Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
22 januari 2022

Dalux: van BIM+ tot augmented reality

2022 is jaar 1 van ons traject richting meer technologische innovatie op en naast de werf. Want de grondleggers van morgen moeten straks ook aan de slag kunnen met de bouwtechnologie van morgen. Eén van de partners waarmee we die weg zullen bewandelen, is het Deense Dalux. Dankzij hun geavanceerde BIM-software tillen we de communicatie binnen het bouwteam en dus ook de efficiëntie van het gehele bouwproject naar een nog hoger niveau.

 

Dalux: van BIM+ tot augmented reality

Wielerdroom als pilootproject

Houben en Dalux zijn allesbehalve onbekenden van elkaar. Al sinds 2019 zetten we hun BIM Viewer in om onze bouwplannen te digitaliseren. Dit jaar hebben we die samenwerking nog wat uitgebreid.

Verantwoordelijke Innovatie en Digitalisering Joris Waerniers: “We hebben duidelijke ambities naar voren geschoven op vlak van digitale innovatie. BIM-technologie is intussen sterk ingeburgerd in de ontwerpfase van onze projecten en helpt ons al efficiënter te bouwen en faalkosten te minimaliseren. Toch vonden we de tijd gekomen om het digitale bouwen nog sterker te verweven met onze werfactiviteiten.”

Project Wielerdroom in Heusden-Zolder is het eerste project zijn waar we nog dat stapje verderzetten. Hoe? Door onze projectcommunicatie uitgebreid te koppelen aan het BIM-platform van Dalux. Wat dat in de praktijk betekent, licht Customer Success Manager bij Dalux, Rob van der Burg toe.

“Focus op maximaal informatie delen”

“Onze BIM Viewer is maar één deel van het verhaal. De focus ligt daar vooral op het visualiseren van de 2D-plannen en het 3D-model. De nieuwe functionaliteiten waar Houben nu mee aan de slag gaat, zijn vooral ontwikkeld met het oog op zoveel mogelijk informatie eenduidig en gevalideerd te delen met de andere bouwpartners. Zo werkt Houben voor de bouw van Wielerdroom nauw samen met bouwbedrijven Vanhout en Sweco. Een ideaal testproject om hun onderlinge coördinatie nog beter op elkaar af te leren stemmen en het BIM-model naar de werf te brengen.”

“Ieder lid van het bouwteam, van hoofd- tot onderaannemer en van architect tot ingenieur, kan zijn documenten niet alleen delen, maar ook koppelen aan specifieke locaties in het BIM-model. Tot in het kleinste hoekje van het digitale ontwerp, al dan niet vergezeld door een (360°) foto, filmpje of point cloud. De verschillende betrokken bouwpartners kunnen ook snel en eenvoudig aantekeningen maken bij bepaalde handelingen en deze in real time goed- of afkeuren.”

“De geplande software-uitbreiding zal Houben ook de kans geven om hun veiligheids- en kwaliteitsmanagement verder te optimaliseren. Zowel voor, tijdens als na de uitgevoerde werken. Zo kunnen hun werf- en projectleiders duidelijk op voorhand aangeven op welke plaatsen ze extra veiligheidsmaatregelen dienen te nemen en waar er eventuele aanpassingen dienen te gebeuren. Idem voor werfopvolging, kwaliteitschecks of controles op het gebied van veiligheid: deze kunnen ze bovendien eenvoudig in overzichtelijke checklists gieten.”

dalux Rob van der Burg (Dalux): “Er staan nog tal van ontwikkelingen op de agenda die zeker tot de verbeelding zullen spreken van veel bouwbedrijven. Zo zal je straks je hele leanplanning kunnen koppelen aan je BIM-omgeving."

Augmented reality… and beyond

En wat na dit eerste pilootproject? Joris Waerniers: “Eén van de focuspunten in 2022 is het creëren van een digital twin op onze werven. Concreet betekent dit dat we aan de hand van een smartphone of tablet live doorheen onze BIM-modellen kunnen wandelen. Dankzij augmented reality kunnen we bijvoorbeeld ter plekke én in real time bekijken waar de technische voorzieningen komen te hangen.”

“Maar daar stopt de vernieuwing niet”, besluit Rob van der Burg. “Er staan nog tal van ontwikkelingen op de agenda die zeker tot de verbeelding zullen spreken van veel bouwbedrijven. Zo zal je straks je hele leanplanning kunnen koppelen aan je BIM-omgeving. Elk item op je planning kan je vasthangen aan een specifieke locatie in je 3D BIM-model en ondersteunen met het nodige beeldmateriaal.”

“En we bekijken ook hoe we drones kunnen inzetten om bestaande gebouwen en hun omgeving tot in de kleinste details digitaal in kaart te brengen. Een grote troef binnen uitgebreide renovatieprojecten. Ook voor een speler als Houben – die al volop met dergelijke innovaties aan de slag gaat – zijn dit ongetwijfeld zeer interessante pistes met het oog op de toekomst.”

Bouwen in innovatieve sferen?

Staat innovatie ook centraal in jouw ontwerpen of bouwprojecten? Dan zijn we er zeker van dat je in onze grondleggers een gewaarde bouwpartner zult vinden. Benieuwd welke aanvulling we kunnen bieden op jouw visie? Maak een vrijblijvende afspraak en we zetten ons snel rond de tafel!

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.