Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
10 juli 2024

Ziekenhuis Oost-Limburg: “De expertise van Houben kan een enorme impact creëren op ons toekomstig gebouwenpark”

180.000 vierkante meter. Dat is de totale gebouwoppervlakte van alle campussen van Ziekenhuis Oost-Limburg samen. Op campus Sint-Jan in Genk is de volgende uitbreiding straks een feit, met onze grondleggers aan zet voor de wind- en waterdichte ruwbouwwerken. Midden in de werken zoomen ZOL-projectingenieur Pieterjan Oudebrouckx, Houben-projectleider Jan Geebelen en werfleider Tom Nijssen in op een dynamische en respectvolle samenwerking.

 

Ziekenhuis Oost-Limburg: “De expertise van Houben kan een enorme impact creëren op ons toekomstig gebouwenpark” vlnr: Veronique Houben, Jan Geebelen, Pieterjan Oudebrouckx en Tom Nijssen

Meebouwen met de medische realiteit

De medische wereld blijft niet stilstaan. Geneeskundige kennis en technologieën verbeteren voortdurend, maar tegelijkertijd verandert ook de zorgvraag door nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij.

De uitbouw van de huidige K-blok op ZOL-campus Sint-Jan in Genk past helemaal binnen deze context. “Kortstondige cardiologische ingrepen met dagopname komen veel frequenter voor dan jaren geleden. Alleen was onze infrastructuur hier stilaan niet meer op voorzien. Dus kozen we ervoor om de huidige interventiezalen uit te breiden en onder één dak samen te brengen met onze daghospitalisatie. Ook de dienst radiotherapie zal straks uitbreiden richting het nieuwbouwgedeelte”, legt Pieterjan Oudebrouckx uit.

Groen masterplan met focus op duurzame energie

De werken aan deze uitbreiding kaderen binnen een ruimer masterplan vanuit het ZOL. “We willen de campus enerzijds uitbreiden met meer zichtbare groenzones. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat onze nieuwe gebouwen helemaal mee zijn op het vlak van comfort en duurzame, hernieuwbare energie. Binnen dit project zijn we dan ook blij dat we onder meer kozen voor warmtepompen om in de toekomst geothermische verwarming en koeling mogelijk te maken, en voor extra krachtige ventilatievoorzieningen.”

Open communicatie en wederzijds respect

De samenwerking tussen Houben en Ziekenhuis Oost-Limburg is een toonbeeld van hoe open communicatie en wederzijds begrip de basis vormen van een sterke werforganisatie, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.

“Het draait allemaal om goede afspraken maken en voortdurend communiceren,” vertelt Pieterjan Oudebrouckx. “Het ziekenhuis blijft tijdens de bouw namelijk volledig operationeel. De bouwactiviteiten moeten we dus zorgvuldig inplannen om de zorgverlening niet te verstoren.”

Werfleider Tom Nijssen gaat verder: “Binnen een ziekenhuisomgeving zijn er enorm veel factoren om rekening mee te houden. Hoe beperk je eventuele geluidsoverlast, hoe verhinder je stofinfiltratie binnen een klinische omgeving als deze, hoe kan je een vlotte circulatie blijven garanderen voor de duizenden bezoekers en werknemers die dagelijks hun weg naar hier vinden?”

Sinds dag één gaan beide partijen proactief met deze dagelijkse uitdagingen aan de slag. Iets wat collega-projectleider Jan Geebelen iedere dag ziet. “Dit is hoe een samenwerking tussen bouwheer en aannemer altijd zou moeten verlopen. We hebben – zeker in de eerste maanden – heel wat obstakels op ons bord gekregen, maar dankzij het begrip, respect en meedenken van de ZOL-delegatie in dit verhaal wisten we deze stuk voor stuk van de baan te ruimen.”

De samenwerking tussen Houben en Ziekenhuis Oost-Limburg is een toonbeeld van hoe open communicatie en wederzijds begrip de basis vormen van een sterke werforganisatie, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden.

Besparingen vandaag, optimalisaties morgen

“Bovendien versterken beide partijen elkaar binnen dit project”, vervolgt Pieterjan Oudebrouckx. “De gunfactor is ook heel groot naar ons toe. Om een mooi voorbeeld te geven, het ZOL beschikt over een eigen BIM-kantoor dat de bestaande en nieuwe gebouwen digitaal nabouwt tot op het niveau van de structuur- en stabiliteitsonderdelen (LOC400), zodat ieder bouwkundig detail permanent opvraagbaar is. Alleen hebben wij op dit vlak nog heel veel te leren. Bij Houben hebben ze besloten om ons – als specialisten ter zake – hierin bij te staan, feedback te geven en zo te versterken. Dit zal voor ons in de toekomst een enorme impact creëren op hoe we onze gebouwen kunnen optimaliseren.”

“Een bijkomend pluspunt in de samenwerking is dat het creatieve meedenken van het Houben-team een aantal mooie besparingen heeft opgebracht tijdens deze bouwfase. Dit was een van onze eisen voor de start van het project om een zo groot mogelijk budget over te houden voor de afwerkingsfase van het project.”

Op naar een esthetisch en energetisch topresultaat

De oplevering van deze bouwfase staat eind 2024 ingepland in de agenda’s van onze grondleggers. De manier van samenwerken is alvast een succes, maar wanneer is het project in zijn geheel geslaagd voor de bouwheer?

“Een ziekenhuis zit complex in elkaar op dat vlak”, ervaart Pieterjan Oudebrouckx. “Voor de directie zijn het financiële plaatje en de deadline wellicht cruciaal. Voor de artsen en het personeel zijn de timing en de kwaliteit van het eindresultaat het meest van belang. En voor de eindpatiënt en de bezoekers primeren dan weer de hoogste kwaliteit van zorg op ieder moment op iedere plek van onze campus.”

“Voor mij persoonlijk spreken we straks van een succes als het nieuwe gebouw straks naadloos opgaat in het groene en duurzame verhaal dat we op alle ZOL-campussen willen vertellen. Een technisch sterk en functioneel gebouwdeel dat ook esthetisch blendt met de rest van de gebouwen op de campus.”

“Als al die wensen mooi ingewilligd worden, zijn wij straks een heel tevreden bouwheer en kunnen we vooruitkijken naar de volgende optimalisaties in ons gebouwenpark”, besluit Oudebrouckx.

De oplevering van deze bouwfase staat eind 2024 ingepland in de agenda’s van onze grondleggers.

Hoe leggen wij mee de basis voor jouw toekomstig bouwproject?

Ben jij iemand die net zoals onze grondleggers houdt van een (pro)actieve samenwerking met een blik op de weg vooruit, richting een modern en duurzaam bouwproject? Dan zijn we zeker dat we bij Houben mooie zaken voor jou kunnen realiseren. Neem contact met ons op en wij nodigen je graag bij ons uit voor een vrijblijvend gesprek. Bekijk intussen zeker ook even onze realisaties!

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.