Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
15 januari 2024

“De Velodroom is een project waar je maar één keer in je leven aan meebouwt”

27 oktober 2023 is een datum die voor eeuwig gegrift zal staan in het hoofd en hart van Limburgse wielerlegende Marc Wauters. Op die dag opende de Velodroom namelijk officieel zijn deuren. Een rit van bijna 20 jaar over tal van pittige hellingen en langs meerdere omwegen, maar die eindigde in een bijzonder stijlvolle finish. We blikken terug met drie trotse heren: burgemeester van Heusden-Zolder, Mario Borremans, Houben-COO Jochen Willen en projectleider Jan Geebelen.

“De Velodroom is een project waar je maar één keer in je leven aan meebouwt” Vlnr: projectleider Jan Geebelen, COO Jochen Willen en burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans.

Gele trui-waardige emoties

In 2005 plantte ex-profwielrenner Marc Wauters het eerste kleine zaadje van misschien wel zijn grootste sportieve levensdroom na zijn actieve wielercarrière: de bouw van een moderne indoor wielerpiste in Heusden-Zolder. En dat op de exacte plek waar hij onder meer de Vlaamse Wielerschool en het BMX-circuit uit de grond stampte en vandaag talrijke gevierde wielerevenementen plaatsvinden.

18 jaar later is de droom realiteit. Een droom die burgemeester Mario Borremans vanaf dag één tot leven zag komen.

“Op het moment dat Marc zijn ambities wereldkundig maakte, was ik schepen van sport in Heusden-Zolder. De passie en visie die hij aan de dag legde om mensen mee te trekken in zijn project, was indrukwekkend. Nu, zoveel jaren later, valt de trots niet te beschrijven. Na atletiekstadion De Veen, Circuit Zolder en de Speedway-terreinen aan Helzold hebben we opnieuw een topsportwaardige locatie om mee uit te pakken. Zo nemen we als gemeente een prominente plaats in op de Vlaamse topsportkaart.”

“Het WK baanwielrennen voor junioren komt alvast zeker naar ons in 2026 en ook de organisatie van het EK2025 en WK2030 voor de elites op de baan ligt op tafel. Met als ultieme doel de organisatie van een eerste WK voor elites in 2030. In 2024 zal de Velodroom trouwens al het decor vormen van de start van het EK wegwielrennen. Geweldige vooruitzichten voor onze gemeente, die bij Marc ongetwijfeld gelijkaardige emoties zullen losmaken als bij zijn befaamde gele trui tijdens de Tour van 2001.”

“Maar zoals hij al van in het begin stelde, iedereen met een hart voor sport is hier welkom: plaatselijke scholen en verenigingen, sportclubs, recreatieve sporters, noem maar op. Iedereen vindt vlot zijn weg naar de nieuwe sportieve site en beleeft zijn sport in de beste omstandigheden. Op 30 september organiseerden we De Sportiefste Dag, waarbij onze inwoners exclusief een preview kregen van het indrukwekkende complex. De reacties logen er niet om en bevestigen dat onze ambities in de juiste richting wijzen.  De Velodroom ligt bovendien pal naast twee belangrijke fiets- en mountainbikeroutes. De locatie heeft alle troeven in handen om een echte publiekstrekker te worden en te blijven.”

In 2005 plantte ex-profwielrenner Marc Wauters het eerste kleine zaadje van misschien wel zijn grootste sportieve levensdroom na zijn actieve wielercarrière: de bouw van een moderne indoor wielerpiste in Heusden-Zolder. 18 jaar later is die droom eindelijk realiteit.

“Toewerken naar het moment suprême”

Projectleider Jan Geebelen stond de afgelopen twee jaar op de voorste rij om de Velodroom te zien uitgroeien tot het indrukwekkende complex dat het vandaag is.

“De omvang van het project werd voor mij pas echt duidelijk van zodra de contouren van het gebouw zichtbaar werden door de vele steunkolommen rondom de piste. Die ondersteunen op hun beurt verschillende stalen spanten van maar liefst 78 meter lang die samen de dakconstructie vormen. Duizelingwekkende cijfers, we moesten deze spanten zelfs in drie delen transporteren via een indrukwekkend nachttransport.”

“Maar hét sleutelmoment binnen het hele project was voor mij toch de opbouw en afwerking van de wielerpiste zelf. Ook hier spreken de cijfers boekdelen: 360 houten spanten op maat als basisconstructie, duizenden latjes van 4 op 4 centimeter als toplaag die met meer dan 250.000 nageltjes met een ultieme precisie zijn bevestigd.”

“De weken en maanden voordien stonden dan ook volledig in het teken van het tijdig wind- en waterdicht krijgen van de constructie, zodat het team van pistebouwers voluit aan de slag kon om er de snelste wielerpiste ter wereld van te maken. Een ambitie die nog verzilverd zal moeten worden, maar de kaarten liggen goed. Er is aan de kleinste details gedacht, telkens in nauwe samenwerking met de rest van het bouwteam. Een superinteressante ervaring op elk vlak.”

“Sterke BIM-voorbereiding als succesformule”

Het laatste woord is aan COO Jochen Willen. “Ieder project in ons orderboekje verdient onze hoogste vorm van aandacht en precisie, maar uiteraard betrof het hier een project waar je normaal gezien maar één keer in je leven aan meebouwt.”

“Dat bewees niet alleen de massale persbelangstelling van begin tot eind. Ik denk dat we ook nog nooit zo vaak de vraag hebben gekregen van collega’s om mee te mogen werken aan één specifiek project (lacht).”

“Een dergelijk project op zo’n korte tijd opleveren, is trouwens een Olympische prestatie op zich. Dat hebben we te danken aan een open en respectvolle samenwerking met de opdrachtgevers Gemeente Heusden-Zolder en Sport Vlaanderen, en de rest van de bouwpartners, waaronder medeaannemer Vanhout.”

“Maar in het bijzonder kijk ik naar onze eigen grondleggers op en naast de werf. Dankzij een uitgebreid BIM-traject hebben we voorbereiding en uitvoering optimaal op elkaar kunnen afstemmen. Dat kan niet zonder een geoliede machine die zijn ervaring en expertise kan vertalen in eender welk type van project.”

Welke levensdroom zie jij ooit tot leven komen?

Heb jij net als wielerlegende Marc Wauters een grote bouwdroom die alleen nog wacht op een geroutineerde aannemer die er ook een uitzonderlijk en unieke realisatie van maakt? Wij luisteren met volle aandacht naar ieder detail. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en neem zeker ook even de tijd om een kijkje te nemen naar onze diverse realisaties.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.