Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
17 oktober 2018

Lean leidt tot duurzame partnerships

Na een succesvolle integratie van de lean-methode bij fase 1 van het bouwproject WZC Keiheuvel waren alle betrokkenen enthousiast om deze methode ook voor de afwerking van bouwfase 2 te hanteren. De lean-aftrap werd gegeven tijdens de eerste plansessie op dinsdag 11 september waar de genodigden mochten aanschuiven aan de voor hen gekende vergadertafel. Als resultaat verscheen er een kleurrijke planning op het bord, zonder hiaten, die door iedereen haalbaar werd geacht.

Lean leidt tot duurzame partnerships

BOUW®verhalen: Lean-plansessie bij opstart fase 2 van WZC Keiheuvel

Na een succesvolle integratie van de lean-methode bij fase 1 van het bouwproject WZC Keiheuvel waren alle betrokkenen enthousiast om deze methode ook voor de afwerking van bouwfase 2 te hanteren. De lean-aftrap werd gegeven tijdens de eerste plansessie op dinsdag 11 september waar de genodigden mochten aanschuiven aan de voor hen gekende vergadertafel, voor de gelegenheid gedekt met lekkere koffiekoeken. “Dat is altijd goed voor de sfeer,” begint Jo Wels, lean coach bij Houben, terwijl hij de onderaannemers uitnodigt om zeker toe te tasten. De sessie kent een vlot verloop: bouwfase 1 wordt eerst geëvalueerd door middel van een ‘lessons learned’, daarna gaan de aanwezigen aan de slag: er wordt druk gepland, overlegd en weer gepland tot er een kleurrijk eindresultaat op het bord verschijnt. Jo Wels overloopt de uiteindelijke planning en sluit af met de cruciale vraag: “Is dit een planning die voor iedereen haalbaar is, zonder het mes op de keel?” De groep denkt nog even na, bevestigt en gaat al lachend uit elkaar. Vanaf maandag beginnen ze eraan.

Patrick Kaes, senior projectleider, en werfleider Wim Steegmans zijn blij verrast: “Dankzij deze meeting is onze voorziene planning nog met een volledige maand ingekort,” klinkt het enthousiast. “Of dit zo gaat blijven, zal nu moeten blijken uit de daily stands. Die organiseer ik dagelijks om 8u45,” vertelt Wim, “zodat er een korte opvolging van de planning kan gebeuren. Dat is heel belangrijk. Dan vinken we af wat er is gebeurd en bespreken we de eventuele achterstand en de geplande werken van vandaag en morgen. Er zijn altijd onvoorziene situaties waar we dan samen kunnen op inspelen.” 

“Omdat de uitvoeringstermijn bij de eerste fase van Keiheuvel zo krap was, hebben we beslist om deze werf met lean te plannen,” vertelt Patrick. “Op vijf maanden tijd moest de eerste verdieping helemaal klaar zijn zodat de bewoners hun intrek konden nemen. Als we dat niet met lean hadden gedaan, ben ik ervan overtuigd dat we het niet gehaald hadden. Sindsdien ben ik een enorme voorstander van lean.” 

“Lean heeft nochtans niet als doel om de uitvoeringstermijn in te korten,” licht Jo Wels toe, “maar het is er wel een gevolg van. Eigenlijk krijgen de mensen evenveel tijd en is het zeker niet de bedoeling om onze onderaannemers op te jagen. Het belangrijkste doel is om de stilstand uit het bouwproject te halen. Op die manier wint iedereen tijd. Door een goede communicatie gaat de kwaliteit er trouwens ook op vooruit. We zitten elkaar niet meer in de weg en respecteren elkaars planning en uitgevoerd werk. Respect voor elkaar is een bijzonder belangrijke waarde.”

“Door lean toe te passen kunnen onderaannemers hun eigen rendement beter inschatten en waarmaken,” vult Patrick aan. “Ze zien daarnaast ook perfect wanneer er tijd vrij is om andere projecten in te plannen.”

Erwin Eeckelaers, zaakvoerder van Omni Projects, specialist in sanitaire installaties: “Ik zit al 36 jaar in het vak maar voor mij was dit project Keiheuvel mijn eerste kennismaking met lean. Als installateur werk ik regelmatig voor projectontwikkelaars voor wie de deadline bij appartementen nog krapper is. Daar werken we gelukkig vaak met dezelfde onderaannemers die dan onderling hun planning afstemmen. Dat het hier volgens de lean-methode door de hoofdaannemer wordt aangestuurd, ervaar ik als een meerwaarde.  De bordplanning is voor iedereen zeer duidelijk en overzichtelijk, bovendien leidt het tot een goede communicatie met alle betrokkenen waardoor je een fijnere sfeer krijgt. De bereidwilligheid om elkaar te helpen, maakt het werk zoveel aangenamer,” concludeert Erwin. “Ik zie mijn aanwezigheid op een plan-sessie zoals vandaag zeker niet als tijdverlies, eerder als investering in een goede samenwerking en relaties. Dat we nu met dezelfde mensen als in fase 1 kunnen verder werken, is voor iedereen positief. Wij vergaderen hier met de zaakvoerders en projectleiders maar mijn mannen op de werf kennen intussen ook de andere mannen en omgekeerd. ‘Never change a winning team’, dat is mijn motto. Dus ik hoop dat lean ertoe kan bijdragen dat we in de toekomst meer projecten met dezelfde teams kunnen uitvoeren. ”

“We gaan het project WZC Serrenhof in St-Truiden, ook van bouwheer Orelia, met dezelfde ploeg van onderaannemers doen,” besluit Patrick. Dat is de verdienste van dit team. Bij Houben implementeren we momenteel een nieuw systeem van scorecards voor onze partners en zullen we hen ook vragen om ons te evalueren. Hiermee streven we naar duurzame partnerships waarbij niet alleen de prijs bepalend zal zijn.”

Aanwezigen tijdens de sessie:
Jo Wels, lean coach bij Houben
Patrick Kaes, senior projectleider bij Houben
Wim Steegmans, werfleider bij Houben
Erwin Eeckelaers, zaakvoerder van Omni Projects (sanitair)
Matthijs Beckers, projectleider bij Janssens Elektriciteitswerken
Danny Joos, zaakvoerder van Joos-Weyland pleisterwerken
Joeri Lenaerts, projectleider bij C&S metaalconstructies
Dimitri Van Grootenbril van SPIE (HVAC)
Jan Vandermeeren (Aluglas)

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.