Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
24 november 2022

Nieuwbouw schoolgebouw voor De Helix: 1 ontwerp, 12 gezichten

Een unicum in 38 jaar professionele bouwcarrière. Zo omschrijft hoofdprojectleider Patrick Kaes de bouw van het nieuwbouw schoolgebouw voor middelbare scholencampus De Helix in Maasmechelen. Een mening die werfleider Timo Driesen zeker deelt. Ze laten beiden hun licht schijnen op dit unieke project.

Nieuwbouw schoolgebouw voor De Helix: 1 ontwerp, 12 gezichten

Technische opleidingen winnen aan een razend tempo aan belang. De Helix investeerde daarom in een nieuwbouw schoolgebouw specifiek gericht op technische en wetenschappelijke opleidingen.

De nieuwbouw zal de bestaande, verouderde werkhuizen vervangen op de scholensite en zowel leslokalen als praktijkateliers herbergen.

Ambitieus ontwerp

Het 12-hoekige ontwerp van het nieuwbouw schoolgebouw springt ongetwijfeld als eerste in het oog. Elke bovengrondse verdieping – 3 in totaal – is hierdoor verdeeld in 12 gelijke delen. Taartstukken als het ware.

Daarnaast zijn er op elk van de verdiepingen cirkelvormige gemeenschappelijke ruimtes voorzien, centraal in het midden van het gebouw. Een kleine uitbouw volledig in glas torent net boven het plat dak uit en brengt zo voldoende natuurlijk licht binnen in deze centrale gedeeltes.

Ook de geplande gevelafwerking springt er letterlijk uit. Het weliswaar traditioneel metselwerk zal bestaan uit een mix van metselverbanden: van halfsteensverband over blokverband tot stapelverband.

De Houben-stempel

Met andere woorden: een ambitieus project dat tal van uitdagingen met zich meebrengt. De grootste uitdaging kwam er al meteen tijdens de ruwbouwfase.

Ons oorspronkelijke idee was om met prefab betonwanden te werken, maar deze oplossing zou voor te brede koppelingsvoegen – zo’n 1,5 à 2 cm breed – zorgen. Geen optie, aangezien zichtbeton het quasi volledige interieur zal bepalen. Daarop gingen we samen op zoek naar een esthetisch betere oplossing.

Ter plaatse gestort beton dus. Allesbehalve een sinecure met een 12-hoekig gebouwontwerp. Tijd om ons van onze creatiefste kant te tonen. In plaats van (te) dure stalen of houten bekistingen op maat te laten maken, maakten we gebruik van standaard bekistingspanelen en brachten we hier houten bekistingsplaten op aan.

Enorm veel detailwerk, maar wel dé manier om de talrijke hoekjes tot in de perfectie én met minimaal zichtbare voegen te bekisten.

Flexibiliteit en comfort, vandaag en morgen

Technologie verandert voortdurend, dus dienen we er ook voor te zorgen dat dit nieuwbouw schoolgebouw flexibel en comfortabel in gebruik is én kan meegroeien in de toekomst.

Zo werken we onder meer met “wegneembare” wanden in gipskarton tussen verschillende gebouwgedeeltes. Vloeren afgewerkt in linoleum en houtwolcementplaten tegen de plafonds moeten de geluidsoverdracht tussen de verschillende klaslokalen en verdiepingen maximaal verhinderen, en zo een goede akoestische bescherming op korte en lange termijn garanderen.

De technieken plaatsen we in opbouw. Zo blijven de leidingen voor verwarming, koeling, elektriciteit en ventilatie te allen tijde toegankelijk. Bovendien beschikt ieder klaslokaal over zijn eigen aparte technieken, zodat ze hun eigen binnenklimaat op maat hebben.

Een korte blik op de overige technieken binnen dit project:

  • Watervoorziening en serverlokaal in de kelderruimte
  • Verwarming op basis van warmtepomp
  • Luchtverwarming voor de leslokalen en praktijkruimtes
  • Vloerverwarming in de centrale, gemeenschappelijke ruimtes
  • Ventilatiesysteem met warmterecuperatie
  • Pv-installatie
nieuwbouw helix

Investering in gerust gemoed

De verwachte oplevering van dit mooie project: mei 2023. Tot dan gaan de werken onverminderd voort langs de Rijksweg in Maasmechelen. Maar de leerlingen ondervinden niet de minste hinder hiervan.

We vroegen aan de gemeente of we een alternatieve toegangsweg mochten aanleggen. Zo konden we de werf – en dus ook het werfverkeer – volledig afsluiten van de leerlingen en leerkrachten. Een extra investering voor Houben, maar wel eentje die voor maximale veiligheid en dus ook voor een gerust gemoed zorgt.

Nieuwbouw schoolgebouw in de steigers?

Bij Houben zijn we grondleggers die bouwen aan morgen. De scholen van morgen maken daar zeker een cruciaal deel van uit. Aan welke bouwplannen kunnen wij onze meerwaarde toevoegen? Vertel het ons tijdens een vrijblijvende afspraak.

Neem intussen zeker een kijkje naar onze verschillende realisaties binnen de onderwijssector.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.