Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
28 februari 2019

Z33 is het bewijs dat ethiek, kennis en visie op een bouwwerf kunnen samengaan.

Toen we Francesca Torzo vroegen naar een kort interview over haar samenwerking met Houben, stemde ze onmiddellijk in. Ondanks haar drukke agenda nodigde ze ons uit voor een lekkere espresso in haar getrouwe koffiebar aan de overkant van de werf. Met veel overtuiging en passie vertelt ze over haar ervaringen van de voorbije maanden op de werf van Z33. De Italiaanse architecte, die gekend is voor haar sensitieve architectuur, ontpopt zich al snel als even sensitief in haar manier van samenwerken. Waarden en ethiek komen vaak terug in ons gesprek. Om de samenwerking op deze werf te beschrijven, spreekt ze in superlatieven. “Zonder dit uitzonderlijke team zou Z33 zelfs niet eens bestaan,” vertrouwt ze ons toe.

Z33 is het bewijs dat ethiek, kennis en visie op een bouwwerf kunnen samengaan.

NOOD AAN ETHIEK EN WAARDEN IN DE SECTOR
“Dit bouwproject is voor mij als een kampioenschap,” getuigt de architecte. “Er waren zoveel moeilijke hindernissen maar we hebben ze samen kunnen overwinnen. Dat is de verdienste van dit team. Bij iedere uitdaging stonden de project- en werfleiders, met een open geest en een bijzondere vrijgevigheid, open voor een dialoog. Hierdoor kwamen we steeds tot een goede oplossing die de kwaliteit garandeerde en economisch in evenwicht was. Ze zijn zeer intelligent en ook zeer eerlijk,” vertelt ze. “Ik kan niet genoeg benadrukken hoe uitzonderlijk en belangrijk ik dit vind. Voor mij is dit de manier waarop een samenwerking tussen een architecte en een bouwteam zou moeten zijn, maar het komt helaas zeer zelden voor.”

Wanneer we Francesca vragen naar haar kijk op de Europese bouwmarkt van vandaag, voert ze haar pleidooi verder: “Het loopt volgens mij helemaal fout in de bouwsector,” haalt ze uit. “Er is dringend nood aan vertrouwen, waarden en ethiek om beleving te creëren bij het publiek maar zeker ook binnen de bouwsector zelf. Als we gebouwen willen maken waarin mensen zich goed gaan voelen, moeten we ze met heel veel zorg ontwerpen én bouwen. Beleving begint dus al van bij de uitvoering. Een bouwwerf is een sociaal gegeven waar verschillende partijen samenwerken. Dat is niet altijd eenvoudig maar zoveel leuker als iedereen elkaar respecteert en eigen verantwoordelijkheid opneemt. Het creëert een werkvreugde die je hier op Z33 dagelijks ervaart.”

 

VOORBEELDROL
De architecte verwijst lachend naar het begin van de samenwerking. “Hoewel ze me niet kenden, had ik geen hoog krediet bij de werfleiding,” geeft ze toe. “De hoge eisen van mijn ontwerp en het krappe budget maakten hen heel voorzichtig. Maar omdat ik naar hen luisterde, kwamen we elkaar elke keer opnieuw tegemoet. Nu durf ik te zeggen dat we vrienden zijn. Ik ken iedereen bij naam, we hebben een Whatsapp-groepje en ik heb al eens lasagne gemaakt voor het hele team. Iedereen die hier werkt, is trots op wat we creëren. Ook al spreken we verschillende talen, als je wil communiceren, vind je altijd een manier. Ik ga dit team zo missen als het werk erop zit,” klinkt het al enigszins weemoedig. Laat me er nu nog beter niet aan denken.”

Uit haar ervaring met het Houben-team haalt Francesca Torzo een duidelijke visie: “Houben zou de samenwerking op deze werf als voorbeeld moeten gebruiken voor andere werven,” is haar overtuiging. “Z33 vormt het bewijs dat ethiek, kennis en visie vandaag kunnen samengaan op een bouwwerf.  Dit kan dienen als voorbeeld voor vele andere architecten en aannemers. Ik vind het een voorrecht en een eer om met dit unieke Houben-team samen te werken. Ze zijn open en eerlijk en zoeken op een zeer intelligente manier naar oplossingen. Daarnaast hanteren ze waarden en ethiek die  voor mij van cruciaal belang zijn in een partnerschap. Iedereen handelt zeer gewetensvol en dat doet hen uitblinken. Dit team maakt van Z33 een meesterwerk voor Houben,” besluit de architecte overtuigend.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.