Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
15 oktober 2021

“Op vlak van werving is het verschil tussen werfarbeider en bediende achterhaald”

Een straffe werf begint bij een straffe manier van aanwerven. Eén van de partijen die ons hier structureel in bijstaat, is Pareto HR uit Lier. Ons gezamenlijke doel is om een nieuwe generatie grondleggers pur sang aan ons te binden en om hen op een weldoordachte manier te laten groeien binnen het bedrijf. Medeoprichter en managing partner Sander Goris vertelt hoe dat er in de praktijk precies aan toegaat.

“Op vlak van werving is het verschil tussen werfarbeider en bediende achterhaald”

“Houben laat war for talent bewust links liggen”

We hoeven er geen doekjes om te winden. Het vinden en aanwerven van geschikte bouwprofielen is momenteel niet eenvoudig. Het aantal uitstromende bouwtalenten vanuit het onderwijs is schaarser dan ooit, maar op de werf is de vraag naar sterke handen en hoofden net enorm.

Naast eigen initiatieven zoals onze wervingscampagne ‘Kom van de grond’ werken we momenteel ook hard aan een structurele en toekomstgerichte manier om talenten aan ons te binden. Pareto HR begeleidt ons zowel in het identificeren, het aantrekken als in het behouden van de ideale profielen, inclusief de volledige organisatie hierrond.

“De wereld is heel snel aan het veranderen, waardoor er heel specifieke functies en profielen ontstaan. En die zijn dan ook heel gegeerd. De welbekende war for talent woedt, maar in samenspraak met Houben blijven daar bewust ver weg van weg”, legt Sander Goris uit. “Houben is een bedrijf dat innovatie en vooruitdenken in het DNA heeft zitten. Ze investeren daarom ook bewust in een duurzame strategie op lange termijn om het verschil te maken.”

“Hoe goed kan iemand om met verandering?”

“Zo’n duurzame strategie bestaat erin om een future proof personeelsbestand uit te bouwen. Net omdat de wereld niet stilstaat – zeker binnen een bouwbedrijf dat zelf innovatie vooropstelt – heb je nood aan mensen die veranderingsgezind zijn.”

“Mensen die in staat zijn om mee te groeien met hun bedrijf, ook al betekent dit dat hun functie op een andere manier wordt ingevuld. Op een manier die hen natuurlijk zelf ook doet doorgroeien. Zo heeft een werfarbeider misschien veel kaarten in handen om op termijn door te groeien tot werfcontroleur. Idem voor talenten buiten het eigen bedrijf. Waarom zou een medewerker van een klein bouwbedrijf niet over de nodige kwaliteiten kunnen beschikken om te evolueren binnen een klasse 8-bouwbedrijf zoals Houben, mits de begeleiding van de juiste ploegbaas?”

“Die juiste begeleiding is hoe dan ook cruciaal. Verandering zal altijd wel ergens op weerstand stuiten. Onze grootste uitdaging is om deze cultuur van verandering op maat van de medewerkers te implementeren. Zodat deze manier van werken op een zo organisch en ongedwongen mogelijke manier kan groeien binnen het bedrijf.”

“In dat opzicht is het strikte verschil tussen arbeiders en bedienden in een wervingscontext eigenlijk wat achterhaald. De focus komt namelijk meer en meer te liggen op werken in teams. Welke persoonlijkheden en attitudes stimuleren een goede wisselwerking in teamverband? Welke mix van technische vaardigheden zijn er nodig om de behoeften en doelstellingen van de organisatie te garanderen?”

“Als bedrijf is het cruciaal dat je dat signaal ook zelf uitstuurt naar toekomstige collega’s. Een bedrijf zoals Houben, waar zaken als BIM-technologie, bouwteams en lean vandaag al heel sterk leven, heeft op dat vlak natuurlijk al wat voorsprong. Op deze manier creëer je namelijk automatisch nieuwe functies en verhoudingen binnen je bedrijf.”

Naast eigen initiatieven zoals onze wervingscampagne ‘Kom van de grond’ werken we samen met Pareto HR hard aan een structurele en toekomstgerichte manier om talenten aan ons te binden.

“Een sterke onboarding is onmisbaar”

En wat eens je deze sterke profielen hebt gevonden? “Dan begint het echte werk pas. We proberen hun ideale traject en werkomgeving in te schatten. Tegelijkertijd bekijken we persoon per persoon hoe sterk ze in de groep liggen en hoe goed ze kunnen omgaan met toekomstige veranderingen.”

“Een sterke onboarding is hierin cruciaal. Hoe sneller je nieuwe collega’s betrekt bij je plannen en hen deel van de groep doet voelen, hoe groter de kans dat ze zich zeer betrokken opstellen en de cultuur van verandering omarmen. Eens die trein vertrokken is, groei de rest organisch vanzelf verder.”

“Zo is het perfect mogelijk dat iemand met decennialange ervaring gewoon niet past binnen de flow van een bepaald team, terwijl een schoolverlater datzelfde team meteen naar een hoger niveau tilt. En ook belangrijk: hoe goed gaat iemand met fouten om? Fouten moet je kunnen maken, maar erken je ze en leer je eruit?”

“Om dat te bereiken binnen een samenwerking hebben we natuurlijk een partij nodig die open kaart met ons speelt. Dat zal voor een groot stuk de sleutel tot succes vormen. We moeten niet de vraag stellen: ‘Hoe maken we talenten in de bouw warm voor een job bij ons?’ Maar eerder: ‘Hoe gaan we als bedrijf met deze situatie om, hoe gaan we voor een duurzame oplossing en wat hebben we daar voor over?’ “

“Het uiteindelijk doel is dat de hele groep met man en macht aan dezelfde kar trekt om een gezamenlijk succesverhaal te volbrengen. En dat die groep klaar is om dat vandaag, over 10 of zelfs over 30 jaar te doen. Een duurzame strategie waarin ieders rollen en verantwoordelijkheden duidelijk in beschreven worden, is daarin niet meer weg te denken.” besluit Sander Goris.

Op een open en duurzame samenwerking?

Ben je als bouwpartner op zoek naar een partij die steeds open communiceert, een duurzame relatie vooropstelt en altijd snel kan schakelen? Zoals je al kon lezen in deze blog, zetten we hier vanaf dag één op in, binnen elke afdeling van ons bedrijf. Interesse in een samenwerking voor jouw bouwproject? Contacteer meteen onze grondleggers of neem alvast een kijkje naar onze referentieprojecten binnen diverse sectoren.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.