Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Grondleggers van morgen

Hoe we bij Houben al sinds 1932 bovenaan de bouwsector meedraaien? Door altijd jong van geest te blijven. Door open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Door ons moeiteloos aan te passen aan die continue veranderingen. Door te blijven luisteren naar de vragen en zorgen van onze klanten, onze bouwpartners en onze eigen mensen. En door onze opgedane kennis volop met hen te delen. Alleen zo zetten we echt grote stappen vooruit.

Accepteer het gebruik van marketingcookies om deze video te bekijken.

Over Houben

Innovatieve bouwpartner met dito service

Houben is een familiebedrijf in hart en ziel en levert hoogwaardige bouwprojecten af voor de publieke en private sector. Altijd in dialoog met opdrachtgever en bouwteam, om zo van elk project een totaalbeleving te maken.

Toch is de uitvoering voor ons maar een stukje van de hele bouwpuzzel. Jij klopt bij een totaalpartner aan. Een ervaren speler die van jouw project iets uniek wil maken. En die alles van begin tot eind in handen neemt, telkens met de focus op maximale kwaliteit, veiligheid en klanttevredenheid. Dit garanderen we door volop in te zetten op innovatieve bouwprocessen (BIM, lean…), producten en technieken, net als op duurzame bouwconcepten.

 • Van bouw over technieken tot interieurafwerking
 • Van nieuwbouw, renovatie en restauratie tot nazorg en onderhoud achteraf
 • Vastgoedontwikkeling

 

De kracht van het team

Wij zorgen voor een kwalitatieve, snelle en efficiënte uitvoering van jouw bouwproject. Ons intern projectteam bereidt elk project tot in de details voor en zorgt voor een feilloze coördinatie. Eventuele bottlenecks sporen we proactief op en we staan je doorheen elke stap bij met ons advies en onze expertise. Zo garanderen we minimale zorgen en maximale (tijds)winst.

Ook op de werf werken we in teamverband. Doordat onze bouwteams standaard opereren volgens het lean-principe verhogen we de controle en flexibiliteit en garanderen we op elk moment een kwaliteitstraject. Hiermee behaalden we in 2019 zelfs de erkenning van Beste Bouwteam.

Houben in hoogtepunten

 1. HET ONDERNEMERSBLOED

  Alfons Houben baatte aan de toenmalige Zavelstraat – nu Stationsstraat- in Houthalen een groothandel in boter, eieren en andere zuivelproducten uit. Hij verkocht later ook bouwmaterialen aan de doe-het-zelvers van toen en was verzekeringsmakerlaar voor ABB. Samen met zijn vier zonen Herman, Leon, Julien en Gerard maakte hij furore in Houthalen en daarbuiten.

 2. VAN ZUIVEL TOT ZAVEL

  Gerard Houben, zoon van Alfons, heeft van zuivel geen kaas gegeten maar de bouwmarkt spreekt hem wel aan. Hij volgt zijn neus voor opportuniteiten en krijgt op z’n 24ste bij de pas opgerichte mijnen het beheer over de gebouwen. Wanneer de mijn in 1932 tijdelijk sluit, stort Gerard zich op het bouwen en verkopen van huizen. Daarmee is bouwbedrijf Gebroeders Houben een feit.

 3. BOUWBEDRIJF GEBROEDERS HOUBEN

  Bij de heropening van de mijnen, keert Gerard terug. Hij combineert twee jobs: overdag werken voor de mijn, ‘s avonds zijn eigen bedrijf uitbouwen. Samen met zijn broer Julien brengt hij onder de vlag van bouwbedrijf “Gebroeders Houben” het ene na het andere bouwproject tot een goed einde. Met de start van een zagerij die hout levert aan de mijn, verankeren de gebroeders de symbiose tussen beide ondernemingen.

 4. HOUBEN GROEIT

  Na de economische crisis en na WOII waren veel mensen op zoek naar een job en moest er veel heropgebouwd worden. Het bouwbedrijf kent een hoge vlucht. De 6-jarige Ewald Houben, jongste van vier, poseert hier bij een realisatie van bouwbedrijf Gebroeders Houben in Lillo (Houthalen). Hij reed al snel mee met de camion van het werk om hout te halen in de haven van Antwerpen en zand in de groeve.

 5. OPRICHTING MARMORITH

  Om de vloed aan projecten te kunnen realiseren, neemt het bedrijf jongemannen uit de omgeving aan en leidt ze op tot bekwame vakmensen. Omwille van de steeds complexere vragen, begint bouwbedrijf Gebroeders Houben te diversifiëren. Zo ontstaat in 1962 het nieuwe bedrijf Marmorith, dat zich onder meer specialiseerde in sierbeton en granito.

 6. DERDE GENERATIE

  Na zijn architectuurstudies start Ewald Houben in het familiebedrijf. Een van zijn eerste grote verantwoordelijkheden was het opvolgen van Marmorith. Hij implementeert een carrousselsysteem voor de productie van zijn betonelementen. Dat was in België op dat moment nog ongezien. Bouwbedrijf Gebroeders Houben start in die periode een nieuwe firma genaamd Omnia Limburg Montage voor specifieke vragen rond geprefabriceerde structuren. Vanaf 1976 brengen ze de leveringen van grondstoffen, producten en bouwmaterialen onder bij de firma Ketraco Transport. In de jaren ’80 en ’90 wordt het productgamma van Marmorith verder uitgebreid met betonnen bushokjes, Evergreen geluidsschermen, Moducon3Win, een breedplatenfabriek, en een hal voor zware prefab elementen tot 90 ton.

