Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
17 december 2019

HUNGARIA LEUVEN: NIEUW LEVEN VOOR EEN OUD ICOON

Eind 2017 startte de renovatie van het iconische industriegebouw Hungaria Leuven, op een boogscheut van het gezellige stadscentrum. Een samenwerking tussen aannemingsbedrijven Houben en vanhout.pro, en projectontwikkelaar L.I.F.E.. Toon Haverals, CEO van die laatste, vertelt over het pad richting oplevering.

HUNGARIA LEUVEN: NIEUW LEVEN VOOR EEN OUD ICOON

Vraag je aan de gemiddelde Leuvenaar naar de naam Hungaria, dan is de kans groot dat hij je meteen de weg kan wijzen. Het indrukwekkende pakhuis, een voormalig maalderijgebouw aan de Leuvense vaartkom, is een lokaal begrip.

Doorheen de jaren groeide de site stilaan uit tot een hotspot voor jong en oud, met verschillende invullingen. Binnenkort bruist Hungaria nog meer van het leven, want voor 167 gezinnen wordt het hun nieuwe thuis.

“Unieke indeling van appartementen”

Het nieuwe Hungaria is een combinatie van luxueuze appartementen, city lofts en penthouses. “Cruciaal was om de ziel van het gebouw te vrijwaren. Om te luisteren naar het bouwwerk in al zijn facetten. We probeerden zoveel mogelijk van de oude structuur te behouden. Daarnaast voegden we ook nieuwe elementen toe, waaronder twee extra dakverdiepingen met penthouses en glazen loopbruggen tussen bepaalde gebouwen op de site.”

“Het grote voordeel van dit project is dat we de vorm en typologie van het gebouw volledig konden volgen. Hierdoor krijgen de appartementen een unieke indeling. Dat trekt ook een grote verscheidenheid aan kopers aan, die niet voor een woning kiezen met de traditionele hoekjes en kantjes. Doordat we niet met gemeenschappelijke ruimtes werken, zijn de verschillende appartementen bovendien ruimer dan gemiddeld.”

“Eén van mijn moeilijkste realisaties”

“Toch is dit Hungaria Leuven zonder twijfel één van de moeilijkste realisaties die ik tot nog toe heb meegemaakt. Al snel bleek dat we structureel op veel plaatsen opnieuw moesten beginnen. Op sommige plekken moesten we zoveel strippen dat je tien verdiepingen naar boven kon kijken. Dat zette al meteen druk op de ketel.”

“Maar niet alleen de complexiteit van de werken speelde mee. Ook de volledige organisatie bleek een enorme uitdaging. Zelf stonden wij mee in voor de verkoop van alle woningen. Dus moesten we geïnteresseerde kopers ontvangen terwijl de werf op veel plaatsen nog volop in beweging was.”

 

Hungaria Leuven

“Bouwteam vol sportieve spirit”

“Daar kruipt heel wat communicatie en coördinatie in. De bezoekers moeten hun droom ten volle kunnen visualiseren, maar tegelijkertijd mogen de werken niet stilvallen. Geen gemakkelijke opdracht als je weet dat we op één plaats af aan het breken zijn, ginder aan het verbouwen zijn, en ergens anders al aan het opleveren en het verkopen zijn. Heel lange tijd leek het voor de voorbijganger ongetwijfeld alsof de werf stillag, terwijl we binnen met honderd mensen tegelijk bezig waren.”

“Gelukkig verliep de samenwerking tussen Houben en vanhout.pro in een sportieve sfeer. Naast de organisatie op de werf, zaten we van in het begin ook tweewekelijks samen met de CEO’s van Houben en vanhout.pro. Alle partijen begrepen perfect het belang van een constructieve aanpak, dat het een verhaal van geven en nemen zou worden. Dat we er geraakt zijn zonder dat we elkaar in de haren zijn gevlogen, zegt al veel (lacht).”

“Zelfs met bouwteam een hele uitdaging”

“Om de goede organisatie te bewaren, kozen alle partijen vanaf dag één unaniem voor het lean-verhaal. Zelf ben ik heel grote fan van het lean-principe. Al bleek de combinatie met het commerciële luik – het uiteindelijke verkopen van de woningen – een extra uitdaging. Als de koper toch nog ergens een aanpassing wenste, moesten we namelijk snel kunnen schakelen. Ook hier konden we terugvallen op de goede verstandhouding tussen de verschillende partijen.”

“Pittige rit, fier op het resultaat”

“Het overgrote deel van de woningen binnen Hungaria Leuven hebben we intussen al verkocht. Enkel een aantal appartementen van de laatste fase en de unieke penthouses zijn nu nog aan de beurt, aangezien deze later in verkoop zijn gegaan. Rond maart, april moet alles definitief klaar zijn. Klaar om deze wijk, die altijd een enorm potentieel gehad heeft, ten volle te laten openbloeien.”

“Dat maakt ons enorm fier, omdat het echt wel een pittige rit is geweest. Toch hebben we nooit op kwaliteit ingeboet, noch tijdens de werken, noch in service naar de klant toe. En dat kan alleen maar als je bouwpartners proactief en flexibel zijn en zo op elk moment tegemoetkomen aan de verwachtingen”.

Jouw bouwproject bij Houben?

Graag samenwerken met onze grondleggers? Hungaria Leuven is maar een van de vele voorbeelden van de grote projecten die we al tot een goed einde hebben gebracht. Contacteer ons en we bespreken de mogelijkheden!

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.