BOUW®Verhalen: UZ Brussel in Jette
De bouwwerken van fase 1 aan blok Noord en Zuid van het nieuwe Medisch Technisch Blok (MTB) van het Brussels universitair ziekenhuis in Jette maken deel uit van het masterplan van de Brussels Health campus, een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel. Onze Houben-ploeg bouwt er twee nieuwe vleugels aan weerskanten van het bestaand ziekenhuis. Aangezien er geen doorgang is door het gebouw, monteerden ze over het dak een trapconstructie als verbinding tussen de twee bouwwerven. Onze collega’s trappen hier dagelijks wat af bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Alles moet bovendien gebeuren met zo weinig mogelijk geluidsoverlast voor het werkend personeel van het UZ. Ze passen op hun tellen, daar in Brussel.
In opdracht van het UZ Brussel stelde het architecten- en ingenieursbureau VK Engineering een ruimteplan op voor het Medisch Technisch Blok dat afgewerkt zal zijn in 2025. De twee nieuwe vleugels Noord en Zuid hebben een totale oppervlakte van 4.249 vierkante meter.
BLOK NOORD
Met de bouw van blok Zuid zijn we in oktober 2017 gestart,” vertelt assistent projectleider Thomas De Preter. “Hiervoor hebben we tijd tot augustus 2019. Maar de vijf bouwlagen van blok Noord moeten tegen eind december klaar zijn. Dan nemen de medewerkers hun intrek. Voor de liftkern bouwen we nog vier extra bouwlagen in prefab. We realiseren deze in een tempo van één week per bouwlaag. Maar door de uitvoering van het meerjarenplan, zal deze liftschacht hier nog zes jaar ongebruikt staan.”
Op de nulverdieping van blok Noord komen burelen. Deze worden afgewerkt en ingericht door Gyprof en Aluglas, de zusterbedrijven van Houben. Verdieping één is bestemd voor de operatiezalen. “Deze stofwand van gipskartonplaten hebben we gebouwd na afbraak van de gevel van het bestaand gebouw,” licht werfleider Koen Hoeben toe. “We hebben de bestaande panelen heel nauwgezet moeten verwijderen met behulp van een kraan. Het was niet eenvoudig om deze zonder veel brokken uit elkaar te halen. De bestaande kolommen werden behouden.” Op de tweede verdieping komen kantoren en op de derde komt een technische ruimte. “De ventilatieroosters zijn voor de operatiezalen en in het midden komen de luchtgroepen,” vertelt Koen.
TRAPCONSTRUCTIE
De stelling voor de lifttoren is volledig gebouwd door Houben-collega Stevie Plessers. “Er is nu alweer een stuk van afgebroken maar dit verdient zeker nog een vermelding,” aldus zijn trotse collega Koen. “Stevie is een kei in het bouwen van stellingen.”
Naast de stellingen valt het op deze werf ook op dat er een hele trapconstructie werd gebouwd, over de daken. “Als we zo dadelijk helemaal boven zijn, zal je zien hoe we een trap over het dak heen hebben gebouwd als verbinding tussen de twee gebouwen. Om hier te werken heb je een goede fysieke conditie nodig,” lacht Koen. “We doen dagelijks honderden trappen.”
Eénmaal boven genieten we van het prachtig uitzicht over Brussel. “Omdat we hier in het hart van het bestaande ziekenhuis werken, is er ook een gebrek aan stockageruimte,” vertelt Thomas. “Gelukkig kunnen we onze materialen stockeren op het dak van het aanliggende gebouw.”
IN HET HART VAN HET ZIEKENHUIS
Wanneer we op onze terugweg even door een gang van het ziekenhuis lopen, zien we achter enkele deuren de doorkijk naar de bouwwerf. “Het blok Zuid moesten we oorspronkelijk enkel casco opleveren,” vervolgt Thomas, “maar sinds kort weten we dat we dit ook volledig mogen inrichten. Er staat hier nog heel wat te gebeuren in het UZ Brussel en we zullen er alles aan doen om het vertrouwen van onze bouwheer te blijven waarmaken,” besluit hij overtuigend.