Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
08 maart 2022

Ewald Houben: “De beste ideeën ontstonden in de wagen, samen met mijn vader”

In 1989, precies 100 jaar nadat zijn grootvader familiebedrijf Houben oprichtte, garandeerde Ewald Houben het voortbestaan van ons bouwbedrijf na een woelige periode, door de overname van alle aandelen van Houben en prefabbetonproducent Marmorith. Het werd een van de grote sleutelmomenten uit onze lange familiegeschiedenis. Met Ewald, die dit jaar zijn 75e verjaardag viert, hebben we het over zijn bewondering voor zijn vader, voor zijn echtgenote en voor de vele mensen die ooit hun schouders onder ons bedrijf hebben gezet: de grondleggers van het succes achter Houben.

Ewald Houben: “De beste ideeën ontstonden in de wagen, samen met mijn vader”

Familie van ondernemers

Als bouwbedrijf ziet Houben het licht in 1932. Op dat moment komt de wereld net uit een enorme financiële crisis. De mijnen in Houthalen-Helchteren gaan terug open na een tijdelijke noodgedwongen sluiting. De vader van Ewald Houben, die er op zijn 24e al diensthoofd is, keert nog even terug. Maar niet veel later kiest hij toch resoluut voor zijn grote passie: het bouwbedrijf dat hij samen met zijn broer oprichtte.

Dat ondernemende had hij zeker van geen vreemden. “Mijn grootvader richtte met zijn vier zonen, waaronder mijn vader, een bedrijf op in vanalles en nog wat”, begint Ewald Houben. “Verzekeringen, gronden verkopen, zuivel verhandelen… Het was 1889, de tijd van de boeren. Twee broers van mijn vader kozen voor de zuivelproducten, mijn vader en zijn andere broer voor de grond en de stenen.”

Groeien tussen crisissen door

“Mijn vader was een heel slimme man. Hij hield zijn ogen en oren goed open in de mijnen en wist daardoor perfect waar er mogelijkheden lagen om bouwprojecten op te starten. Hij heeft heel lang beide jobs gecombineerd: overdag werken voor de mijn, ‘s avonds zijn eigen bedrijf uitbouwen.”

Ondanks de turbulente tijden in de jaren 1920 en 1930 neemt het bouwbedrijf meteen een hoge vlucht. “We werden al snel hoofdverdeler van Eternit. Bovendien waren na de economische crisis en zeker na WOII veel mensen op zoek naar een job. Natuurlijk moest er ook veel heropgebouwd worden.”

Kleine avonturen tussen de grote mensen

Net na die Tweede Wereldoorlog, in 1947 wordt kleine Ewald Houben geboren. Lang heeft hij niet nodig om te wennen aan de job van zijn vader.

“Ik was de jongste van vier thuis, maar het bedrijf trok me al heel snel aan. Toen ik een jaar of vijf oud was, reed ik al mee met de camion van het werk. Telkens wanneer ik mee mocht van mijn moeder, zette ze een pop voor het raam. Dat was het teken voor de chauffeur dat hij me in zijn cabine mocht zetten (lacht).”

“Dat waren echte avonturen indertijd. Wanneer we bijvoorbeeld hout moesten gaan halen in de haven van Antwerpen, dan was je een hele dag van huis. Of telkens wanneer we zand gingen halen in de groeve. Hoe vaak ik samen met mijn zus boven op de zandbergen heb zitten spelen. Eén keer waren we uit de cabine geglipt en was de chauffeur vergeten dat wij er nog bij waren. Toen was hij plots zonder ons vertrokken (lacht).”

ewald houben Ewald Houben tijdens een bezoek aan de werf van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) in 2018.

Van persoonlijke chauffeur tot brainstormpartner

Doorheen de jaren groeit de liefde voor het bedrijf zienderogen bij zoon Ewald. Niet in het minst door de passie van zijn vader. En misschien ook door zijn gewiekstheid. “Mijn vader was een echte plantrekker. Zo kon hij bijvoorbeeld niet autorijden, maar hij was daar heel creatief in. Hij zorgde altijd wel dat hij overal geraakte. Had hij bijvoorbeeld een afspraak met een vertegenwoordiger, dan sprak hij af op de werf en reed hij met het arbeidersbusje mee dat daar moest zijn.”

