Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
18 mei 2021

Peter Mertens (AIM): “Je gaat de planeet niet redden met half werk”

Met de oplevering van een – letterlijk en figuurlijk – groene parkeertoren in het Genkse Thor Park zetten Houben en de ontwerpers van Architects In Motion een succesvol punt achter een eerste samenwerking. Die gebeurde nog via de klassieke aanbesteding, maar als het van architect Peter Mertens afhangt, is het de volgende keer in bouwteam te doen. “Want hoe vroeger we de koppen bij elkaar steken, hoe sterker de samenwerking en dus ook het eindresultaat.”

Peter Mertens (AIM): “Je gaat de planeet niet redden met half werk” Peter Mertens AIM

Bij het binnenstappen van hun kantoren in het Noord-Antwerpse Turnhout vang je meteen een glimp op van het rijke verleden van het architectenbureau dat vandaag de naam Architects In Motion draagt.

Het bureau heeft het modernisme in de genen zitten, geïnspireerd door oprichters Carli Vanhout en Paul Schellekens. Zij lieten zich op zijn beurt inspireren door wijlen provinciaal architect, Jozef Schellekens – vader van Paul-, die in de jaren 1930 mee de toon zette voor het nieuwe bouwen.

Vandaag zijn er 29 medewerkers, waarvan 25 ontwerpers, aan de slag bij Architects In Motion. “We noemen onszelf de derde generatie,” vertelt architect Peter Mertens met een kwinkslag “maar eigenlijk zijn we een brede mix van leeftijden. Een trein van ervaring waar we regelmatig een wagonnetje vol jeugdige kennis aan vasthangen.”

“De alleswetende architect bestaat niet meer”

Met zijn lange staat van dienst heeft het bureau de architectuurwereld met rasse schreden zien veranderen. “De ontwerper in zijn thuislokaaltje, daar staan we vandaag mijlenver vanaf. Het bureau is de architect als dusdanig geworden.”

“De opvatting van de architect als zogenaamd alleswetend individu bestaat niet meer. Bouwen is technischer, complexer en diverser dan ooit. Jonge architecten worden vandaag opgeleid om resultaten in groep te boeken. In ons vak kan je vandaag alleen nog maar iets betekenen als je positief bijdraagt binnen een veelheid van schakels. Je krijgt er dan ook enorm veel voor terug.”

“Binnen ons kantoor uit zich dat in vele verschillende specialisaties. Tegelijkertijd werken we ook samen met een poel van externe specialisten. Voor ieder type klant kunnen we zo de nodige, unieke accenten leggen. We voorzien ook echte opleidingsmomenten om die kennis intern te delen. We verplichten elkaar om naar elkaar te luisteren. Zo behoudt iedere architect zijn eigenheid en kan hij zijn kennis en visie rechtstreeks delen met zijn collega’s.

 

Het nieuwe circulaire parkeergebouw in Genk met uitzicht op de mijnterrils in de verte.

“Geïntegreerd ontwerpen moet de norm worden”

Heeft AIM een uniek herkenningspunt in zijn architectuur? “We hebben niet zozeer een specifieke stijl, wel een benaderingswijze. Dat is hedendaags bouwen tout court, maar ook geïntegreerd ontwerpen.”

“We gaan ijverig op zoek naar partners die geloven in samenwerking in de sterkste zin van het woord. Ons doel is om de verschillende specialismes zo vroeg mogelijk in het proces samen te brengen. En daar is de aannemer natuurlijk een belangrijke schakel in. Als ontwerper beslissen we voornamelijk op basis van ervaringen bij vorige projecten, terwijl aannemers kunnen putten uit hun actuele kennis van de technische bouwprincipes, de materialen en de rechtstreekse impact op de kosten. Door zo vroeg mogelijk die kennis te delen, sluit je toeval uit en ben je de dreigende points of no return in je bouwproces te slim af.”

