Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
02 juni 2023

Uitbreiding Virga Jessecollege: “Wie zijn huiswerk goed maakt, creëert vertrouwen”

In de jaren 1980 ging een vorige generatie grondleggers aan de slag met de nieuwbouw van het Hasseltse Virga Jessecollege. Toen nog onder leiding van Ewald Houben. Een kleine vier decennia later keerden we terug voor een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de school. Met Gert Maex, financieel-logistiek directeur van het college, en Houben-projectleider Nick Gubbels blikken we terug op een intense, maar meer dan positieve samenwerking tussen bouwheer en hoofdaannemer. 

Uitbreiding Virga Jessecollege: “Wie zijn huiswerk goed maakt, creëert vertrouwen”

Bijgebouwd op de groei

In februari 2021 waren we aan zet voor de sloop- en uitbreidingswerken op de scholensite langs de Maastrichtersteenweg en de Theresiastraat.

Een van de bestaande lesgebouwen maakte plaats voor een drielaagse nieuwbouw met polyvalente en technische ruimtes. De nabijgelegen noodtrap werd gedemonteerd om zo ruimte te creëren voor een secretariaat en 17 klaslokalen, verspreid over vier bouwlagen.

Gert Maex: “Vandaag verzamelen hier dagelijks tussen de 500 en 600 leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar. Dankzij de uitbreiding kunnen we tot zo’n 700 schoolgangers verwelkomen in de toekomst.”

Focus op natuurlijke overgangen

Voor wie vandaag langs de vernieuwde campus van het Virga Jessecollege wandelt, zullen de gebouwen wellicht nog heel vertrouwd aanvoelen.

“We hebben er bewust voor gekozen om niet voor een volledige stijlbreuk met het verleden te gaan. De nieuwbouw klaslokalen zijn door de vertandingen in het metselwerk weliswaar een kunstwerk op zich, maar de gevel ligt qua kleurtoon nog helemaal in lijn met de bakstenen van de oudere gebouwdelen. Idem voor het buitenschrijnwerk.”

“Die natuurlijke overgang willen we trouwens ook creëren rondom de schoolgebouwen. We gaan namelijk een stukje van onze grond afstaan aan de buurt, om zo een gezellig groen hoekje te creëren aan de schoolpoort. Niet exclusief voor de jongeren voor en na school, maar ook voor de buurtbewoners buiten de schooluren.”

virga jessecollege hasselt “We hebben er bewust voor gekozen om niet voor een volledige stijlbreuk met het verleden te gaan. De nieuwe gevel ligt qua kleurtoon nog helemaal in lijn met de bakstenen van de oudere gebouwdelen. Idem voor het buitenschrijnwerk.”

Samen grenzen verleggen

Ondanks de grote complexiteit van het project blikt de bouwheer terug op een uiterst constructieve samenwerking.

“Projectleider Nick en ikzelf hebben elkaar gevonden binnen dit project. We kwamen samen een resem uitdagingen tegen, maar die hebben we een voor een getackeld. Al sinds de eerste gesprekken werd duidelijk dat we hetzelfde doel voor ogen hadden, wat niet altijd evident is binnen een dergelijke tandem.”

“De uitdagingen waren echt enorm: 28 geothermische diepteboringen organiseren in een van de drukste buurten van Hasselt, een strak budget, onvoorspelbare levertermijnen door corona die de plannen meermaals in de war stuurden, inflatie, hypergedetailleerde afwerkingen in de ruwbouwfase, noem maar op. Bovendien moesten de gebouwen zowel technisch als praktisch op punt staan om mee te kunnen groeien met toekomstige noden en uitdagingen.”

“Gelukkig konden we terugvallen op Nick en zijn team van grondleggers. Door hun correctheid, diplomatisch handelen en oplossingsgericht denken vonden we steeds opnieuw de energie om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen.”

“En zoals je op school ondervindt: wie zijn huiswerk goed doet, creëert vertrouwen. De voorbereiding langs Houben-kant was helemaal af. Om een voorbeeld te geven: projectleider Nick gaf aan dat er ongekend veel wapening nodig zou zijn in de plafonds. In die mate zelfs dat er twijfels waren of een afwerking in zichtbeton mogelijk zou zijn.”

“Maar door de volledige wapening en zelfs ieder naadje van het architectonisch beton in een 3D BIM-model te gieten, overtuigden ze iedereen binnen het bouwteam dat het toch kon. Zonder die extra inspanning hadden we een groot deel van het concept overboord moeten gooien.”

Fan van details

Met de oplevering van het vernieuwde Virga Jessecollege intussen al een tijdje achter de rug blikt Gert Maex terug op een meer dan geslaagde samenwerking. “Ik zou het zelfs eerder een wisselwerking noemen. Bij beide partijen zit de zin voor detail duidelijk in het DNA. Dat zorgt misschien wel eens voor een slaande deur, maar het respect achteraf is eens zo groot wanneer we opnieuw rond de tafel kruipen en samen tot de gewenste oplossing komen.”

Klaar om de koppen samen te steken met onze grondleggers?

Ben je, net als Gert Maex, op zoek naar een bouwbedrijf dat ieder project met een ongelofelijke toewijding oppikt en er vanaf de voorbereidingsfase helemaal invliegt?

Bij Houben staat een team van grondleggers klaar dat erop gebrand is om maximale meerwaarde te creëren voor jouw project. En dat begint voor ons bij een constructieve onderlinge samenwerking.

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en neem intussen een kijkje naar onze verschillende realisaties.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.