Van verbouwing tot vernieuwbouw
“Het is intussen al tien jaar geleden dat we voor het eerst rond de tafel zaten met onze architect. Met gebouwen uit 1910, 1979 en 1994 op onze site voldeden de meeste voorzieningen niet meer aan de strenge hedendaagse overheidseisen. Te kleine kamers, te weinig lichtinval, te weinig praktisch comfort tout court. Zowel op architecturaal als op praktisch vlak waren onze gebouwen flink gedateerd.”
“Initieel was het de bedoeling om te verbouwen. Maar al snel werd duidelijk dat we hiermee de bestaande problemen niet zouden oplossen. Dus richtten we onze pijlen op een vernieuwbouw.”
“Verhuizen was nooit een optie”
“Na het nodige administratieve gepingpong kregen we in 2017 eindelijk de kans om het bouwproject op gang te trekken. Thuis, op onze vertrouwde grond. Het is eigenlijk nooit in ons opgekomen om te verhuizen. We zijn vlot bereikbaar, het stadspark en de markt liggen op wandelafstand. En de mensen zijn en komen hier gewoon graag.”
“Deze grote voordelen bleken ook snel het grootste aandachtspunt te worden binnen het project. Alle bewoners blijven namelijk al die tijd op de site wonen. Hoe laat je het leven zijn normale gangetje gaan met al die werfactiviteit errond?”
“Nadruk op coördinatie en budget”
“Net daarom wilden we met een partner samenwerken die niet enkel opvolgt, maar twee stappen vooruitdenkt. Een algemene aannemer die de volledige coördinatie van de werken op zich neemt, het kostenplaatje nauwlettend in de gaten houdt, maar tegelijkertijd ook openstaat voor andermans ideeën en mee nadenkt over mogelijke opportuniteiten.”
“Twee mooie voorbeelden daarvan. Eén: normaal gezien stond de verbouwing van het centrum voor dagverzorging pas gepland in de derde en laatste fase van het project. Hierdoor zouden de gebruikers van het centrum twee keer moeten verhuizen op evenveel jaar tijd. Toen we vroegen of we deze werken volledig naar het begin konden verschuiven, toonden ze zich heel flexibel bij Houben. Ook al moesten ze hun hele planning hiervoor overhoopgooien.”
“Versnelling hoger in crisistijd”
“En twee: de coronacrisis heeft onze wereld helemaal doen stilstaan. Terwijl het zorgpersoneel overuren draaide, lagen de bouwwerken noodgedwongen stil. Plots kwam vanuit de overheid de vraag om onze bijna afgewerkte nieuwbouwblok in te richten als schakelzorgcentrum voor genezende Covid 19-patiënten vanuit de ziekenhuizen.”
“Bij Houben gingen ze meteen akkoord en schakelden ze nog een versnelling hoger om het gebouw gebruiksklaar te krijgen. Dankzij de blijvende daling in Covid-opnames bleek het uiteindelijk niet meer nodig. Maar dankzij die inspanning konden we het gebouw wel inrichten om onze eigen besmette bewoners af te zonderen van de rest. Niet veel later konden ook 42 bewoners definitief verhuizen naar deze nieuwbouw.”
“Intussen ligt de piek van het virus al even achter ons en staan we dicht bij het afronden van de eerste fase van de bouwwerken. In september hopen we nog eens 57 bewoners te verhuizen naar hun nieuwe thuis.”
Lees hier meer details over het project WZC Sint-Antonius Peer
“Bewust gekozen voor duurzame oplossingen”
“Gezien de groeiende vraag naar zorgverlening en de bijhorende investeringen zetten we binnen dit project extra in op duurzame bouwmaterialen en energieverbruik. Deze zorgcampus moet ook voor de komende generaties nog aanvoelen als een thuis vol modern comfort.”
“Zo kozen we in samenspraak met Houben onder meer voor Airdeck-vloeren met betonkernactivering om duurzaam te koelen en te verwarmen. En voorzien we onder meer vloerverwarming en zonnepanelen. We hebben de berekeningen laten maken: de bijkomende investering vandaag verdienen we doorheen de jaren snel terug.”
“Fijn dat ook de directie langskomt”
“We hebben nog veel werk voor de boeg, maar op twee jaar tijd hebben we – ondanks je-weet-wel-wat – al veel gerealiseerd. Dat ligt volgens mij aan de grote sterkte van het bouwteam, maar ook aan de constructieve, open sfeer. Op de wekelijkse werfvergadering mag iedereen volop zijn zegje doen. Je voelt dat er rekening wordt gehouden met ieders mening.”
“Ik vind het bovendien ook mooi om te zien dat zelfs een aantal bestuursleden een kijkje kwamen nemen naar hoe de werken vorderen. Dat betekent dat het project op alle niveaus leeft en dat iedereen het een warm hart toedraagt.”
“Wanneer we hier straks op onze nieuwe maximumcapaciteit zitten en 189 bewoners verblijven, weet ik dat onze bewoners hetzelfde zullen doen”, besluit Chris Demulder trots.
Samenwerken met onze grondleggers?
Die trots delen we bij Houben volledig. De complexiteit en grootte van dit project vragen een enorme organisatie en coördinatie binnen het bouwteam. Dankzij onze structurele LEAN-aanpak gekoppeld aan onze ervaren grondleggers op en naast de werf, wéten we dat de bewoners straks volop genieten van hun nieuwe thuisomgeving.
Benieuwd naar wat we voor jouw project kunnen betekenen? Vraag een vrijblijvende afspraak aan of bekijk alvast onze verschillende realisaties.