Vanaf zijn 18e had Ewald zijn rijbewijs in handen. “Mijn hele vakantie dat jaar heb ik samen met mijn vader doorgebracht. Iedereen zag me als zijn persoonlijke chauffeur (lacht). Maar dat zijn de momenten waarop ik veruit het meest geleerd heb. Al de dingen die we samen in de wagen hebben besproken en bedacht, dat was echt ongelofelijk.”

“Houben met zijn carousselleke

Na die vakantie vloog Ewald in de architectuurstudies. Na het behalen van zijn diploma’s liet hij zich onderdompelen in het ondernemersleven. Een van zijn eerste grote verantwoordelijkheden was het opvolgen van Marmorith NV, gespecialiseerd in onder meer sierbeton en granito.

Net als bij zijn vader bleef de passie voor het ondernemen en voor de bouwwereld almaar aanwakkeren. “Zelfs toen ik in de jaren 70 het leger in moest, kon ik het niet loslaten. Ik barstte van de ideeën voor het uitbouwen van het bedrijf. Tijdens mijn kazerneperiode in Brussel heb ik het de commandant niet gemakkelijk gemaakt (lacht). Ik deed er alles aan om de fysieke proeven niet hoeven mee te doen, zodat ik tijd had om over het bedrijf na te denken.”

“De commandant had het natuurlijk snel door. Uiteindelijk hebben we het op een akkoordje kunnen gooien. Hij stuurde me naar de kazerne van Tongeren, waar ik mijn diensten zo kon indelen dat ik overdag naar buiten kon. Zo trok ik onder meer naar een porseleinbedrijf in Duitsland waar ik een carrouselsysteem voor productiehallen ontdekte. Met wel 40 werktafels die voortdurend circuleerden doorheen het hele bedrijf.”

“In België was zoiets op dat moment nog ongezien. Ik vroeg me af of we dat ook konden toepassen op de productie van onze betonelementen. En kijk: vandaag maken de prefabproducenten er nog altijd gebruik van. Velen lachten indertijd bij het idee. Daar is Houben met zijn carousselleke, ik heb het vaak moeten horen (lacht). Maar uiteindelijk zijn er velen gevolgd.”

Twee generaties op één foto: Ewald Houben, met zoon Ignace en dochter Veronique.

“De schrik zat erin bij de familie”

In 1985 komt de vader van Ewald onverwachts te overlijden. Bouwbedrijf Houben komt op dat moment in handen van een groep familieleden. Maar van een rechtlijnige visie is geen sprake meer.

“Tegelijkertijd waren de gevolgen van de oliecrisis in de jaren 70 volop voelbaar. Bovendien hadden we de jaren voordien zwaar geïnvesteerd. Met rentes van 12 à 13% waren dat zware afbetalingen. De schrik zat erin bij de familie dat we dit niet zouden overleven. Het waren toen de werknemers die het bedrijf letterlijk hebben rechtgehouden. Daar ben ik ze nog altijd enorm dankbaar voor.”

“Ook mijn vrouw, Lieve, besloot het bedrijf te komen ondersteunen. Maar het werd veel meer dan dat. Ze stortte zich op de cijfers van de betonproductie en richtte quasi in haar eentje een nacalculatietraject op Het heeft ons enorm geholpen om cruciale inzichten te krijgen in onze uitgaven.”

Nieuw elan, nieuwe generatie

Vanaf 1989 kiest Ewald voor continuïteit en koopt hij bouwbedrijf Houben over van de rest van de erfgenamen. Vijf jaar later heeft hij het bedrijf volledig in eigen handen. Het is het begin van een nieuwe bloeiperiode. “Mijn vader heeft me nooit verteld dat hij wilde dat ik hem zou opvolgen, maar achteraf kwamen een aantal oudere medewerkers me vertellen dat hij altijd verwacht had dat ik het ooit van hem zou overnemen. Aan die woorden denk ik nog  vaak terug.”

