Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Quadrivium KU Leuven - Heverlee

Het nieuwe onderwijs- en practicumgebouw vormt een uitbreiding op de bestaande Campus Arenberg III in Heverlee.


Quadrivium

In opdracht van de KU Leuven realiseerde Houben de nieuwbouw van het onderwijs- en practicumgebouw voor de groep Wetenschap en Technologie én de renovatie van het aanliggende gebouw 200G van Kandidatuur Scheikunde.

Het nieuwe Quadrivium-gebouw is een ontwerp van POLO architects en heeft een totale oppervlakte van 7.750 vierkante meter. Het omvat het grootste auditorium van de campus met een capaciteit van 600 personen, seminarielokalen, collaboratieve ruimtes, practica, een decenaat en een cafetaria met ontmoetingsfaciliteiten. Het voornaamste doel van het ontwerp was een goed functionerend gebouw te creëren waar studenten aangenaam kunnen vertoeven, verblijven, werken en samenwerken.

Het concept voor het Quadriviumgebouw legt een aantal krachtlijnen vast waarrond het gebouw wordt vormgegeven: een auditorium in de kijker, een gezonde buitenruimte aan de cafetaria, een transparante hoofdingang met een open gelijkvloers, een forse gevelwand langs de centrale as en een eenvoudige aansluiting met het bestaande gebouw Kandidatuur Scheikunde.

Met dit project wil de gebouwendienst van de universiteit een voorbeeldrol spelen op het vlak van verlaagde CO2 -uitstoot van gebouwcomfortinstallaties. Vandaar de keuze voor geothermie als koelings- en verwarmingstechniek. Om de bomen op de site te vrijwaren en de boormachines voldoende beweegruimte te geven, werd beslist om het BEO-veld onder de nieuwbouw aan te leggen.  

Leuven Celestijnenlaan 200, 3001 Heverlee Onderwijs Build Nieuwbouw , Renovatie Voorlopige oplevering

2018-2019 (475 werkdagen) € 11.443.425,88 KU Leuven, Directie Technische Diensten, Willem De Croylaan 60A bus 5570, 3001 Heverlee Poponcini & Lootens ir. architecten bvba, Tavernierkaai 2 bus 28, 2000 Antwerpen Ja Ja