 7. EWALD EN LIEVE AAN HET ROER

  Wanneer Gerard in 1985 onverwacht overlijdt, komt Houben in een moeilijke periode. De gevolgen van de oliecrisis in de jaren ‘70 waren volop voelbaar. Met rentes van 12 à 13% op hun zware investeringen, zat de schrik er goed in bij de familie. De werknemers hielden het bedrijf toen letterlijk recht en ook Ewalds echtgenote Lieve werkte een nacalculatietraject uit om cruciale inzichten te krijgen in de uitgaven. Vanaf 1989 kiest Ewald voor continuïteit en koopt hij alle bedrijven in de groep over van de rest van de erfgenamen. Het is het begin van een nieuwe bloeiperiode.

 8. VIERDE GENERATIE

  Na haar studies solliciteerde Veronique in 2000 voor een job op de boekhouding bij Houben. Al snel maakte ze deel uit van het managementteam. Haar focus ligt op het commercieel uitbouwen van zowel Airdeck als Houben. In beide gevallen met een toekomstgerichte en innovatieve focus.

  Ook Ignace koos, kort na Veronique, voor het familiebedrijf. Hij werkt aan de continue kwaliteitsbewaking en de ontwikkeling van processen en werkmethodes om de performantie van het bouwbedrijf te verzekeren.

 9. OPRICHTING AIRDECK

  Het was Ewald Houben die in 2004 het Airdeck Intelligent Floor system uitvond. Het innovatief, gepatenteerd lichtgewicht vloersysteem voor ziekenhuizen en andere grote utiliteitsgebouwen. Toch was het pas een paar jaar later, in 2012 onder impuls van Veronique, dat het Airdeckteam de commercialisatie van hun product in eigen handen nam en verder uitbouwde. Eerst enkel in België en Luxemburg, daarna ook in de rest van de wereld. Vandaag is het een 100% operationele unit. Van design en engineering tot productie en plaatsing, met partners en projecten tot in het Midden-Oosten.

 10. BERINGEN

  Nadat Marmorith in 2005 verkocht werd aan de Ierse CRH-groep, koos Houben voor een nieuwe uitvalsbasis in Beringen. Het bedrijf verliet met het hele team de Houthalense heimat en verhuisde naar een nieuwbouw langs de E313 in Beringen. Vandaag zijn hier nog steeds de schrijnwerkerij Woodfactory en het Houben-magazijn gevestigd.

 11. HOLLANDSCH HUYS HASSELT

  In het jaar dat Houben haar 80-jarig bestaan vierde, namen de administratieve diensten hun intrek in het lage-energie kantoorgebouw Hollandsch Huys in Hasselt. In 2007 startte Houben met de ontwikkeling en bouw van dit innovatieve complex langs de Prins-Bisschopssingel. Het gebouw heeft E-peil van 49 en een K-peil van 22. Er wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering, geothermie, warmtepompen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Het gebouw is intussen 15 jaar oud, maar nog steeds state of the art.

 12. FUTURE CLIMA

  In september 2019 treedt het installatiebedrijf Future Clima toe tot de Groep Houben. Het bedrijf staat in voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van de meest complexe verwarmings-, ventilatie-, airconditioning- en sanitaire installaties. En dit zowel voor utilitaire als industriële gebouwen.

 13. WOODFACTORY

  Sinds begin 2021 maakt het houtatelier in Beringen deel uit van het Woodfactory-verhaal. Het is zo het derde coworkingatelier in Vlaanderen voor particulieren en zelfstandigen. In het deelatelier hebben zij alle ruimte en professionele tools tot hun beschikking voor het vakkundig realiseren van hun schrijnwerkprojecten. Binnen Woodfactory zet Houben zich bovendien in voor verschillende maatschappelijke en onderwijsgerelateerde initiatieven.

 14. 90 JAAR GRONDVERLEGGEND

  De cirkel is rond want waar Gerard Houben ooit zijn bouwactiviteiten startte, stak zijn zoon Ewald op donderdag 5 mei 2022 mee de eerste spade in de grond voor het project Bellefleurs op de voormalige mijnsite in Houthalen.

  In dit jaar viert Ewald Houben ook zijn 75ste verjaardag samen met zijn grondleggers en zijn familie.

Wie is wie?

Ewald Houben

Ewald Houben

Gedelegeerd bestuurder

Veronique Houben

Veronique Houben

Directeur Business Development

Ignace Houben

Ignace Houben

Directeur Kwaliteit en Nazorg

Jochen Willen

Jochen Willen

COO

Gerry Vanhoonacker

Gerry Vanhoonacker

HR Directeur

Joris Waerniers

Joris Waerniers

Business Proces Manager

Els Liesens

Els Liesens

CFO

Andres Lesire

Andres Lesire

Commercieel Directeur

Op zoek naar
grondleggers
voor jouw
bouwproject?

Niets belangrijker dan een ijzersterke basis. Van de eerste gesprekken tot de laatste inspanning, wij denken de hele weg met je mee. Hoe we jou het best kunnen helpen, dat bespreken we graag samen.