Houben groeit doorheen de jaren en begin 2000 staat de volgende generatie te popelen om in te stappen. Dochter Veronique kiest in 2000 voor het familiebedrijf, zoon Ignace volgt niet veel later.

“Veronique overhandigde me na haar studies een sollicitatiebrief. Ik dacht eerst dat ze me een modelsollicitatiebrief voorlegde en dat ik die moest beoordelen. Maar ze vertelde me met een uitgestreken gezicht dat ze het meende. Ik heb die brief sindsdien altijd bijgehouden.”

“Ignace was ook resoluut. Maar in tegenstelling tot Veronique, die zich eerder thuis voelde op kantoor, wilde Ignace het atelier in. Hij is altijd heel snel weggeweest met nieuwe ontwikkelingen op de werf. Het paperassenwerk was niks voor hem, zei hij altijd. Beiden hebben hun eigen gaven en dat leidt tot een mooi evenwicht binnen het bedrijf.”

"Door jongeren vroeger in contact te brengen met het bouwberoep, zijn ze misschien ook meer gemotiveerd en sneller gewonnen voor een job in de bouw. We zetten daarom ook vastberaden onze schouders onder school- en jongerenprojecten."

Nog eens 90 jaar aan familiale waarden

Om zijn 75e verjaardag te vieren, trekt Ewald straks met zijn gezin naar hun lievelingsplekje: de kust. Met in het vooruitzicht een horizon die maar niet lijkt te eindigen. Wat wacht volgens Ewald aan de horizon voor het familiebedrijf, binnen nog eens 90 jaar bijvoorbeeld?

“Als je ziet wat er de afgelopen 90 jaar is veranderd, durf ik echt geen voorspellingen te doen. Maar wat primeert, is dat we jonge mensen enthousiast blijven maken voor een job in de bouw. Veel grondleggers die vandaag op pensioen gaan, werken al sinds hun 18e bij Houben. Dat is vandaag nog moeilijk voor te stellen.”

“Ik blijf erbij dat sommige kinderen té lang achter de schoolbanken blijven zitten. Tijd die ze waarschijnlijk op een fijnere manier willen besteden. Door dingen in de praktijk bij te leren. Door hen vroeger in contact te brengen met het beroep, zijn ze misschien ook meer gemotiveerd en sneller gewonnen voor een job in de bouw. We zetten daarom ook vastberaden onze schouders onder school- en jongerenprojecten, zoals TALim, Young&Strong, PXL Stem Academy, Bouwrakkers, noem maar op.”

“Daarnaast zie ik zeker ook nog mogelijkheden op vlak van projectontwikkeling. Dat zit gewoon in het DNA van Houben. Met Residentie Veldmansberg en Clockhempoort hebben we al bewezen mooie projecten op de wereld te kunnen zetten. Qua ervaring zitten we op dat vlak op de eerste rij.”

“En tot slot is het belangrijk dat we blijven innoveren en dat het familiale karakter van Houben blijft voortbestaan. Dat we de goede balans tussen werken, plezier hebben en gezinsleven blijven bewaken. En dat diep respect voor en contact met onze grondleggers en hun familie voorop blijven staan. Dat we erbij zijn op de belangrijke momenten in het leven. Van geboortes over huwelijken tot de momenten waarop we helaas afscheid moeten nemen van mensen. Die warmte van ons familiebedrijf moet voor altijd voelbaar blijven.”

