Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Huisartsenwachtpost - Pelt

Een Design & Build project in een recordtempo gerealiseerd met gebruik van cross laminated timber (CLT) en staal.


Huisartsenwachtpost

Houben kreeg van het Mariaziekenhuis Pelt het vertrouwen voor de Design & Build opdracht van een huisartsenwachtpost. De nieuwbouw vormt een uitbreiding aan het bestaande ziekenhuis. Voor dit project viel de materiaalkeuze op een combinatie van cross laminated timber (CLT) en staal, voornamelijk o.w.v. de krappe deadline.

Dankzij een uitgebreide voorbereiding werden veel prefab elementen op voorhand klaargestoomd die ter plaatse enkel nog tot één geheel geassembleerd werden. Bovendien komen er geen droogtijden kijken bij een houten structuur, wat opnieuw tijdwinst oplevert.

Door de basisstaalstructuur van de gevels, vloer- en dakplaten op te vullen met CLT-panelen en door gebruik te maken van gecombineerde draagliggers in hout en staal, werd het totale gebouwgewicht sterk verlaagd. Met als gevolg een kostenbesparing op vlak van materiaal, transport en montagekosten.

Een andere belangrijke factor binnen dit project was de nabijheid van de spoedgevalleningang tot de bouwsite. Door voor dit lichte bouwsysteem te kiezen, konden we het transport enorm terugdringen en de bedrijvigheid ter plaatse tot een minimum beperken. En hoe minder transport, hoe minder CO2-uitstoot.

Het inzetten van hout is in verhouding tot beton bovendien minder belastend voor het milieu. Hout is één van de weinige bouwmaterialen die CO2 opslaat in plaats van uit te stoten. 1 kubieke meter hout slaat maar liefst 1 ton CO2 op.

Het volledige project werd in digitale BIM-modellen gegoten. Enerzijds om de werken ter plaatse te vergemakkelijken, anderzijds om de faalkosten quasi volledig te vermijden. Ook dit droeg bij tot de keuze voor CLT.

LEES MEER

Pelt Mariaziekenhuis, Maesensveld 1, 3900 Overpelt Zorg Design & Build , Publiek Private Samenwerking Nieuwbouw Voorlopige oplevering

aug 2020 - december 2020 € 3.420.000,00 Noorderhart, Mariaziekenhuis Revalidatie en MS vzw, Maesensveld 1, 3900 Overpelt M4-architecten & ingenieurs Ja Ja