Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
24 februari 2023

Woonhaven Antwerpen: “Bewoners moeten zich lokaal verankerd voelen”

Met straks meer dan 23.000 sociale woningen onder hun hoede is Woonhaven Antwerpen letterlijk een veilige haven voor financieel kwetsbare huurders. De eerste fundamenten hiervoor legden ze al meer dan honderd jaar geleden. Hoe probeert deze Houben-bouwpartner zijn eigen stempel te drukken op het sociale huisvestingsbeleid? En wat zijn de noden en uitdagingen anno 2023? Aan het woord: diensthoofd Engineering Rudy Clé (links) en projectcoördinator Ronny Hoefkens (rechts).

Woonhaven Antwerpen: “Bewoners moeten zich lokaal verankerd voelen”

Nood aan renovatie… en begrip

Woonprojecten Eric Sasse en Vinkenvelden zijn de twee meest recente samenwerkingen tussen Woonhaven en Houben. Respectievelijk een vervangingsnieuwbouw vertrokken vanaf een volledig nieuw, wit blad en een intensief renovatieproject waarbij enkel nog de bestaande gebouwstructuren overeind bleven.

Die diversiteit in projecten weerspiegelt volgens Woonhaven Antwerpen de vele uitdagingen die er vandaag heersen in de sociale huurmarkt. Ronny Hoefkens: “Iedere generatie heeft zijn eigen verhaal. Zowel na de Eerste als de Tweede Wereldoorlog speelde de sociale woningbouw een cruciale rol in de wederopbouw van het woonpatrimonium. Steden werden groter, net als hun gebouwen.”

“De jaren tachtig zijn dan weer gekend om de kleinere inbreidingsprojecten richting de stadskernen. Meer dan veertig jaar later zijn de meeste gebouwen aan een stevige opwaardering toe. Dé grote uitdaging is om dit zodanig te organiseren dat de bewoners van te renoveren of te herbouwen panden tijdig en snel een andere kwalitatieve thuis krijgen. Verandering is moeilijk en brengt onzekerheid met zich mee. Het is aan ons om ons betrokken te tonen, huurders doorgedreven te begeleiden en zo voor de nodige geruststelling te zorgen.”

Evenwichtsoefening

Rudy Clé: “Net daarom vinden we het belangrijk om de betrokken bewoners bij een nieuw project zo snel mogelijk te horen, al van voor het aanstellen van het ontwerpbureau. Zij weten namelijk als geen ander hoe het bestaande gebouw ervaren wordt. We informeren hen over de concrete plannen, over de hulp die ze onderweg krijgen, over de ontwerp- en bouwtermijnen,… We polsen tijdig naar hun bezorgdheden en gaan hiermee aan de slag, zodat ze niets hoeven te vernemen via de pers of via andere kanalen.”

“Er komen dan ook talloze vragen bij zo’n sociaal woonproject kijken. Waar kan ik terecht tijdens de bouwwerken? Moet ik aan de andere kant van de stad gaan wonen? Hoe ziet dat nieuwe gebouw er langs binnen en buiten uit? Wordt er ook aan de omgeving rondom het gebouw gedacht? Wat met veiligheid? Met mobiliteit en parkeerplaatsen?”

“Los daarvan hangen we voor een stuk vast aan de verschillende wetgevingen en adviezen. Vanuit de overheden, erfgoedcellen, maar ook vanuit de brandweer, politie, noem maar op. Zo’n bouwproject is dus ook een kwestie van het juiste evenwicht vinden, met dank aan een uitgebreide voorbereiding en intensieve communicatie.”

Woonprojecten Eric Sasse (foto) en Vinkenvelden (zie onder) zijn de twee meest recente samenwerkingen tussen Woonhaven en Houben.

Sociale mix

Ronny Hoefkens: “Vanuit Woonhaven proberen we binnen dat speelveld wel onze eigenheid in ieder project te steken. Dat doen we bijvoorbeeld door een gebalanceerde sociale mix te stimuleren. De leeftijdsgroepen en gezinssamenstellingen van sociale huurders vandaag vallen quasi niet meer te rijmen met die van 30 à 40 jaar geleden. Voor de dynamiek van zo’n woonproject is het belangrijk dat er genoeg diversiteit in een grote groep van huurders aanwezig is.”

“Minstens even belangrijk is het om huurders te sensibiliseren over de huidige wooneisen en over de complexiteit van nieuwe technische installaties en duurzaamheidsaspecten.”

Duurzame doelstelling 2050

“Daarbij komt nog een laatste, heel belangrijke factor. Tegen 2050 moet ieder gebouw in Vlaanderen een A-energielabel dragen. Ook hier dienen we de puzzelstukjes voortdurend juist te leggen. Pakken we een gebouw nu al grondig aan? Of voeren we voorlopig kleine verbeteringen aan om in 2040 over te gaan tot een uitgebreide energetische renovatie?”

Rudy Clé: “Dergelijke beslissingen hebben logischerwijs mee een impact op de manier waarop we een sociaal woonproject vandaag uitvoeren. Soms is een totale afbraak gevolgd door een vervangingsnieuwbouw op alle vlakken de beste manier om een nieuw, duurzaam woonproject te realiseren. Soms zorgen bepaalde beperkingen en ontwikkelingen rondom een project ervoor dat we bijvoorbeeld naar het volledige strippen van een bestaand gebouw overgaan. Maar aan het eind van de rit doen we het voor de bewoners. Zij moeten zich lokaal verankerd blijven voelen op de plek waar ze al zolang wonen en samen proberen we daar een betere woonplek van te maken.”

Houben & Woonhaven

Project Eric Sasse op het Kiel staat momenteel dicht bij oplevering. De opleveringen van de Vinkenvelden-torens in Hoboken staan net voor de zomer van 2023 ingepland. Hoe kijkt Woonhaven Antwerpen voorlopig terug op beide samenwerkingen?

“Onze expertise is het uitbaten en ontwikkelen van gebouwen voor sociale huisvesting. Bouwbedrijf Houben is dan weer de expert in het uitvoeren van onze ideeën. We appreciëren het enorm wanneer bouwbedrijven mee nadenken vanuit hun expertise. Want samen met de eisenpakketten veranderen ook de inzichten voortdurend. Dan heb je maar beter een partij aan je zijde die oplossingsgericht meedenkt, begrip toont voor de standpunten van de ander en ook compromissen durft te sluiten. Want uiteindelijk willen we een kwalitatief en leefbaar geheel voor iedereen.”

Klaar voor een samenwerking met onze grondleggers?

Ben jij, net zoals bouwpartner Woonhaven Antwerpen, op zoek naar een aannemingsbedrijf dat het belang van een hechte samenwerking even hoog inschat als een vijfsterrenresultaat?

Contacteer ons en vertel ons wat onze grondleggers voor jouw toekomstig project kunnen betekenen. En neem in tussentijd zeker een kijkje naar onze verschillende realisaties.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.