Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
20 december 2021

“Zelfs onze directieleden voeren veiligheidsinspecties mee uit”

De veiligste Houben-werf van 2021 is bekend! Maar nog belangrijker dan de winnaar is het gedeelde besef dat veiligheid in al zijn aspecten onmisbaar is op een bouwwerf. Niemand die daar beter over kan vertellen dan Peter Rouvrois, onze preventieadviseur. Iedere dag opnieuw zet hij mee de veiligheidslijnen uit bij Houben en zorgt hij ervoor dat de adviezen en regels zo sterk mogelijk opgevolgd worden.

“Zelfs onze directieleden voeren veiligheidsinspecties mee uit”

Focus op persoonlijke beschermingsmiddelen

Als VCA**-gecertificeerd bouwbedrijf krijgen we de opdracht om ieder jaar een nieuw veiligheidsthema onder de aandacht van onze grondleggers te brengen. Dit jaar is dat thema PBM, oftewel Persoonlijke Beschermingsmiddelen.

“De meeste mensen denken in eerste instantie aan bouwhelmen en veiligheidsschoenen, maar het gaat veel verder dan dat. Zo maken ook gehoorbescherming, veiligheidsbrillen- en handschoenen, harnassen en stofbescherming (FFP3-mondmaskers) deel uit van het PBM-pakket.”

“Niet altijd eenvoudig te controleren”

Als preventieadviseur staat Peter Rouvrois mee aan de start van iedere veiligheidscampagne. “We kondigen onze campagnes zowel online aan, onder meer via onze nieuwsbrief en onze interne communicatietool, als via affiches op de werven. Voor een bedrijf van bijna 200 medewerkers is dat behoorlijk arbeidsintensief.”

“Eén van de manieren om deze veiligheidscampagne te ondersteunen, zijn onze DENK-tips. Voordat onze grondleggers aan de slag gaan op de werf, vragen we hen aan de hand van vier eenvoudige vragen of ze wel aan hun persoonlijke beschermingsmiddelen hebben gedacht.”

  • Doe ik mijn werk op een veilige manier?
  • Eis ik instructies en middelen om mijn werk veilig te kunnen uitvoeren?
  • Neem ik zelf voldoende veiligheidsmaatregelen?
  • Ken ik alle risico’s?

En dan moet de controleronde nog beginnen. “We gaan op regelmatige basis na of de gecommuniceerde veiligheidsmaatregelen ook daadwerkelijk nageleefd worden. In het geval van persoonlijke beschermingsmiddelen is dat niet altijd even evident, want ieder individu is verantwoordelijk voor het dragen van zijn eigen PBM’s. Anders is het bijvoorbeeld wanneer iedereen samen voor een ordelijke of nette werf moet zorgen. Een gezamenlijk succes of falen springt natuurlijk sneller in het oog.”

"Ieder directielid krijgt van mij een lijst van te inspecteren werven. We vragen hen om individueel elk semester een aantal werven te inspecteren en elke maand gaat er ook iemand een ganse dag met mij mee op ronde."

Management mee op pad

“Het is dus een kwestie van goede afspraken te combineren met voldoende ogen. Als preventieadviseur bezoek ik elke werf minimaal één keer per kwartaal. Als je weet dat we gemiddeld 20 werven tegelijkertijd hebben lopen, staat er dus flink wat inspectiewerk op de agenda.”

“Daarom schakelen we zelfs onze directieleden in. Iedereen krijgt van mij een lijst van te inspecteren werven. We vragen hen om individueel elk semester een aantal werven te inspecteren en elke maand gaat er ook een directielid een ganse dag met mij mee op ronde. We kiezen hier bewust om een paar stappen verder te gaan dan de voorwaarden die het VCA**-certificaat ons oplegt.”

“Alle vaststellingen en opgedane ervaringen verzamelen we op zijn beurt tijdens onze managementmeetings. Meer nog: veiligheid is er het allereerste onderwerp op de agenda.”

Nieuw overlegteam rond veiligheid

“Onlangs hebben we met de oprichting van een intern veiligheidsteam de zoveelste stap vooruitgezet om ons veiligheidsbeleid te optimaliseren. We willen het aspect veiligheid nog dichter bij de werf brengen. Hoe denken onze werfarbeiders over onze campagnes? Weten ze waarom we bepaalde maatregelen nemen?”

“Net daarom betrekken we zowel werfarbeiders, projectleiders als leden uit het management tijdens deze gesprekken. Op deze manier hopen we dat onze boodschappen zo breed mogelijk gedragen worden in de toekomst.”

De veiligste Houben-werf is geworden…

Rest ons nog om bekend te maken welk werfteam het afgelopen jaar de veiligheidsmaatregelen rond de PBM’s het best heeft opgenomen in zijn dagelijkse werking.

“Na een spannende strijd ging de winst dit jaar naar… werf Saffraanberg in Sint-Truiden. Proficiat! Zij volgen team HASPO op, die dit jaar opnieuw op een knappe derde plaats eindigen. Roots in Herent pakt nipt zilver, met onze jongste werfleider Troy, die vorig jaar pas afstudeerde en bij ons aan de slag is gegaan. Het bewijs dat een hoog verantwoordelijkheidsgevoel van alle leeftijden is en losstaat van het aantal jaren ervaring.”

Werfteam Saffraanberg, de winnaars van onze veiligheidscampagne 2021 rond PBM's. Proficiat!

2022, het jaar van orde en netheid

Met het einde van 2021 in zicht, staat de volgende veiligheidscampagne al snel voor de deur. “In 2022 gaan we aan de slag met het hoofdstuk orde en netheid, één van de paradepaardjes van de familie Houben. Een Houben-werf moet er voor hen te allen tijde netjes bijliggen.”

“Binnenkort hopen we trouwens ook ons ISO1400-certificaat te behalen. Milieumanagement en een sterk afvalbeleid zullen dus ook een belangrijk deel uitmaken van onze komende veiligheidscampagne.”

Samenwerken met een bouwbedrijf dat van veiligheid zijn prioriteit maakt?

Het mag duidelijk zijn: bij Houben begint een succesvolle werf bij een veilige gang van zaken. Ben jij een bouwpartner voor wie deze manier van werken dagelijkse kost is? Dan zullen we het zeker met elkaar kunnen vinden. Wil je graag eens samenzitten over je toekomstige bouwplannen? Neem contact met ons op of laat je inspireren door onze voorbije samenwerkingen.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.