“Verwachtingspatroon is fors veranderd”
De architecten van A33 kijken over de mooie Leuvense binnenstad uit. De renovatie van hun thuisbasis, een oud silogebouw, namen ze zelf voor hun rekening rond de millenniumwissel. Maar de tijden zijn intussen sterk veranderd, beseft ook bestuurder en architect Gert Van Conkelberge.
“We zijn voornamelijk actief in sociale huisvesting, projectontwikkeling, scholenbouw en masterplanning en wensen een maatschappelijk relevante bijdrage te leveren. Daarbij proberen we niet alleen naar het puur architecturale te kijken, maar ook naar de hele context daarrond.”
“Om alles tijdig en zoals gepland op de wereld te krijgen, moeten we meer dan ooit flexibel te werk gaan. De regelgeving wijzigt heel snel. Beslissingen worden steeds later genomen. We werken nu eenmaal binnen een digitale wereld en daar hangt een bepaald verwachtingspatroon aan vast: snel en foutloos opleveren, liefst zonder compromissen.”
“Innovatieve gaat verder dan het gebouw”
Flexibeler werken zonder in te boeten aan kwaliteit. Hoe vullen de architecten van A33 dat plaatje in? “We moeten de ruimte optimaal leren gebruiken. Niet alleen binnen het gebouw, maar ook errond. Maximale beleving creëren door de juiste context te scheppen.”
“Neem nu het schoolproject in Neerpelt, dat kadert binnen de Scholen van Morgen. Veiligheid en de flexibele indeling van de ruimtes zijn slechts enkele aspecten. Maar wat bijvoorbeeld met de aankomstzone voor de schoolpoort? Hoe kunnen we die ontwerpen met het oog op rust en efficiëntie? Of hoe kan de school na de uren nog gebruikt worden?”
“Voorbereidende fase wint aan belang”
“Idem bij sociale huisvestingsprojecten. We proberen zoveel mogelijk spelers vooraf te betrekken: de stedenbouwkundige dienst, (buurt)bewoners, brandweer, wijkagent, noem maar op. Dat levert vaak heel sterke inzichten op. Denk maar aan het inperken van vandalisme of het vergroten van het veiligheidsgevoel.”
“Ook op die manier proberen we op een innovatieve manier het verschil te maken. Al kost deze manier van werken wel meer tijd. Maar het mooie is dat de sector zich perfect aanpast aan veranderingen”, merkt Gert Van Conkelberge.
“Geen lean zonder wederzijdse goesting”
“Een mooi voorbeeld daarvan is het lean-concept. De school van Neerpelt was onze allereerste kennismaking met deze aanpak. Bouwheer, architect en aannemers zitten vanaf dag één op dezelfde lijn dankzij concrete planningen en afspraken.”
“Die intensieve aanpak betaalt zich cash terug tijdens de uitvoeringsfase. Letterlijk! De oplevering van het project gebeurde een viertal maanden vroeger dan voorzien en het dossier bevatte slechts een aantal opleveringspunten. Zoiets komt zelden voor in de praktijk. We wonnen er zelfs de prijs voor Beste Bouwteam mee. Maar er moet wel wederzijdse goesting zijn om lean te doen slagen.”
“Extra aandacht voor de bouwschil”
“Ons doel bij A33 Architecten is om het architecturale plaatje met de context en het beschikbare budget te combineren. Dat kan volgens ons niet zonder innovatief te denken, en dat op verschillende vlakken: energie en duurzaamheid, omgeving, circulair materiaalgebruik, flexibel gebouwontwerp, BIM-integratie, …”
“Natuurlijk moeten alle partijen bereid zijn om hun steentje bij te dragen, ook financieel. Maar volgens ons moet er minstens sprake zijn van een getrapte of in de tijd gespreide innovatie, zowel technisch als architecturaal. Hoe kunnen we op termijn richting nulverbruik evolueren? Hoe zorgen we ervoor dat het gebouw nooit nood heeft aan koeling? Door extra in te zetten op een energetisch performante bouwschil is de stap naar een upgrade in de toekomst heel klein.”
“Innoveren is een manier van leven”
“Innovatie is dus een kwestie van slim anticiperen, maar ook door ernaar te leven. Zo hebben we sinds kort een werkgroep duurzaamheid binnen het kantoor. Deze bekijkt hoe wij als architectenbureau duurzamer kunnen werken. Is het bijvoorbeeld een betere oplossing om één of twee deelwagens te voorzien? Of om onze drank en voeding in een buurtwinkel te kopen in plaats van te laten leveren door een bovenlokale verdeler?”
“Die denkwijze moeten we ook doortrekken naar de bouwwereld van morgen. Kunnen we bijvoorbeeld minder bekende gevelmaterialen inzetten die hetzelfde visuele effect opleveren? Laat een kleinere werf toe om te werken met een alternatieve isolatiemethode? Innovatie begint met de juiste vragen te stellen, de mogelijke antwoorden volgen meestal vanzelf”, besluit Van Conkelberge.
Samenwerken met onze grondleggers?
Als bouwpartner met bijna een eeuw aan ervaring en expertise leggen we telkens opnieuw de geschikte basis voor een groots project. Zoals je in deze blog kon lezen, gebeurt dat telkens met het oog op het best mogelijke partnership. Interesse in een samenwerking? Contacteer ons en we leggen snel een afspraak vast.