Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Biostoomcentrale - Beringen

Een indrukwekkende verbrandingsoven van 36 meter hoog.


Biostoomcentrale

De TM Houben-Strabag kreeg het vertrouwen om de biostoomcentrale “BIONERGA” in Beringen te bouwen. In deze verbrandingsoven wordt energie opgewekt door de verbranding van 200.000 ton niet gevaarlijk en niet recycleerbaar afval per jaar. Concreet gaat het in hoofdzaak om huishoudelijk en daarmee gelijkgesteld bedrijfsafval, plus ook niet risicohoudend ziekenhuisafval. 

Het resultaat van de verbranding is thermische energie die in de onmiddellijke omgeving kan worden geleverd onder de vorm van stoom of warm water.  De overblijvende beschikbare energie wordt omgezet naar elektriciteit. 

De constructie is een 36 meter hoge bunker. De totale opdracht omvatte de ruwbouwwerken (wind- en waterdicht), infrastructuurwerken, afwerking en technieken op een perceel van 6ha. Er werd gewerkt met klimkist en prefab balken van ca 60 ton. De wanden van de afvalbunker werden opgetrokken met behulp van glijbekisting. Hierdoor slaagden we erin om binnen een termijn van 12 dagen de constructie op te trekken tot een hoogte van 36 meter (12 cm per uur).

De TM Houben-Strabag werkte, samen met het studiebureau  OYO,  Termomeccanica Ecologia en bbbdc (een onafhankelijk BIM-adviesbureau) voor deze constructie met BIM. Voor hun knappe prestaties mocht het BIM-team van dit project zelfs de zilveren BIM-award, in de categorie ‘Tertiaire, industriële, commerciële en residentiële projecten’, in ontvangst nemen.

 

Beringen Industrieweg 170, 3580 Beringen Industrie Build Nieuwbouw Voorlopige oplevering

24 maanden € 11.400.000,00 Biostoom Beringen nv, Industrieweg 150, 3580 Beringen OYO Architects bvba, New-Yorkstraat 2p, 9000 Gent Ja Nee