Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
08 maart 2023

“De Velodroom moet een plaats voor kampioenen en niet-kampioenen worden”

Het begon met een speelse opmerking tijdens een trainingsrit in Hasselt, medio jaren 2000. Het werd het begin van een race van meer dan 15 jaar om een overdekte wielerpiste naar Limburg te krijgen. Maar de droom is nu effectief realiteit: de Velodroom in Heusden-Zolder ontvangt vanaf 2023 sportliefhebbers uit alle delen van de wereld. Bezieler van het project Marc Wauters steekt zijn ambities niet meer onder stoelen of banken.

“De Velodroom moet een plaats voor kampioenen en niet-kampioenen worden” Als voormalig profwielrenner en fulltime wielerliefhebber plantte Marc Wauters meer dan 15 jaar geleden mee de eerste zaadjes voor dit project.

“Sportieve ouders, sportieve kinderen”

Drievoudig Belgisch kampioen tijdrijden, deelname aan de Olympische Spelen en misschien wel zijn persoonlijke hoogtepunt: met de gele trui binnenrijden in zijn thuisstad Lummen tijdens de Tour de France 2001.

Marc Wauters kende heel wat hoogdagen als professioneel wielrenner. Meteen na zijn wielercarrière richtte hij zijn focus op de toekomst. Niet toevallig op en rond Circuit Zolder. “Als klein manneke ging ik heel vaak met mijn vader fietsen op het circuit. Ik ben er groot geworden en legde er de basis voor mijn carrière later.”

“Die passie heb ik altijd al willen doorgeven. Aan de jeugd, maar zeker ook aan de ouders. Want sportieve ouders brengen sportieve kinderen groot. Het begon met de Vlaamse Wielerschool op de site van Circuit Zolder. We leerden er de lokale kinderen fietsen en lieten later verlichting plaatsen naast het circuit, zodat de kinderen ook na school veilig konden komen fietsen. En in 2008 kwam er een BMX-circuit bij.”

“Zoiets moeten we ook in Limburg hebben”

Intussen kregen ook de eerste ideeën van een Limburgse velodroom stilaan vorm. “Tijdens een speciaal event in 2005 moest ik het als Belgisch kampioen tijdrijden tegen Tom Boonen, de toenmalige wereldkampioen, opnemen in het baanwielrennen. Maar ik had amper ervaring op de piste. Dus laste ik extra trainingssessies in.”

Ondernemer en voormalig pisterenner Paul Kumpen reed tijdens die trainingen mee rondjes op de piste. “Van bovenaf op de buitenbaan riep hij: Marc, zoiets moeten wij ook bij ons in Limburg hebben! Ik riep terug dat hij dat zeker mocht regelen (lacht).  Sindsdien hebben we dat idee nooit meer losgelaten.”

Het project ook effectief in Limburg doen landen, had enorm veel voeten in de aarde. Wat volgde, waren vele jaren van netwerken en investeerders zoeken. Van vorderingen en onverwachte tegenslagen.

“Ik was pas helemaal zeker dat het in orde zou komen toen de bouwvergunning een feit was. En dan daalde de coronapandemie op ons neer. Maar kijk: vandaag zijn we volop aan het bouwen. De Velodroom zal er komen.”

“WK Baanwielrennen snel tot bij ons krijgen”

Ondanks de pittige weg ernaartoe, is de basis van het project nooit veranderd. “Een volledig overdekte wielerpiste die perfect voldoet aan de huidige UCI-normen. Dat is helemaal uniek voor ons land. We zijn binnenkort dus klaar om de belangrijkste wedstrijden in het baanwielrennen te organiseren, tot werelduurrecordpogingen en WK’s.”

“Ik hoop nog voor mijn pensioen in 2030 het WK Baanwielrennen naar de nieuwe Velodroom te krijgen. Limburg moet zowel tot een recreatieve als een professionele fietsprovincie uitgroeien. Maar ook andere grote sportevenementen zijn van harte welkom. Zo staan het WK badminton en de Paralympics in het baanwielrennen al concreet op de agenda.”

Maar de grootste ambitie van Marc blijft om wielrennen en sporten in het algemeen tot bij jong en oud te krijgen.

“Naast de wielerpiste, zal het nieuwe sportcomplex bestaan uit 4 moderne, multifunctionele sportpleinen en een fitnesscentrum. Iedereen zal er gebruik van kunnen maken, 7 dagen op 7: recreanten, bedrijven, lokale clubs, professionele sporters, maar bijvoorbeeld ook scholen die op sportdag willen komen. Iedereen moet hier de kans krijgen om kampioen en niet-kampioen te worden.”

“En vooral: het moet gezellig blijven. Iedereen moet er een koffie of een pintje kunnen komen drinken. Of je nu van het fietsroute- of mountainbikenetwerk komt dat er net passeert of als je naar jouw sportende zoon of dochter komt kijken vanuit de cafetaria. De beleving moet voor iedereen goed zitten.”

“Ik kom elke dag piepen”

In het najaar van 2023 staat de oplevering van de nieuwe Velodroom gepland. “Het zou mooi zijn om bij de start van het nieuwe sportseizoen in september helemaal klaar te zijn om de plaatselijke sportclubs te ontvangen. En vanaf dan is the sky the limit.”

Zelf zal Marc naar goede gewoonte dicht in de buurt blijven. “Dit is al zolang mijn tweede thuis. Ook al wordt er een centrumverantwoordelijke aangeduid, ik kom sowieso elke dag piepen (lacht).”

Hoe ver reiken jouw bouwdromen?

Als grondleggers zijn we natuurlijk enorm trots om mee te bouwen aan een van de toekomstige sportieve trekpleisters in ons land. Dat is wat bouwen aan morgen helemaal voor ons inhoudt.

Welke ambities kunnen we voor jou omzetten in een spraakmakende realisatie waar iedereen over spreekt? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en neem intussen zeker een kijkje naar onze veelzijdige realisaties in diverse sectoren.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.