Allesbehalve een exacte wetenschap
Achter ieder project dat we als bouwbedrijf proberen binnen te halen, schuilen dagen, weken en soms zelfs maanden aan berekeningen door onze calculatoren. Op basis van hun knowhow en ervaring proberen zij de totaalkost voor een toekomstig project zo realistisch, maar ook zo competitief mogelijk in te schatten. Dit zonder in te boeten op de beoogde kwaliteit die we voor ieder project wensen te realiseren.
“Of het nu gaat om een project van 5 of 40 miljoen euro – en soms zelfs meer -, in een tijdspanne van 3 à 4 weken moet er een aantrekkelijke prijs op tafel liggen. Zowel voor de opdrachtgever als voor ons als bouwbedrijf”, geeft Bjordy aan.
“Op basis van de plannen en het lastenboek van de architect proberen we enerzijds de rendementen zo correct mogelijk in te schatten voor de werken die we zelf gaan uitvoeren, zoals beton- en metselwerken. Voor de andere disciplines, de onderaannemingen, gaan we op zoek naar de best mogelijke offertes in de markt en gaan we na of deze prijzen conform zijn.
“Het lijkt een exacte wetenschap, maar dat is het allesbehalve”, gaat Johan verder. “Het is een voortdurend proces van inschattingen en af en toe fouten maken, en zo goed mogelijk bijsturen met het oog op de toekomst. Door nieuwe ervaringen op te doen en de feedback van onze collega’s te verwerken trekken we weer de nodige lessen voor een volgende reeks projecten.”
Rekenmachines en carbonpapier
Grondlegger Johan studeerde af als architect en begon in 1993 onder de vleugels van toenmalig administratief directeur Jean Gielen. “De manier van werken in die jaren was dag en nacht verschil met vandaag. Dat mag je trouwens heel letterlijk nemen. Nachtwerk was 15 jaar lang eigen aan mijn functie. Ik zag Jean op den duur meer dan mijn vrouw (lacht). Dat is gelukkig niet meer van deze tijd.”
“Je moet je voorstellen: alle calculaties gebeurden nog met pen, notitieblok en rekenmachine. De ene persoon rekende uit, een tweede telde na en een derde persoon typte alles uit op carbonpapier. Gelukkig beschikten we kort daarna over de nodige software om ons werk op dat vlak te verlichten en enigszins te automatiseren.”
“Hoe pittig het ook was, ik kijk wel met veel plezier terug op die periode. Ik heb er tonnen ervaring opgedaan. Ervaring die ik doorheen de jaren zelf ook rechtstreeks mocht doorgeven aan de volgende generaties.”
“Vooral een kwestie van kalm blijven”
Vandaag bestaat het calculatieteam uit 8 medewerkers. Iedereen heeft zijn kerntaken, gaande van administratieve ondersteuning tot het uitwerken van Design&Build-projecten. Eén van de nieuwste aanwinsten binnen het team is Bjordy.
“Na 3 jaar als assistent-calculator bij Houben mag ik me sinds begin 2022 volwaardig calculator noemen. Hoe die omschakeling meeviel? Heel goed. De afgelopen jaren heb ik veel kunnen leren van Johan en van de rest van het team. Het grootste verschil is dat de deadlines nog tastbaarder zijn geworden. Maar dan komt het erop aan om gewoon kalm te blijven en te vertrouwen op de kennis en kunde van het team.”
“De grootste uitdaging blijft dat we niets mogen vergeten binnen het strakke tijdsframe waarin we moeten opleveren. Als we bijvoorbeeld een plafond moeten plaatsen op 6 meter hoogte, dan moeten we de reflex hebben om meteen de prijs van stellingen mee in te calculeren. En zo zijn er nog duizenden andere voorbeelden.”
“Je moet de klik kunnen maken”
“Daarbovenop komt dat onze job er de laatste jaren almaar complexer is op geworden”, gaat Johan verder. “Er is minder uniformiteit op vlak van architectuur en er is enorm veel regelgeving bijgekomen. Dat maakt het rekenwerk er niet eenvoudiger op. Maar langs de andere kant zorgt die afwisseling in projecten er net voor dat ons beroep zo razend interessant is en ons telkens nieuwe uitdagingen voorschotelt.”
“Je moet wel met één ding om kunnen als calculator: soms is je werk tevergeefs geweest. Hoe sterk en kwalitatief je calculatie ook is, vaak heb je maar 1 kans op 3, 4 of 5 om een project binnen te halen. Haal je het, dan krijg je als team een grote vertrouwensboost. Vissen we achter het net, dan pikt dat natuurlijk enorm. Maar dan moet je net terug die klik kunnen maken om er de volgende keer opnieuw voor te gaan.”
Derby time
Ook tijdens de vrije tijd blijft Houben nooit ver weg, zeker niet bij Johan. “Ik trek er regelmatig op uit met de koersfiets of mountainbike. Het doet me telkens zoveel plezier om een van onze vele Houben-realisaties of -werven tegen te komen, hoe ver van huis we ook zijn.”
Bjordy en Johan delen naast hun passie voor calculeren tot slot ook een fervente interesse in de voetbalsport. “Johan heeft jarenlang een abonnement gehad voor de thuiswedstrijden van KRC Genk. Ikzelf speel zelf nog altijd graag het spelletje en ga al meer dan 20 jaar met mijn broer, vader en nonkel naar Standard Luik kijken”, vertelt Bjordy.
“Het kan er maandag op kantoor dus wel eens plagerig aan toegaan, zeker wanneer beide teams tegen elkaar hebben gespeeld. Dan kijken we niet op een pittig mailtje meer of minder (lacht).”