Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
17 oktober 2018

Quadrivium, een totaalproject dat veel denkwerk vereist

Het team van Houben-projectleiders Victor en Chris vatte in februari 2018 de werkzaamheden aan op het bouwproject Quadrivium op de Campus Arenberg III in Heverlee. In opdracht van de KU Leuven werken ze er tegelijk aan de nieuwbouw van het onderwijs- en practicumgebouw voor de groep Wetenschap en Technologie en aan de renovatie van het bestaande gebouw 200G van Kandidatuur Scheikunde, aansluitend aan de nieuwbouw. De werf vraagt veel voorbereiding en coördinatie van de projectleiding want door de gebonden tijdzone is er geen sprake van een opeenvolgend bouwproces. De grondwerken voor de nieuwbouw worden samen met de afwerking van de renovatie uitgevoerd. De lat ligt hoog, zeker aangezien de KU Leuven met dit project een voorbeeldrol wil spelen op het vlak van verlaagde CO2-uitstoot van gebouwcomfortinstallaties.

Quadrivium, een totaalproject dat veel denkwerk vereist

Het Quadrivium is een ontwerp van POLO architects en heeft een totale oppervlakte van 7.750 vierkante meter. Het omvat het grootste auditorium van de campus met een capaciteit van 600 personen, seminarielokalen, collaboratieve ruimtes, practica, een decenaat en een cafetaria met ontmoetingsfaciliteiten. Het voornaamste doel van het ontwerp was een goed functionerend gebouw te creëren waar studenten aangenaam kunnen vertoeven, verblijven, werken en samenwerken.

 

PAALFUNDERINGEN IN VEENGROND
“De funderings- en rioleringswerken hebben hier veel tijd in beslag genomen,” vertelt projectleider Chris ons bij het begin van de rondleiding. “Nu zijn we bijna klaar om de vloerplaat te storten. We zitten hier op veengrond en dat is één grote spons, het lijkt bijna potgrond. Dus als het grondwater wegtrekt, krijg je verzakkingen. Daarom moesten we met paalfunderingen werken. In totaal hebben we ongeveer drie kilometer paalfundering in de grond geboord. ”

VOORBEELDROL VAN KU LEUVEN
Met dit project Quadrivium wil de gebouwendienst van de universiteit een voorbeeldrol spelen op het vlak van verlaagde CO2 -uitstoot van gebouwcomfortinstallaties. Vandaar de keuze voor geothermie als koelings- en verwarmingstechniek, uitgevoerd door studiebureau Boydens engineering. Om de bomen op de site te vrijwaren en de boormachines voldoende beweegruimte te geven, werd beslist om het BEO-veld onder de nieuwbouw aan te leggen. “Het systeem telt 48 verticale boringen op een diepte van 90 meter,” vertelt projectleider Chris. “Het was een hele coördinatieopdracht om alle betrokken partijen voor grondwerken, technieken en riolering op deze beperkte oppervlakte te laten samenwerken.”

BEO-VELD
Om de leidingen op te vangen werd er een kleine techniekenkelder gebouwd. “De leidingen van het BEO-veld komen hier de kelder binnen,” wijst Chris aan. “Er komt een aangesloten grondgekoppelde warmtepomp en daarbij nog twee gasgestookte condensatieketels om de warmtevraag in te vullen. We hebben hier systeembekisting geplaatst voor de wanden van de trappenhal en de liftschacht. Dit vormt één van de twee kernen van de nieuwbouw. ”

RENOVATIE VAN GEBOUW 200G
Terwijl we verderlopen over de grondwerken van de nieuwbouw naar het bestaande gebouw 200G van Kandidatuur Scheikunde, vertelt Chris ons nog dat de grond er met 2000 m3 werd aangevuld om overal dezelfde hoogte te verkrijgen.  “Net voor het bouwverlof hebben we de pleisterwerken uitgevoerd,” licht hij toe bij het betreden van de oude inkomhal waar hij zelf ooit nog les kreeg. “De oude vloer werd vervangen, alsook de technieken en de plafonds. De rechtermuur vormt de gevel van het bestaand gebouw die uiteindelijk weggenomen zal worden om een verbinding te bekomen tussen het bestaand gedeelte en de nieuwbouw. De nieuwe deuren zijn van de hand van Aluglas en de gipskartonwanden worden nog verder afgewerkt door Gyprof,” vertelt Chris. “Op vraag van de KU Leuven verzorgen we zelfs de elektrische renovatie van de oude aula. We plaatsen nieuwe lichtpunten voor LED-verlichting, Wifi-punten, rookmelders en aan de zitjes komen wandgootjes waarin stopcontacten voorzien worden. Het is een totaalproject waar veel denkwerk bij komt kijken,” besluit de projectleider. “Maar op deze campus staat nog veel te gebeuren.  De KU Leuven is een ervaren bouwheer met veel kennis van zaken. Houben werkt maar al te graag mee aan hun masterplan om de verouderde infrastructuren te vernieuwen.”

PROJECTGEGEVENS
Project: Quadrivium
Locatie: Leuven
Bouwheer: KU Leuven
Uitvoering: Februari 2018 –

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.