Bij het begin van ons gesprek drukt collega BIM-engineer Jurgen ons onmiddellijk op het hart: “BIM is geen software, het is een manier van samenwerken, om informatieoverdracht te doen.” Het verbaast hem dan ook niet dat de bouwheren van Quartier Bleu kozen voor de toepassing van BIM. “De samenwerking die door het BIM-model ontstaat, heeft een sterke impact op het rendement van bouwprojecten,” leert hij ons. “Architecten en ingenieurs spelen beter op elkaar in en bovendien gaat het BIM-model ook proactief op zoek naar foutenmarges. Problemen en fouten die vroeg in de ontwerpfase automatisch opgespoord worden, besparen op onnodige kosten en verhogen daarmee het totale rendement van het vastgoedproject. Dat is het doel en de meerwaarde.”
LITTLE BIM
Bij de aanbesteding was het al duidelijk dat de uitvoering van dit project volgens het BIM-model moest gebeuren,” aldus Jurgen. “De bouwheer werkte daarvoor samen met een gespecialiseerde partner die, in overleg met de THV Houben-Strabag, het BIM-protocol opstelde. Dat wordt vandaag nog nageleefd maar als aannemer beslissen we wel hoever we gaan in het uittekenen. Op Quartier Bleu spreken we van ‘litte BIM’,” verduidelijkt hij. “De THV, als hoofdaannemer, heeft het beheer van het originele BIM-model overgenomen van de architect en het studiebureau. “De BIM-tekeningen die wij kregen van de technieken waren zeer gedetailleerd. Zo uitgebreid had ik het nog nooit gezien. Daarop verder te mogen werken heeft me veel bijgebracht. We hebben nu allemaal aparte BIM-modellen die we adapteren in overleg met de architecten, ingenieurs en onderaannemers.”
BIM 360 TEAM PLATFORM
Jurgen heeft zijn fulltime werkplek op Quartier Bleu. “Ik werk hier voor iedereen,” vertelt hij ons. “Het softwareprogramma Revit is een tool waarmee we 3D-tekeningen en projectinformatie kunnen uitwisselen. Zowel de bouwheren, als de architecten, ingenieurs en onderaannemers hebben toegang tot het BIM 360 Team-platform. Wanneer collega’s bij mij komen met hun vragen, zoek ik mee naar oplossingen die ik vervolgens uitteken. Hierdoor weten we precies welke materialen er nodig zijn en welke kost ermee gepaard gaat. Een concreet voorbeeld zijn de profielen, een soort vinnen, die ik op vraag van de projectleider heb uitgewerkt als oplossing om de terrasluifels windvast te maken. Ook als de architect een ontwerpwijziging doorvoert, levert hij mij gewoon een papieren schets aan die ik uitteken. Toch wel een duidelijke meerwaarde, niet?” vertrouwt Jurgen ons toe.
AS BUILD OPLEVERING
Werken via het BIM-model bespaart niet alleen tijd in de uitvoering maar ook bij de oplevering van een bouwproject. Iedereen beschikt over de correcte plannen en in de eindfase wordt een ‘as-build’ dossier afgeleverd. De bouwheer beschikt uiteindelijk over al de wijzigingen die hebben plaatsgevonden sinds het bouwaanvraagdossier. “Het blijft vandaag nog wel een uitdaging om alle onderaannemers mee te krijgen,” concludeert de BIM-ingenieur. “Zij werken nog vaak met 2D maar daar proberen we toch oplossingen voor te vinden. Quartier Bleu is het grootste project dat Houben tot op heden heeft gerealiseerd. We zijn bijzonder fier dat we dit van begin tot einde volgens het BIM-model kunnen uitvoeren. Het is een significante referentie voor de toekomst,” besluit onze fiere collega.