Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
18 november 2014

Luchtdicht bouwen? Houben is uw partner.

De laatste jaren is de energieperformantie van gebouwen heel belangrijk geworden. Logisch ook, want het zijn prestaties die van overheidswege worden gevraagd bij alle nieuwbouw- en renovatieprojecten. Een belangrijk aspect daarbij is de luchtdichtheid.

Luchtdicht bouwen? Houben is uw partner.


 

Luchtdicht bouwen is een essentieel onderdeel geworden in de huidige generatie van energieneutrale gebouwen. De luchtdichtheid van een gebouw garandeert namelijk dat er geen luchtlekken zijn, waarlangs ongecontroleerde energieverliezen kunnen ontstaan. Denk maar aan warmte in de winter of koude in de zomer. Daarnaast kunnen luchtlekken zorgen voor condensatierisico's of ongecontroleerde luchtuitwisseling. Het resultaat is bijna altijd dat een gebouw met een slechte luchtdichtheid niet het comfort geeft dat het zou moeten geven.

Houben is uw partner voor de degelijke uitvoering van luchtdichte gebouwen. Bij het project Bouwvakschool te Dilsen-Stokkem werden 2 luchtdichtheidsproeven gedaan op de wind- en waterdichte ruwbouwstructuur door middel van een blowerdoortest, in samenwerking met de firma Sypa uit Bree. Sypa is een Bindt/Attma gecertificeerde tester.

Hoe werkt een blowerdoortest?
Bij een blowerdoortest (luchtdichtheidstest, infiltratieproef, pressurisatieproef,…) wordt de luchtdichtheid van een gebouw vastgesteld door het bloot te stellen aan een over- en/of onderdruk van 50 Pa. Het volume lucht dat hierbij aan het gebouw ontsnapt of erin infiltreert, is dan een maat voor de luchtdichtheid.

Uitstekende resultaten in de Bouwvakschool
Tijdens de blowerdoortest van het project te Dilsen-Stokkem werd de luchtdichtheid van de buitenschil gecontroleerd en de aansluitingen van het schrijnwerk met de buitenschil. We haalden respectievelijke scores van n50=0,10 1/h en n50=0,17 1/h. De te behalen norm voor gesloten ruwbouw is n50=0,30 1/h. Voor passiefbouw bedraagt de norm n50=0,60 1/h. De behaalde scores zijn dus bijzonder goed en onderstrepen het belang voor het opvolgen van details en kwaliteit tijdens de ruwbouw.

Bij Houben bent u daarvoor aan het juiste adres.

 

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.