Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
20 juni 2022

6 jaar lean bij Houben: “Andere bedrijven nog sneller bij het traject betrekken”

Sinds de introductie van de leanplanning in onze werfketen in 2016 hebben we bij Houben al heel wat stappen vooruitgezet. Duizenden post-its en honderden overlegmomenten later is het tijd voor een uitgebreide stand van zaken. Hoe leeft lean vandaag op onze werven en waar kan het beter? Niet alleen bij onze eigen grondleggers, maar ook bij onze onderaannemers? We namen polshoogte in de werfkeet van scholenbouwproject Hasp-O in Sint-Truiden, na een druk bijgewoonde leansessie.

6 jaar lean bij Houben: “Andere bedrijven nog sneller bij het traject betrekken”

“Veel minder tijd nodig voor detailplanningen”

Patrick Kaes, projectleider bij Houben 

“Het is moeilijk in te beelden om nog zonder lean te werken. De bouwsector is onderhevig aan zoveel onvoorspelbare factoren: het weer, leveringsproblemen, nieuwe samenwerkingen, noem maar op. Het grote voordeel van lean is dat je een volledig bouwproject opsplitst in verschillende kleine blokken. De minste tegenslag kan je dus snel in kaart brengen en op de gepaste manier counteren.”

“Volgens mij speelt ook de psychologie achter deze aanpak een belangrijke rol. Iedere dag komt elke partij in het bouwteam eventjes samen om de dagindeling te overlopen. Eens per maand plannen we bovendien de volgende vijf à zes weken vooruit. Dat zorgt voor meer wederzijds begrip en verantwoordelijkheidsgevoel. Actief meedoen, is gezichtsverlies vermijden.”

“Als projectleider maakt het mijn job gemakkelijker in die zin dat ik minder tijd hoef te steken in het opvolgen en controleren van detailplanningen. Iedereen weet waar hij aan toe is de komende weken op de werf. Wat er nog beter zou kunnen? Dat letterlijk iédere deelnemer zich gepast voorbereidt op de leansessies. Daar is nog veel efficiëntiewinst uit te halen.”

“Ook al heb je maar vijf minuten tijd, doe mee”

Bram Gielen, projectleider bij afwerkingsbedrijf Coenen

“De grootste winst van dit leansysteem zit volgens mij in het feit dat iedereen op heel korte tijd weet hoe de planning van zijn team eruitziet. Ik heb ook het gevoel dat onderaannemers dankzij deze aanpak meer inspraak krijgen, bijvoorbeeld naar de volgorde van de werken en naar deadlines toe.”

“We zien bovendien elkaars gezicht, een project wordt daardoor meteen heel wat persoonlijker. Als er dan iets op tafel gegooid wordt, is de kans ook groter dat iedereen zijn taken tijdig en zoals gepland uitvoert. Daarom raad ik mijn collega’s aan dat ze altijd moeten deelnemen aan de sessies als ze in de buurt zijn, ook al hebben ze maar vijf minuutjes tijd.”

Lees ook: Bouwen met lean? Vergelijk het met een spelletje Tetris

“Lean ook duidelijke meerwaarde binnen THV-projecten”

Wim Steegmans, assistent-projectleider bij Houben

“Ik ben een fervente gebruiker van de leanplanning. Meer nog: hoe complexer het project, hoe sneller ik geneigd ben om op deze manier te werken. Niet om sneller te bouwen, maar wel om béter te bouwen, liefst ruim binnen de vooropgestelde termijn. Het maakt de samenwerking veel voorspelbaarder. Je vormt namelijk met zijn allen één groot werfteam.”

“Vroeger maakte ik altijd de planning op voor iedereen, de rest moest zich vaak in duizend bochten wringen. Dat leidde dan weer tot collega’s die na een halve dag naar huis moesten gaan omdat ze niet meer verder konden op de werf. Met begrijpelijke frustraties tot gevolg. En voor mij als projectleider betekende dat extra mail- en telefoonverkeer om de planning toch nog zo efficiënt mogelijk in te vullen.”

“Dat is met lean zo goed als verleden tijd. Alles staat duidelijk op de post-it-wand, iedereen weet wat hij moet doen én tegen wanneer. Na afloop van elke leansessie stuur ik een foto van de volledige planning door naar de rest van team. En ook binnen THV-samenwerkingen merk ik almaar vaker dat de samenwerkende partij helemaal mee is met ons leanverhaal en dat ze met plezier actief deelnemen.”

“Wat we volgens mij nog kunnen optimaliseren, is dat we zouden evolueren naar een digitale vorm van onze post-it-wand, naar een soort van smartboard. Langs de andere kant neemt dat wat van de charme weg. Iedereen schrijft vandaag zelf zijn eigen to do’s uit op de post-its en plakt ze ook zelf tegen de wand. Ook dat zorgt volgens mij voor een soort van extra commitment.”

“Mooie stap vooruit als we 50% lean bouwen”

Jo Wels, lean coach bij Houben

Het slotwoord is voor Jo Wels, die het leanprincipe in 2016 bij Houben introduceerde. Hoe kijkt hij zes jaar later naar de toepassing ervan op de Houben-werven?

“Lean heeft voor mij verschillende doelen: efficiënter plannen, een sterker werfteam vormen, hogere kwaliteit leveren, meer gezamenlijke aandacht voor elkaars veiligheid creëren. In de eerste plaats is lean bouwen een vorm van communicatie. Een werfleider die een eigen planning opmaakt voor de rest van de werfmedewerkers, dat is een wens. Iedereen die, in samenspraak met andere partijen, zijn eigen planning opmaakt, dat is een belofte naar de rest van het team.”

“Voor Covid-19 toesloeg, in 2019, kenden we een piek in het aantal leanwerven bij Houben. De lockdowns hebben ons helaas verplicht om terug lange tijd op de oude manier te werken. Werf en kantoor leefden zelfs een hele tijd strikt gescheiden van elkaar. Stilaan mogen we zeggen dat we in 2022 terug de juiste richting uitgaan. 9 van de 27 lopende werven bouwen lean en 9 nog op te starten werven hebben ook die ambitie. Dat is twee op de drie werven die straks met lean aan de slag zullen zijn. Als we tegen het einde van dit jaar op 50% afklokken, zal ik heel tevreden zijn.”

“Daarnaast is het onze ambitie om de directies van onderaannemingsbedrijven in de toekomst nog sneller in het bouwtraject te overtuigen om mee te stappen in het leanverhaal. Hoe vroeger je ermee aan de slag gaat, hoe groter de meerwaarde en winsten aan het eind van het traject.”

“Intussen hebben we bij Houben verschillende initiatieven opgestart om het leanplannen nog aantrekkelijker en efficiënter te maken. Zo zullen we al onze werfketens standaard uitrusten met speciale bedrukte schuifwanden ter vervanging van onze papieren planvellen. En we hebben we extra geïnvesteerd in onze interne planningssoftware MS-Project, zodat we deze optimaal kunnen afstemmen op onze leanplanning.”

Is lean ook voor jou dé way to go?

Staat er een bouwproject in de steigers dat helemaal gemaakt is voor een leantraject? Of wil je graag meer weten over hoe zo’n leanaanpak er in de praktijk aan toe gaat? Maak een vrijblijvende afspraak met onze grondleggers en we vertellen je er graag alles over.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.