Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Politiekantoor
Balen-Dessel-Mol

In de Guido Gezellestraat in Mol bouwde Houben het nieuwe hoofdkantoor voor de politiezones Balen-Dessel-Mol.


Politiekantoor Balen-Dessel-Mol

Naar het ontwerp van Lava architecten bouwde Houben een opvallend, vernieuwend en energiezuinig complex met een open en uitnodigend karakter.

Het gebouw telt zeven bouwlagen, waarvan twee ondergrondse die de grote parkeerdruk opvangen. De vijf bovengrondse lagen omvatten vier volumes die elk een eigen doel heb­ben. Het hoogste gebouw heeft een signaalfunctie en zorgt ervoor dat het voor iedereen duidelijk is waar het politiekantoor zich bevindt. Het laagste volume is bewust en letterlijk laag­drempelig gehouden en heeft een onthaalfunctie. De twee overige vo­lumes gaan enerzijds een dialoog aan met de sporen en anderzijds met het naburige schoolgebouw. Op het laag­ste volume is ook een zuidelijk ge­richt dakterras voorzien dat aansluit op de refter en een mooi zicht biedt op het park.

Het nauwkeurig uitgevoerde metselwerk combineert drie verschillende strengpersstenen met terugliggende voegen. De specifieke uitkragende vinnen geven ritme aan de grote gevels en fungeren ook als zonwering, bescherming bij brand en als visuele barrière. De vinnen bevinden zich ook binnen, wat een link interieur-exterieur creëert en toelaat gemakkelijk te voelen in welk van de vier volumes men zich bevindt: interieur en exterieur worden elkaars spiegelbeeld. Grote atria laten het licht doordringen tot in het hart van het energiezuinige gebouw dat verwarmd wordt door een bivalent systeem van warmtepompen en gasketels en gekoeld door een ijswatergroep.

Houben zette het volledige project om in een BIM model. Dat leverde voordeel op om de complexe uitvoeringsapecten te evalueren, tijdig de juiste materialen te bestellen en beter te plannen. Het resultaat is een architecturaal kantoorgebouw, opgeleverd binnen een hele krappe uitvoeringstermijn en binnen budget met een tevreden opdrachtgever tot gevolg.

LEES MEER

Baksteen speelt hoofdrol in nieuw politiekantoor (Architectura)
Politie scoort met nieuw hoofdkantoor (Artikel Limburg Bouwt – editie herfst 2017)

Mol Guido Gezellestraat 29, 2400 Mol Publiek Build Nieuwbouw Voorlopige oplevering

480 kalenderdagen € 7.856.776,64 Politiezone Balen-Dessel-Mol, Guido Gezellestraat 29, 2400 Mol Lava Architecten cvba, Parijsstraat 74, 3000 Leuven Ja Nee