De mooiste Houben-realisaties volgens Ewald Houben

  • Militaire school Brussel
  • Quartier Bleu Hasselt

De mooiste Marmorith-realisaties volgens Ewald Houben

  • Justitiepaleizen Antwerpen en Gent
  • Viaduct voor de TGV in Battice: zware prefab elementen tot 90 ton
  • Hoogste keermuur met Evergreen-elementen Zaventem (18m)
  • Langste geluidsscherm langs TGV-spoorlijn (13 km)
  • 1.500 vakantiewoningen aan Belgische kust in prefab

De grootste referenties van Airdeck

  • ZNA-ziekenhuis Antwerpen (100.000 m2)
  • SFMC ziekenhuis Jeddah (Saudi-Arabië, 370.000 m2)

Houben in hoogtepunten

  1. HET ONDERNEMERSBLOED

    Alfons Houben baatte aan de toenmalige Zavelstraat – nu Stationsstraat- in Houthalen een groothandel in boter, eieren en andere zuivelproducten uit. Hij verkocht later ook bouwmaterialen aan de doe-het-zelvers van toen en was verzekeringsmakerlaar voor ABB. Samen met zijn vier zonen Herman, Leon, Julien en Gerard maakte hij furore in Houthalen en daarbuiten.

  2. VAN ZUIVEL TOT ZAVEL

    Gerard Houben, zoon van Alfons, heeft van zuivel geen kaas gegeten maar de bouwmarkt spreekt hem wel aan. Hij volgt zijn neus voor opportuniteiten en krijgt op z’n 24ste bij de pas opgerichte mijnen het beheer over de gebouwen. Wanneer de mijn in 1932 tijdelijk sluit, stort Gerard zich op het bouwen en verkopen van huizen. Daarmee is bouwbedrijf Gebroeders Houben een feit.

  3. BOUWBEDRIJF GEBROEDERS HOUBEN

    Bij de heropening van de mijnen, keert Gerard terug. Hij combineert twee jobs: overdag werken voor de mijn, ‘s avonds zijn eigen bedrijf uitbouwen. Samen met zijn broer Julien brengt hij onder de vlag van bouwbedrijf “Gebroeders Houben” het ene na het andere bouwproject tot een goed einde. Met de start van een zagerij die hout levert aan de mijn, verankeren de gebroeders de symbiose tussen beide ondernemingen.

  4. HOUBEN GROEIT

    Na de economische crisis en na WOII waren veel mensen op zoek naar een job en moest er veel heropgebouwd worden. Het bouwbedrijf kent een hoge vlucht. De 6-jarige Ewald Houben, jongste van vier, poseert hier bij een realisatie van bouwbedrijf Gebroeders Houben in Lillo (Houthalen). Hij reed al snel mee met de camion van het werk om hout te halen in de haven van Antwerpen en zand in de groeve.

  5. OPRICHTING MARMORITH

    Om de vloed aan projecten te kunnen realiseren, neemt het bedrijf jongemannen uit de omgeving aan en leidt ze op tot bekwame vakmensen. Omwille van de steeds complexere vragen, begint bouwbedrijf Gebroeders Houben te diversifiëren. Zo ontstaat in 1962 het nieuwe bedrijf Marmorith, dat zich onder meer specialiseerde in sierbeton en granito.

  6. DERDE GENERATIE

    Na zijn architectuurstudies start Ewald Houben in het familiebedrijf. Een van zijn eerste grote verantwoordelijkheden was het opvolgen van Marmorith. Hij implementeert een carrousselsysteem voor de productie van zijn betonelementen. Dat was in België op dat moment nog ongezien. Bouwbedrijf Gebroeders Houben start in die periode een nieuwe firma genaamd Omnia Limburg Montage voor specifieke vragen rond geprefabriceerde structuren. Vanaf 1976 brengen ze de leveringen van grondstoffen, producten en bouwmaterialen onder bij de firma Ketraco Transport. In de jaren ’80 en ’90 wordt het productgamma van Marmorith verder uitgebreid met betonnen bushokjes, Evergreen geluidsschermen, Moducon3Win, een breedplatenfabriek, en een hal voor zware prefab elementen tot 90 ton.

