Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
28 november 2023

3 zusterbedrijven, 1 doel: renovatie en uitbreiding WZC Het Perrehof

Houben staat voor grondleggerschap, vooruitkijken, niet tevreden zijn met de status quo. Hetzelfde geldt voor de zusterbedrijven die onder Groep Houben vallen. Wanneer we die gezamenlijke doelstellingen ook nog eens in één project kunnen bundelen, dan leidt dat tot geweldige synergieën. Een mooi voorbeeld daarvan is de vernieuwbouw van WZC Het Perrehof in Peer, waar zowel Houben, Airdeck als Future Clima actief in betrokken zijn.

3 zusterbedrijven, 1 doel: renovatie en uitbreiding WZC Het Perrehof WZC Perrehof in Peer werd in 3 fasen gebouwd. Houben ging medio augustus 2018 van start en nu, iets meer dan vijf jaar later, komen we bijna tot voltooiing.

3 bedrijven onder 1 familienaam

Bouwbedrijf Houben groeide tijdens zijn intussen meer dan 90-jarig bestaan uit tot een groep met meerdere innovatieve spelers binnen de bouwsector. Zo kregen we doorheen de jaren het gezelschap van:

  • Airdeck, leverancier van het gelijknamige gepatenteerde prefab lichtgewicht vloersysteem
  • Installatiebedrijf HVAC- en sanitair Future Clima

Gebundelde expertise voor WZC Het Perrehof

Het is niet uitzonderlijk dat we als algemeen aannemer binnen een project geflankeerd worden door meerdere zusterbedrijven. Dit was ook het geval voor de vernieuwbouw van woonzorgcentrum Het Perrehof in Peer. Een project dat in 3 fasen werd gebouwd. Houben ging medio augustus 2018 van start en nu, iets meer dan vijf jaar later komen we bijna tot voltooiing.

Houben-projectleider Jeroen Hermans, Airdeck-projectleider Patrick Van Breemaat en Future Clima-medezaakvoerder André Mattheus blikken met veel plezier terug op deze familiale samenwerking, waar een duurzame aanpak van in het begin centraal stond.

Projectleider Jeroen Hermans: "De korte lijnen en de op elkaar ingespeelde expertises tussen Houben, Airdeck en Future Clima hebben meermaals hun diensten bewezen binnen dit project. Daar kan je als projectleider alleen maar enorm gelukkig mee zijn.”

Duurzaam als rode draad

Jeroen Hermans: “De bouwheer en de architecten gingen resoluut voor een duurzame en toekomstgerichte aanpak. Een van de redenen waarom ze voor de gewichtsbesparende vloersystemen van Airdeck kozen, was dat ze hun nieuwe gebouwen zo flexibel mogelijk wensten in te richten. Zodat ze binnen 20 à 30 jaar – mocht dat nodig zijn – de indeling van hun ruimtes kunnen aanpassen zonder grote structurele werken uit te voeren.”

“De mogelijkheid tot betonkernactivering, waarbij leidingen in het beton zorgen voor een voortdurende, energiezuinige koeling, was uiteraard een bijkomend pluspunt.

Patrick Van Breemaat: “Lichte vloersystemen toepassen, betekent ook dat je minder nood hebt aan ondersteunende constructies. Bijgevolg heb je minder beton en wapening nodig, wat het hele duurzame plaatje natuurlijk extra ten goede komt.”

Links: Future Clima-medezaakvoerder André Mattheus, rechts: Airdeck-projectleider Patrick Van Breemaat

André Mattheus: “Uiteraard vergt een dergelijke aanpak bijkomend voorbereidend werk en onderlinge afstemming binnen het bouwteam. En dat al in een heel vroeg stadium. Wij dienden namelijk onze leidingen al in de ruwbouw te voorzien in het prefab Airdeck-systeem. Hoe groot moesten de uitsparingen voor die leidingen zijn? Wat waren de technische implicaties voor de koppeling met alle installaties, zoals de verwarmings- en ventilatiesystemen? Zeker binnen een dergelijk project, met een aantal niet-alledaagse toepassingen, zoals een KWO-veld en gasabsorptiewarmtepompen voor de verwarming en koeling, en osmose-installaties voor de luchtbevochtiging, waren korte communicatielijnen dus cruciaal.”

Patrick Van Breemaat: “Klopt helemaal. Al van in het begin kwam hier heel veel engineering bij kijken. Want aangezien we beiden tegelijk aan zet waren in de beginfase: wie tekende bijvoorbeeld de uitsparingen uit in het beton? Wij of de HVAC-installateur? Op zo’n momenten is het een zegen dat we Future Clima al heel goed kennen. Ze zijn een zusterbedrijf, we weten hoe ze werken en kunnen hierdoor sneller knopen doorhakken. We streven namelijk dezelfde doelen na en dat werkt heel prettig.”

“EPB wordt nog bepalender”

André Mattheus: “Doordat er meer en meer met prefab gewerkt wordt tegenwoordig, zullen we voor de technieken veel vaker in het begin van het bouwproces betrokken worden. Een samenwerking als deze maakt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om een goed ingespeeld bouwteam aan de basis van een bouwproject te hebben staan. Zeker als je weet dat de technische installaties almaar complexer en de EPB-eisen nog bepalender zullen worden in d toekomst.”

Jeroen Hermans: “Momenteel zitten we – meer dan vijf jaar na de opstartende werken – in de ultieme fase van dit uitgebreide project. In januari vindt de oplevering van de laatste van de 4 nieuwbouwdelen plaats. De korte lijnen en de op elkaar ingespeelde expertises tussen Houben, Airdeck en Future Clima hebben heel die tijd meermaals hun diensten bewezen. Daar kan je als projectleider alleen maar enorm gelukkig mee zijn.”

 

Ook proeven van de Houben+-ervaring?

Ben je momenteel op zoek naar een bouwbedrijf dat jouw project straks in de allerbeste banen leidt én dit koppelt aan de interne toekomstgerichte expertises op vlak van HVAC, sanitair en lichtgewicht vloersystemen?

Weet dat je bij Houben terecht kunt voor een surplus aan kennis en ervaring, inclusief een geoliede aanpak tijdens de uitvoeringsfase. Contacteer ons alvast voor een kennismakend gesprek.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.