Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Lab2Fab cleantech bedrijfshal - Houthalen

Lab2Fab in Houthalen is een circulair Design & Build project dat huisvesting biedt aan startende ondernemingen in de cleantech sector.


Lab2Fab cleantech bedrijfshal

Samen met architectenbureau a-tract en studiebureau Technum heeft Houben het Design & Build project Lab2Fab in Houthalen gerealiseerd.

Het cleantech bedrijfsgebouw LAB2FAB heeft een totale oppervlakte van 4.250 m2 en bestaat uit drie delen: een industriële hal die als testlab dient voor startende cleantech bedrijven, een atelier voor het volwassenenonderwijs TIKB en het gemeentelijke jeugdhuis. De opdrachtgevers GreenVille, de gemeente Houthalen-Helchteren en vzw TIKB realiseerden met dit gebouw een nieuwe stap in de ontwikkeling en opwaardering van het Mijnpark in Houthalen.

Het langgerekte LAB2FAB-gebouw bestaat uit acht onderling schakelbare modules van 250 vierkante meter. De stalen basisstructuur met geboute elementen overspant de volledige diepte van 24 meter en leent zich dus uitstekend tot een open indeling. De scheidingswanden zijn uitgevoerd in massief hout, zijn niet-dragend en kunnen indien nodig verplaatst, verwijderd of toegevoegd worden. Hybride materialen werden geweerd en er werd niet gekozen voor de gekende pasklare sandwichplaten, maar voor een makkelijk recycleerbare combinatie van een houten binnenschil, rotswolisolatie en een houten gevelafwerking.

Sanitaire cabines

Voor de sanitaire voorzieningen werden prefab-cabines ontworpen uit massief CLT-hout. Ook deze cabines kunnen afhankelijk van de indeling van de bedrijfshal verplaatst, gepkoppeld of verwijderd worden. Het toepassen van verkoolde planken als gevelbekleding bood de mogelijkheid om ook gerecupereerde houten planken te gebruiken, maar uiteindelijk kon slechts een fractie van de planken bestaan uit dergelijk gerecupereerd materiaal. Reden hiervoor is het ontbereken van duidelijke richtlijnen inzake deze materie. De stalen constructie, die de 24 meter in één keer overspannen, is aan elkaar gebout. Intermediaire stalen plaatjes bevestigen het steeldeck op de stalen portieken. Dit ook met het oog op een vlotte afbraak en recyclage aan het einde van de levensduur.

Circulaire optimalisatie

Het ontwerp werd door OVAM gescreend op optimalisaties voor veranderingsgericht bouwen. De resultaten van de studie werden zo veel mogelijk in het project geïntegreerd. Zo is het gebruik van stalen kolommen consequent doorgevoerd, in plaats van een combinatie beton en staal. Verder is het platte groendak zo uitgevoerd dat een uitbreiding in de hoogte met één bouwlaag mogelijk is. Ook zijn de planken met open voeg geplaatst, in plaats van met tand en groef. Dit om een onafhankelijke demontage mogelijk te maken. Tot slot werden de gestorte betonnen buitenvloeren vervangen door stelconplaten op een zandbed. Deze screening van OVAM heeft geleid tot een optimalisatie op het vlak van circulair bouwen.

 

 

Houthalen-Helchteren Centrum-Zuid, 3530 Houthalen-Helchteren Industrie Design & Build Nieuwbouw Voorlopige oplevering

360 werkdagen € 1.950.000,00 Greenville nv, Centrum Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren A-tract architecture bvba, Gouverneur Roppesingel 165, 3500 Hasselt Nee Nee