“Alarmerende cijfers”
Drie jaar geleden startte TALim zijn activiteiten op in Genk, een initiatief vanuit de UHasselt, met wijlen voormalig rector Luc De Schepper als gangmaker. Hun opzet: zoveel mogelijk potentiële schoolverlaters achter de schoolbanken houden. Dat doet de organisatie door een traject aan te bieden waarbij kinderen drie jaar lang iedere zaterdagochtend ondergedompeld worden in verschillende professionele werelden. Daarna worden ze nog vijf jaar lang opgevolgd en begeleid.
“We stellen vast dat jaarlijks een alarmerend percentage leerlingen geen secundair diploma behaalt”, geeft Herman Reynders aan. “Daarmee hypothekeren ze niet alleen hun eigen toekomst. Luc De Schepper berekende namelijk dat een kind zonder diploma de maatschappij gedurende zijn of haar hele beroepsleven 600.000 tot 700.000 euro kost. Door lange periodes van werkloosheid, meer uitval door ziekte, noem maar op. Ook de economie lijdt hier dus zwaar onder. En bijgevolg ook onze ondernemers en bedrijven, die hun vacatures almaar moeilijker ingevuld krijgen.”
“Het doel van TALim is om – in eerste instantie – maatschappelijk kwetsbare jongeren van het vijfde leerjaar lager onderwijs tot en met het eerste middelbaar in aanraking te brengen met zoveel mogelijk interessante beroepen over tal van sectoren heen. De bouwsector, maar ook de zorg, milieu en natuur, sport, media, enzovoort. Zo willen de vroegtijdige uitval maximaal counteren.”
“Hiervoor rekenen we op de hulp van eigen vrijwilligers, maar ook op de bedrijfswereld zelf. Enerzijds door financiële steun te bieden aan het project, anderzijds door eigen medewerkers af te vaardigen die op hun beurt de jongeren inspireren met hun beroep. Tegelijkertijd kunnen we rekenen op een nauwe samenwerking met de UHasselt om de resultaten van onze inspanningen objectief te monitoren.”
“Focus op talent detecteren en ontwikkelen”
Vandaag is TALim actief in Genk, Beringen en sinds kort ook in Maasmechelen. “Schooluitval is vooral in de voormalige mijngemeenten een acuut probleem, maar ook in gemeenten als Hasselt, Tongeren en Leopoldsburg blijven de cijfers oplopen.”
“Die tendens willen we beetje bij beetje omkeren. Hoe? Door deze jongeren te inspireren op een moment dat ze heel belangrijke keuzes moeten maken in hun nog jonge leven. Welk beroep past perfect bij hen? Welke talenten bezitten zij die met een bepaalde job matchen? 25 zaterdagvoormiddagen per jaar – en dat drie jaar lang – brengen we hen in contact met meer dan 200 verschillende beroepen.”
“Niet op een schoolse manier, maar door hen zaken te tonen, door hen actief te betrekken in workshops, door hen samen te laten werken rond een bepaald thema. Wij willen hen stimuleren om hun talenten te leren ontdekken en ontwikkelen. Hiervoor kunnen we onder meer rekenen op de expertise van professor Luk Dewulf van de KU Leuven.”
“Houben is geworteld in de mijngrond”
Al van bij de opstart van TALim is Houben nauw betrokken met hun werking. Gedelegeerd bestuurder Veronique Houben: “De roots van ons familiebedrijf liggen in Houthalen, ook een voormalige mijngemeente. We weten dus welke uitdagingen er op maatschappelijk vlak spelen en dragen met veel toewijding ons steentje bij aan de ambities van TALim.”
“Naast financiële ondersteuning vaardigen we regelmatig collega’s af die op zaterdag hun beroep gaan voorstellen aan de jongeren. Zo hebben we al gewerkt rond veiligheid en preventie, BIM en werfleiderschap. Dat leidde al tot heel wat fijne interacties en leermomenten die zeker naar meer smaken.”
“Op deze manier hopen we de jongeren meer duidelijkheid over en geloof in hun toekomst te geven. Zodat ze eerst hun diploma behalen en nadien hopelijk vol motivatie en goesting bij ons aankloppen voor een fascinerende job in de bouwsector.”
“Onze ambities? Groeien in leerlingen én locaties”
Dit jaar rondde de allereerste groep TALimmers hun driejarig traject af. “30 jongens en meisjes uit het Genkse – én hun ouders niet te vergeten – hebben drie jaar lang geïnvesteerd in hun professionele toekomst. In het weekend, naast hun al drukke schoolleven. Dat is allesbehalve evident en dus eens te meer bewonderenswaardig”, aldus een trotse Herman Reynders.
“Maar dit is pas het begin. We mikken op 120 leerlingen per locatie en hopen ook uit te breiden naar meer gemeenten. Dat is ons eerste hoofddoel. Om al die jongeren uit deze kwetsbaardere doelgroepen te bereiken, hebben we echter veel meer middelen en vrijwilligers nodig.”
“Onze ultieme droom? Dat we met TALim welkom zijn tijdens de schooluren. Een paar uurtjes op vrijdagnamiddag volstaan om duizenden jongeren aan te spreken en te stimuleren. Een win-win voor TALim, voor de jongeren, voor de deelnemende bedrijven én voor de jobmarkt. Gelijkaardige initiatieven in Brussel en Nederland zijn nu al bezig met haalbaarheidsstudies hierrond.”
“Intussen bouwen we voort op het harde werk van onze initiatiefnemers, onze vrijwilligers en onze bedrijfspartners om zoveel mogelijk jongeren en ouders warm te maken voor TALim. Om de eerste succeservaringen als katalysator te gebruiken voor nieuwe, mooie verhalen. Zo begon een jongedame uit onze Genkse groep met een eigen dagboek nadat een schrijfster gepassioneerd kwam vertellen over haar beroep. Dat is de magie die we met TALim willen creëren”, besluit Herman Reynders hoopvol.
Ook jij kan iets betekenen voor TALim!
Wens je net zoals onze grondleggers mee het verschil te maken voor tal van Limburgse jongeren? Bijvoorbeeld door hen van dichtbij te laten kennismaken met jouw bedrijf of sector? Neem contact op met Talenten Academie Limburg via info@TALim.be voor meer info.