Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

F35 luchtmachtbasissen - Florennes en Kleine-Brogel

Twee identieke luchtmachtbasissen voor de huisvesting en ondersteuning van de nieuwe hoogtechnologische F-35-vliegtuigen.


F35 luchtmachtbasissen

In opdracht van het Ministerie van Defensie en als partner van Jan De Nul bouwt Houben mee aan twee identieke luchtmachtbasissen voor de huisvesting en ondersteuning van de nieuwe hoogtechnologische F-35-vliegtuigen, eentje in Florennes en eentje in Kleine-Brogel. De eerste basis in Florennes zal in iets minder dan drie jaar gebouwd worden. Twee jaar na Florennes start de bouw van de basis in Kleine-Brogel, zo wordt de impact op de militaire operaties op beide basissen onder controle gehouden. 

Samen met het Amerikaanse studiebureau Burns & McDonnel en Arcadis België werd een ontwerp uitgewerkt dat architecturaal aantrekkelijk én uiterst functioneel is. Een efficiënt gebruik en de veiligheid van het personeel stonden vanaf de ontwerpfase centraal. Daarom werd in het dossier ingezet op een nauwe samenwerking met bedrijven die een stevige kennis van de militaire werkomgeving hebben. Een aanpak die Defensie zeker kon appreciëren. Zowel in het design als tijdens de bouw wordt de CO2-voetafdruk zo laag mogelijk gehouden. De nieuwe gebouwen worden 100% duurzaam verwarmd en gekoeld. Zonnepanelen zorgen voor zoveel mogelijk eigen elektriciteit.

De basissen zullen uit vier grote delen bestaan:

  • Het administratief bouwdeel omvat naast bureel- en vergaderruimtes ook alle infrastructuur voor het personeel met douches, een cafetaria, coffee corners, etc
  • Het logistieke bouwdeel omvat een stockageruimte voor wisselstukken en een infrastructuur voor het onderhoud van de F-35A.Deze bestaat uit zes onderhoudsdokken en enkele ateliers.
  • De High Secure Area (HSA) vormt het meest beveiligde deel van het F-35-complex. Hier staan vier vluchtsimulatoren en worden de trainingen en operaties gepland. Dit deel van de infrastructuur moet voldoen aan de hoge Amerikaanse veiligheidsnormen en specifieke technische eisen.
  • De ‘flightline’ van het complex geeft ruimte aan zestien Flightline Aircraft Shelters (FAS), waar de jachtvliegtuigen in een beveiligde omgeving kunnen staan voor onderhoud.

Met deze forse investering bevestigt België zijn ambities als thuisbasis voor de NAVO. Een stevige fundering om de operationele kennis en expertise van Defensie de komende 40 jaar nog verder uit te bouwen.

Florennes en Kleine-Brogel Industrie Build , Privaat Nieuwbouw In uitvoering

2023-2028 € 150.000.000,00 Ministerie van Defensie Burns & McDonnel en Arcadis België Ja Ja