Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
23 augustus 2021

Project Vinkenvelden: “Dit moet schoolvoorbeeld worden van lean bouwen”

In het Antwerpse Hoboken zijn we momenteel aan de slag met sociaal woningproject Vinkenvelden, een structurele renovatie van twee 40 meter hoge woontorens. Een samenwerking met bouwheer Woonhaven Antwerpen, bouwonderneming Monument Goedleven en architectenbureaus Vanhecke & Suls en Architecture 2 Design. Van de oorspronkelijke gebouwen bleven enkel de buitenmuren en welfselvloeren behouden. Een imposant project dat al meteen vanaf de afbraakwerken in het oog springt. Grondlegger Thomas, die de rol van projectleider vervult, vertelt je er meer over.

Project Vinkenvelden: “Dit moet schoolvoorbeeld worden van lean bouwen”

2×17 verdiepingen, 2×64 sociale appartementen

Net voor het ingaan van het bouwverlof zet Thomas nog even de laatste puntjes op de i. Project Vinkenvelden zit momenteel in volle afbraakfase. Na de ingrijpende renovatie van deze twee woontorens, gebouwd medio vorige eeuw, zullen ze plaats bieden aan 128 gezinnen.

“Het is echt wel een opvallend project nu je dit zo allemaal voor je ziet. Wanneer je de woontorens voor de start van de verbouwingen van bovenaf bekeek, dan zou meteen de kruisvorm van het gebouw opvallen. De vier benen van het kruis vormden de appartementen met centraal de trappenhal.”

“Dat hele centrale gedeelte is verdwenen voor een gloednieuwe trappenhal en liftschacht met aangrenzend de nieuwe appartementen. De omringende woongedeeltes bleven deels behouden. We stripten ze van beneden tot boven, en dat langs binnen en buiten.”

“De wanden zullen versterkt worden met holle premuren met twee schildelen van elk 6 cm dik, die we nadien volstorten met beton. En bovenaan hebben we een dakplaat gestort die de vier aparte woongedeeltes samenhoudt tijdens de werken.”

“Vooral een logistieke uitdaging”

We nemen als TM Houben-Monument Goedleven de coördinatie van de volledige werken voor onze rekening. Te beginnen bij de afbraakwerken, maar ook de ruwbouw, de technieken en de afwerking van de twee te renoveren sociale woontorens.

“De grote nadruk binnen project Vinkenvelden ligt – naast het aspect veiligheid – vooral op de logistiek. Na de afbraakwerken beginnen we van beneden af weer op te bouwen. Helemaal naar boven, tot en met de 17e verdieping. Dus komt het erop aan op de coördinatie goed in de gaten te houden. Wanneer we straks met de ruwbouw op de achtste verdieping bezig zijn, kunnen ze een paar verdiepingen lager al met de schilderwerken begonnen zijn.”

Leren tijdens het bouwproces

In november 2020 gingen we van start met de afbraakwerken aan de eerste toren. In februari 2021 volgde toren nummer 2. Een kwestie van efficiënt opbouwen. “We laten doorheen het bouwproces bewust twee maanden verschil in planning tussen de torens. Dit moet ons toelaten om eventuele obstakels bij het eerste gebouw te voorkomen in het tweede gebouw.”

“We zullen hoe dan ook werken volgens het lean-principe. Bouwkundig weten we perfect waaraan we ons moeten verwachten. Alle verdiepingen zijn volgens hetzelfde stramien opgebouwd. Als het lean-treintje loopt, zal het plots heel snel gaan. Het geeft ons de extra ruggensteun om een vlot bouwtraject mogelijk te maken.”

Benieuwd hoe dit project verderloopt?

De eerste foto’s zien er alvast spectaculair en veelbelovend uit. Begin 2023 staan de opleveringen van project Vinkenvelden ingepland. Intussen blijven we je op de hoogte houden van de voortgang van de werken. Hou onze realisatiepagina’s in de gaten en volg ons op onze social mediakanalen voor verdere updates over deze werf.

Professionele bouwheer, projectontwikkelaar, architect… met een uitdagend project op til staan? Wij bespreken graag wat we voor jou kunnen betekenen. Neem contact met ons op voor een eerste afspraak.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.