Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
18 september 2023

3 generaties grondleggers over de kracht van de mentor

Kom je pas kijken bij Houben, dan staat er minstens één grondlegger voor je klaar die zich meteen over je ontfermt. Wij noemen hen mentoren. Ze maken er hun persoonlijke missie van om je meteen op je gemak te doen voelen, maar vooral om je te laten groeien op alle mogelijke vlakken. Projectleiders Rudi (59, rechts) en Adriaan (33, midden), en werfleider Dante (26, links), momenteel samen aan de slag voor de bouw van twee luchtmachtbasissen in Florennes en Kleine-Brogel, geloven als geen ander in de vele voordelen van dit mentorschap.

3 generaties grondleggers over de kracht van de mentor

Wat betekent het voor jullie om een goede mentor te zijn en/of te hebben?

Rudi: “In mijn ogen is een mentor iemand die in de eerste plaats zijn kennis en kunde deelt met zijn nieuwe collega. Die aanvoelt wat het gepaste moment is om een moeilijkere beslissing of grotere verantwoordelijkheid over te dragen. Of die collega nu 18 of 65 jaar oud is. Tegelijkertijd moet je openstaan om zelf bij te leren van de ander. Zo kunnen Dante en Adriaan mij ongetwijfeld heel veel bijbrengen over het digitale aspect in de bouw. En vergeet het sociale luik niet. Een goede mentor is ook bekommerd over zijn collega’s, over wat er buiten de werkuren gebeurt en welk effect dat kan hebben op hun job.”

Dante: “Toen ik als schoolverlater bij Houben aankwam, wist ik nog helemaal niets van het leven op de werf. Als er op zo’n moment iemand naast je staat die je motiveert om vragen te stellen en ze met plezier beantwoordt, zoals mijn mentor Kristof dat voor me deed, dan maakt dat een enorm verschil. En als een beslissing een keertje minder positief uitdraait, je weet dat er altijd iemand van Houben achter je staat.”

Adriaan: “Je beseft dat je altijd ergens terechtkan, tijdens je eerste dagen, maar evenzeer na tien jaar. Ik vraag vandaag nog altijd advies aan mijn voormalige mentor Vic, zelfs al is hij nu al even pensioen. Hij heeft me vooral geleerd dat rustig blijven de sleutel is om zaken gedaan te krijgen, hoe verhit de discussie ook wordt.”

Voelen jullie zich gestimuleerd om het mentorschap op te nemen bij Houben?

Rudi: “Het mooie aan het systeem van mentoren is dat het eigenlijk geen systeem is. Het is een heel vanzelfsprekend iets geworden onder de collega’s om elkaar zo goed mogelijk onder de arm te nemen. Een mooi voorbeeld daarvan is de werfstructuur die we in Florennes op poten hebben gezet. Een project van 500 miljoen euro, maar dat houdt ons niet tegen om ook de werfleiders met de minste ervaring nauw te betrekken. We zetten hen actief in aan de zijde van werfleiders met een aantal jaren ervaring én met de anciens. Een aanpak die hen volgens ons enorm veel zal bijbrengen op korte tijd, net dankzij die mix van leeftijden en ervaringen.”

Adriaan: “Zo’n mentaliteit op de werkvloer kan je volgens mij alleen maar stimuleren en in stand houden als je een heel platte hiërarchie hebt, met korte communicatielijnen. Als ik hier de telefoon oppik, zal iedereen bij Houben opnemen, tot de directie toe. Die manier van werken motiveert om meer in dialoog te gaan met anderen, om het eerder samen dan alleen aan te pakken. En dat is nodig, want de bouw verandert razendsnel. Nieuwe technologieën bieden weliswaar meer mogelijkheden, maar tegelijkertijd komen er ook onverwachte uitdagingen op ons pad. Denk aan de stijgende prijzen van materialen en grondstoffen, mogelijke leververtragingen… Zo’n zaken zetten druk op het project, dus ook de personen die eraan meewerken. Dan heb je maar beter elke dag mensen rondom je waar je met zekerheid op kunt voortbouwen.”

Dante, wat als jij morgen de vraag zou krijgen om de mentor te worden van onze nieuwste grondlegger? 

Dante: “Op dit moment voel ik me eerlijk gezegd nog niet helemaal klaar om de rol van mentor op mij te nemen. De komende jaren wil ik vooral nog veel praktische ervaring opdoen, bijleren van de mentoren en mensen rondom mij. En dan zien we wel wat er gebeurt.”

Rudi: “Ik ben ervan overtuigd dat jij het nochtans nu al heel goed zou doen, Dante. Je bent al enorm gegroeid in jouw rol op korte tijd.”

Dante: “Bedankt, maar alles op zijn tijd, alles op zijn tijd (lacht).”

Hoe stimuleren we vanuit Houben iedere dag het mentorschap?

  • We koppelen iedere nieuwe grondlegger op een doordachte manier aan zijn of haar nieuwe team, met het oog op een optimale synergie
  • Onze HR-afdeling doet er alles aan opdat de nieuwe werknemer zich snel thuis voelt bij Houben. Dat begint traditioneel met een persoonlijke verwelkoming op het hoofdkantoor.
  • De HR-begeleiders stellen zich actief betrokken op naar iedere nieuwe werknemer
  • Een carrière gebaseerd op gezonde groei is ons doel voor iedere (nieuwe) collega
  • Kennis delen is cruciaal, daarom zetten we structureel in op regelmatige samenkomsten met ploegbazen, werfleiders en projectleiders

Welke rol wil jij opnemen bij Houben?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of je nu nul jaren ervaring op de teller hebt of al alles in huis hebt om een volwaardige mentor te zijn: bij Houben zijn we altijd op zoek naar gedreven grondleggers die willen groeien door samen te werken. Meer dan 200 grondleggers ontvangen je straks met open armen. Neem dus zeker een kijkje naar onze vacatures en hopelijk tot snel!

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.