  7. EWALD EN LIEVE AAN HET ROER

    Wanneer Gerard in 1985 onverwacht overlijdt, komt Houben in een moeilijke periode. De gevolgen van de oliecrisis in de jaren ‘70 waren volop voelbaar. Met rentes van 12 à 13% op hun zware investeringen, zat de schrik er goed in bij de familie. De werknemers hielden het bedrijf toen letterlijk recht en ook Ewalds echtgenote Lieve werkte een nacalculatietraject uit om cruciale inzichten te krijgen in de uitgaven. Vanaf 1989 kiest Ewald voor continuïteit en koopt hij alle bedrijven in de groep over van de rest van de erfgenamen. Het is het begin van een nieuwe bloeiperiode.

  8. VIERDE GENERATIE

    Na haar studies solliciteerde Veronique in 2000 voor een job op de boekhouding bij Houben. Al snel maakte ze deel uit van het managementteam. Haar focus ligt op het commercieel uitbouwen van zowel Airdeck als Houben. In beide gevallen met een toekomstgerichte en innovatieve focus.

    Ook Ignace koos, kort na Veronique, voor het familiebedrijf. Hij werkt aan de continue kwaliteitsbewaking en de ontwikkeling van processen en werkmethodes om de performantie van het bouwbedrijf te verzekeren.

  9. OPRICHTING AIRDECK

    Het was Ewald Houben die in 2004 het Airdeck Intelligent Floor system uitvond. Het innovatief, gepatenteerd lichtgewicht vloersysteem voor ziekenhuizen en andere grote utiliteitsgebouwen. Toch was het pas een paar jaar later, in 2012 onder impuls van Veronique, dat het Airdeckteam de commercialisatie van hun product in eigen handen nam en verder uitbouwde. Eerst enkel in België en Luxemburg, daarna ook in de rest van de wereld. Vandaag is het een 100% operationele unit. Van design en engineering tot productie en plaatsing, met partners en projecten tot in het Midden-Oosten.

  10. BERINGEN

    Nadat Marmorith in 2005 verkocht werd aan de Ierse CRH-groep, koos Houben voor een nieuwe uitvalsbasis in Beringen. Het bedrijf verliet met het hele team de Houthalense heimat en verhuisde naar een nieuwbouw langs de E313 in Beringen. Vandaag zijn hier nog steeds de schrijnwerkerij Woodfactory en het Houben-magazijn gevestigd.

  11. HOLLANDSCH HUYS HASSELT

    In het jaar dat Houben haar 80-jarig bestaan vierde, namen de administratieve diensten hun intrek in het lage-energie kantoorgebouw Hollandsch Huys in Hasselt. In 2007 startte Houben met de ontwikkeling en bouw van dit innovatieve complex langs de Prins-Bisschopssingel. Het gebouw heeft E-peil van 49 en een K-peil van 22. Er wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering, geothermie, warmtepompen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Het gebouw is intussen 15 jaar oud, maar nog steeds state of the art.

  12. FUTURE CLIMA

    In september 2019 treedt het installatiebedrijf Future Clima toe tot de Groep Houben. Het bedrijf staat in voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van de meest complexe verwarmings-, ventilatie-, airconditioning- en sanitaire installaties. En dit zowel voor utilitaire als industriële gebouwen.

  13. WOODFACTORY

    Sinds begin 2021 maakt het houtatelier in Beringen deel uit van het Woodfactory-verhaal. Het is zo het derde coworkingatelier in Vlaanderen voor particulieren en zelfstandigen. In het deelatelier hebben zij alle ruimte en professionele tools tot hun beschikking voor het vakkundig realiseren van hun schrijnwerkprojecten. Binnen Woodfactory zet Houben zich bovendien in voor verschillende maatschappelijke en onderwijsgerelateerde initiatieven.

  14. 90 JAAR GRONDVERLEGGEND

    De cirkel is rond want waar Gerard Houben ooit zijn bouwactiviteiten startte, stak zijn zoon Ewald op donderdag 5 mei 2022 mee de eerste spade in de grond voor het project Bellefleurs op de voormalige mijnsite in Houthalen.

    In dit jaar viert Ewald Houben ook zijn 75ste verjaardag samen met zijn grondleggers en zijn familie.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.