voor een goede planning met de eigen onderaannemers en de drie nevenaannemers. De nieuwbouw van 19 eenpersoonskamers en 13 zorgflats zit nu bijna volledig in de afwerkingsfase. Alles moet klaar zijn om in het bouwverlof een aantal diensten en bewoners te verhuizen van het te renoveren gedeelte naar de nieuwbouw. De jonge en enthousiaste werfleider Arno heeft de touwtjes strak in handen, tot grote tevredenheid van campusdirecteur Ilse Liesmons.

Een perfecte tandem op de werf van WZC Ocura

COMBINATIE VAN DETAILS
“Ik ben hier in augustus vorig jaar gestart, recht van de schoolbanken,” vertrouwt Arno ons bij het begin van de rondleiding toe. “Gelukkig kon ik rekenen op de goede ondersteuning van mijn collega’s projectleider Stephan en werfleider Sander. Het is geen grote werf  maar de combinatie van verschillende details maakt het wel complex. Er zijn gewone betonblokken maar ook silicaatblokken en er komt nog een staalstructuur. Op sommige plaatsen is er zichtbeton, op andere pleisterwerk. Er is een hellend dak én een plat dak. De gevelstenen zijn er in twee kleuren. Ze worden in een speciaal verband gemetst, heel dicht bij elkaar, en de bovenste gevel helt 20 centimeter over. Die oversteek wordt afgewerkt met een zwart gelakte plaat. In de gevel zie je tussen de ramen een betonnen sierkolom uitsteken. Om deze te plaatsen, hebben we moeten zoeken naar de collega met de kleinste handen. En gelukkig hebben we hem gevonden!” lacht de werfleider.

 

OOK OP DE BUREN KAN JE REKENEN
“De natte ondergrond heeft ons hier ook al parten gespeeld,” gaat Arno verder. “Normaal moesten er negen regenwaterputten van ieder 15.000 liter komen. Maar omdat de grond onmogelijk te draineren valt, komt er nu achter het gebouw een hele grote maar minder diepe put van 122.000 liter.”
Dat bouwen op de Haspengouwse ondergrond toch ook zo zijn voordelen heeft, vernemen we uit een leuke anekdote. “Een tijd geleden stonden er drie vrachtwagens met betonnen welfsels klaar,” vertelt Arno. “De doorgang naar achter was echter versperd en toen heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en ben bij de overbuur gaan vragen of we zijn weide tijdelijk mochten gebruiken. Dat ikzelf in deze streek woon, speelde wel in mijn voordeel. Ik heb mijn beste dialect bovengehaald en ben die man nu heel dankbaar!”

 

CRUCIALE VOORBEREIDING
Bij de rondgang in de nieuwbouw, valt het gebruik van de verschillende materialen op. “Op de benedenverdieping (kelderniveau) komen de inkomhal, twee grote flats, een grootkeuken voor de hele campus en een ondergrondse garage met 20 parkeerplaatsen. Het eerste verdiep biedt plaats aan 19 eenpersoonskamers met een gezamenlijke ruimte waar ook een kookeiland komt voor de bewoners. Op de bovenverdieping komen tweepersoonsflats met een mooi terras. “Op meerdere plaatsen zijn beton, silicaat, hout en staal gecombineerd,” licht Arno toe. “Voor deze constructies was een nauwkeurige voorbereiding heel belangrijk. De silicaatsteen heeft een goede akoestiek maar moet volledig vooraf uitgetekend worden. Dat was een heus puzzelwerk.”

Waar de buitentrap komt, zien we al een indrukwekkende staalconstructie. “Die staalstructuur weegt zo’n twee ton en werd volledig uitgetekend door mijn collega Sander,” aldus Arno. “De onderdelen werden met een kraan geleverd. We hebben ze zelf gemonteerd en dan met behulp van de kraan geplaatst. Hij paste uiteraard perfect! Er wordt straks nog een volledige veranda in deze staalstructuur gebouwd.”

 

TEVREDEN BOUWHEER 
Zodra de nieuwbouw klaar is, verhuizen een aantal diensten en bewoners uit het bestaande gebouw naar de nieuwbouw zodat de renovatiewerken in het centraal departement kunnen starten. “Als pilootaannemer is het onze taak om de werken en de planning in goede banen te leiden,” geeft de werfleider nog aan. “De samenwerking met de bouwheer, architect en nevenaannemers verloopt in een positieve sfeer dus ik heb er alle vertrouwen in dat we hier samen tot een mooi resultaat zullen komen.”

Dat beaamt ook Ilse Liesmons, campusdirecteur bij bouwheer vzw Ocura, die lovend is over de samenwerking met het Houben-team: “Iedereen doet zijn uiterste best om de planning op tijd gerealiseerd te krijgen. Ik sta volledig achter de lean-methodologie die hier toegepast wordt. Het is fijn dat ik op de lean-plansessies aanwezig kan zijn. Er heerst duidelijk een gemoedelijke sfeer, iedereen kent elkaar en trekt aan hetzelfde touw. Stephan en Arno vormen de perfecte tandem: streng maar rechtvaardig, zo heb ik het graag,” besluit ze.

PROJECTGEGEVENS
Project: Woonzorgcentrum Ocura
Locatie: Montenaken
Bouwheer: Woonzorgcentrum Ocura vzw

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.