Bouw®verhalen : Ter Heide Zonhoven
In Zonhoven bouwen onze Houben-collega’s aan de nieuwbouw van de campus Ter Heide, het centrum voor mensen met meervoudige beperkingen. Het is de eerste van vijf fases van het masterplan om de verouderde infrastructuur van de campussen in Zonhoven en Genk tegen 2033 te vernieuwen. Het team van werfleider Freddy Tigges bouwt er vier nieuwe woningen en een dagcentrum voor zes leefgroepen, volgens het ontwerp van Dierendonckblancke architecten uit Gent. Het zijn laagbouwwoningen met veel zichtwerk en speciale technieken, een kolfje naar de hand van het Houben-team.
“Het is een groot project,” begint Freddy. “De totale investering van deze eerste fase bedraagt 8.126.718 euro, de overige fases moeten nog worden aanbesteed.” De gebouwen waar de bewoners nu in verblijven, dateren uit de jaren ’70. Ze zijn verouderd. In die jaren koos men voor geïsoleerde woningen in een groene omgeving maar die voldoen niet meer aan de zorgnoden van vandaag. De nieuwbouwwoningen hebben een totale oppervlakte van 4000 vierkante meter en liggen uitgestrekt over het terrein. “Ik loop en fiets hier heel wat kilometers af op een dag,” lacht onze werfleider.
De nieuwbouw in Zonhoven zal plaats bieden aan kinderen en volwassenen met medische problemen. Op de campus Ter Heide in Genk komen de gasten met gedrags- en emotionele stoornissen. “Nu opteert men voor kleinschalige paviljoenen, gegroepeerd per doelgroep en niet meer per leeftijd,” licht Freddy toe. “Ter Heide wil een intieme sfeer creëren in woonbuurten waar alle betrokkenen kunnen thuiskomen en deel uitmaken van de samenleving. Ze willen zich niet langer afzonderen.”
BEO-VELD
Tijdens de rondleiding komen we heel wat graafwerken tegen. “Alle woningen zijn onderkelderd,” vertelt Freddy, “het zijn voornamelijk kruipkelders waarin de technieken van elektriciteit, verluchting, sanitair en verwarming verdeeld worden. Er is hier een BEO-veld (boorgatenenergieopslag) met leidingen van 180 meter diep waarvoor we diepteboringen van één meter breed hebben uitgevoerd om het grondwater naar omhoog te halen. De zonnepanelen zullen stroom geven om het BEO-veld op te warmen. Er zijn in dit project veel energiebesparende technieken voorzien die belangrijk zijn in het kader van de noodzakelijke VIPA-subsidies (het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden).”
TIJDROVEND ZICHTWERK
“Het is allemaal laagbouw,” gaat onze werfleider verder, “dus je zou denken dat het eenvoudig is, maar al het metselwerk en de betonconstructies zijn zichtwerk. Het wordt alleen nog geschilderd, verder komt er geen afwerking. Hierdoor mochten in de balken bijvoorbeeld geen wartelgaten zitten. En de kolommen, die allemaal een verschillende hoogte hebben, moesten we met ronde hoeken maken. Niets van het betonwerk mag prefab zijn. Daarom storten we alles ter plaatse, op aangeven van de stabiliteitsingenieur. Om een geluidsdichte akoestiek te bekomen, is er extra isolatie tussen de muren voorzien en rubber onder de muren
PUZZEL VAN DAKEN
“Ieder dak heeft een eigen helling,” vervolgt Freddy, “het is een puzzel waar je echt je hoofd moet bijhouden. Op dertig meter zijn er maar liefst vier verschillende hellingen. In totaal zit er 420 ton bewapening in dit project. Op de daken zie je dat de bewapening in een trapverbinding is geplaatst. We mogen de staven niet plooien dus alles moet juist uitkomen. Nu moeten we er nog beton op storten, die gaan we met bruggen tegenhouden op deze schuine daken. Dat wordt weer een uitdaging waar we ons maar al te graag aan wagen,” besluit de gedreven werfleider.
Het vele zichtwerk en de speciale technieken maken van deze laagbouwwoningen een perfect kolfje naar de hand van het Houben-team.
PROJECTGEGEVENS
Project: Ter Heide
Locatie: Zonhoven
Bouwheer: Ter Heide
Uitvoering: November 2017 – april 2019