“Meer nog, zonder geïntegreerd ontwerpen wordt kwalitatief circulair bouwen gewoon onmogelijk in de toekomst. Net omdat de ruimte voor fouten kleiner en kleiner wordt, terwijl de complexiteit groeit. Je gaat de planeet niet redden als je maar half werk doet. Daarom geloven we zo hard in werken in bouwteam, in structureel toegepaste BIM-technologie, in leanprincipes. Werken van macro naar micro, de voorbereidingsfase uitbreiden om de bouwfase te verkorten en de kans op fouten te minimaliseren.”

“Daar hebben we de mensen bij Houben ook helemaal in gevonden. Zij denken er net zo over. Nu moet het idee nog rijpen binnen de rest van de maatschappij. Maar de signalen zijn hoopvol. Ook vanuit de bouwheer, die zich actiever betrokken opstelt dan ooit.”

Geveltekening van het parkeergebouw in Thor Park door AIM: "Zonder geïntegreerd ontwerpen wordt kwalitatief circulair bouwen gewoon onmogelijk in de toekomst. Net omdat de ruimte voor fouten kleiner en kleiner wordt, terwijl de complexiteit groeit."

“Je mag de burger niet voor het blok zetten”

“Diezelfde betrokkenheid verwachten we ook van de toekomstige gebruiker van het gebouw en zelfs de voorbijgangers en omwonenden. Meer nog: we stellen als bureau altijd voor om buurtvoorstellingen te organiseren indien een groot project met een brede impact zich presenteert.”

“Je moet zoveel mogelijk mensen meenemen in je denkproces, je moet kritiek durven toe te laten. Dat geldt zowel voor een openbare sporthal als voor een privaat appartementsgebouw in het midden van de stad. De hele hetze rond Het Steen in Antwerpen bewijst dat je mensen niet voor het blok mag zetten, maar hen moet proberen te laten begrijpen waarom sommige dingen al dan niet kunnen.”

“Het project waar al deze kleine elementen perfect samenkomen, is voor mij onder meer de nieuwbouw voor CAW De Kempen in Turnhout. Een realisatie die we midden in de stedenbouwkundige structuur hebben ingepast en waar ook veel verschillende gebruikers en voorbijgangers bij betrokken zijn. De omgeving heeft zijn stem laten horen in het begin van het proces en het resultaat is mede daardoor enorm goed onthaald. Een project waar we dan ook enorm trots op zijn.”

Wij maken de cirkel mee rond

Kan jij je – net zoals ons – helemaal vinden in de visie van Peter Mertens en zijn collega’s bij Architects In Motion? En ben je op zoek naar een bouwaannemer die elk project op een proactieve en unieke manier aanpakt, met respect voor elke deelnemende partij? Wij luisteren graag naar jouw projectplannen. Contacteer hier onze grondleggers voor een afspraak of voor verdere vragen.

"De parkeertoren op Thor Park in Genk is specifiek opgericht om het volledig te kunnen demonteren en eventueel zelfs elders herop te bouwen. De toren is ook eenvoudig uitbreidbaar in de hoogte en de breedte."

Over de samenwerking voor Thor Park

Houben en Architects In Motion sloegen de hand in elkaar voor de bouw van een duurzame, groene parkeertoren op de T2 Campus in Genk. “Het was niet onze eerste parkeertoren, maar wel de eerste die ons toeliet om als ontwerper volop mee te gaan in het circulaire verhaal.”

“Het gebouw is specifiek opgericht om het volledig te kunnen demonteren en eventueel zelfs elders herop te bouwen. Het concept van de parkeertoren is ook eenvoudig uitbreidbaar in de hoogte en de breedte. BIM-technologie speelde hierin een centrale rol.”

“Aan dat modulaire gegeven zijn tijdens de ontwerpfase nog twee duurzame elementen aan toegevoegd. Een dak als basis voor de zonnepanelen die zowel elektriciteit opwekken voor eigen gebruik op de campus als voor partners in de buurt.”

“De dakstructuur vangt bovendien zuiver regenwater op dat op een circulaire manier wordt ingezet om de geïrrigeerde groengevel te laten openbloeien en verder groeien. Het groen zorgt op zijn beurt voor natuurlijke koeling en beschaduwing voor het ganse wagenpark. De open structuur maakt tot slot installaties voor rookafvoer of ventilatie overbodig.”

Bekijk het project in Thor Park in detail

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.