“Zaadjes planten op heel jonge leeftijd”
Vier jaar. Dat is de leeftijd van de jongste deelnemers aan de initiatieven vanuit PXL-STEM Academy om hen kennis te laten maken met beroepen uit de bouwsector. En dat mag je heel letterlijk nemen. Kinderen tot en met 14 jaar krijgen er de kans om te leren metselen, hout bewerken, vliegen met drones en zelfs een bouwkraan besturen.
Bij PXL-Voka Young&Strong focussen ze zich op het informeren en inspireren van een wat oudere doelgroep. Jongeren van 16 tot 24 worden door echte bouwprofessionals rondgeleid op de werf of een afgewerkt project.
“Hoewel we startten als twee verschillende initiatieven, werken we vandaag heel nauw samen”, geeft Mieke Vanormelingen, coördinator van PXL-STEM Academy, aan. “Onze doelen zijn dan ook dezelfde: zuurstof geven aan ondergewaarde jobs door al op heel jonge leeftijd zaadjes te planten bij jongeren. Door hen te leren samenwerken en door ondernemerschap te stimuleren. Zo kunnen ze deelnemen aan kampjes waar ze robots leren maken die in afvoerbuizen op zoek gaan naar lekken, ze leren plannetjes tekenen in 3D of leggen parcours af met bouwkraansimulatoren of drones.”
Iets wat Sara Weerts, coördinator bij PXL-Voka Young&Strong alleen maar kan beamen: “We willen laten zien dat technischere beroepen ook gepaard gaan met heel veel creativiteit.”
“Bedrijven cruciaal als kwaliteitsgarantie”
Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, kijken beide initiatieven vandaag voornamelijk in de richting van bedrijven.
“Toen we in 2019 en 2020 opstartten met respectievelijk Young&Strong en STEM Academy wisten we dat we hulp van buitenaf zouden nodig hebben. Dus stapten we op heel wat bedrijven af met de vraag om een partnership uit te bouwen”, vertelt Sara Weerts.
“Houben is een van de partijen die ervoor koos om ons structureel te ondersteunen en daar zijn we hen heel dankbaar voor. Zo hebben ze al verschillende rondleidingen georganiseerd. De renovatie van kunstencentrum Z33 in Hasselt was daar een mooi voorbeeld van. En binnenkort staat ook een bezoek aan de pas afgewerkte Velodroom in Zolder op het programma.”
“Een van de STEM Academy-initiatieven is zelf uitgegroeid tot een reeks van bouwkampjes”, vult Mieke Vanormelingen aan. “Houben sponsorde ons initieel met bakstenen, metselmaterialen en zelfs overalls voor de kinderen. Wat begon als een reeks workshops om te leren metselen, vloeren, klinkeren,… groeide uit tot de Bouwrakkers-kampjes die we nu iedere vakantie organiseren. Een initiatief in samenwerking met Embuild Limburg, waar Houben dus ook een gewaardeerd lid van is. Vaak krijgen we hulp van onze eigen PXL-studenten, die zo hun kennis leren overdragen aan een potentiële nieuwe generatie van bouwstudenten.”
“En met succes, want hun populariteit blijft maar groeien. We hebben zelfs een deelneemster uit het algemeen secundair onderwijs die zich ook op haar 15e nog blijft inschrijven, omdat ze de smaak helemaal te pakken heeft. En ook de kinderen van andere kampjes die tegelijkertijd bezig zijn, kijken vaak met grote ogen toe. Geweldig om te zien! Net als de manier waarop alle kinderen met elkaar samenwerken en gezamenlijk tot oplossingen komen. Zonder labels en ongeacht in welke studierichting ze zitten.”
“Nu paar versnellingen hoger schakelen”
Toch is er het algemeen besef dat er veel meer nodig is om knelpuntberoepen op lange termijn manier ingevuld te krijgen in de toekomst. Ook bij Houben.
Gedelegeerd bestuurder Veronique Houben: “De ondersteuning vanuit het onderwijs om de bouw onder de jongsten te stimuleren, is vandaag nog te vrijblijvend. Het zijn vooral de bedrijven en organisaties zoals PXL-Voka Young&Strong en PXL-STEM Academy die aan de kar dienen te trekken.”
“Er is dringend nood aan meer structurele kruisbestuiving tussen onderwijs en bouwsector. Door initiatieven in kleuter- en lagere scholen op te zetten, door hen met hun eigen ogen te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Het initiatief moet mee vanuit het beleid komen en niet enkel meer bij de sympathiserende organisaties en jongeren zelf liggen.”
Sara Weerts en Mieke Vanormelingen onderstrepen het belang van een structurele samenwerking: “De tijd waarin bijna iedereen een familielid had dat een technisch beroep uitoefende, ligt achter ons. Een stiel leren kennen vanuit de thuisomgeving is vandaag een zeldzaamheid geworden. Nu is het aan het onderwijs of aan de vrijetijdsdiensten om die taak op zich te nemen.”
“Vragende partij voor opleidingen op locatie”
In tussentijd blijven de workshops en werfbezoeken zich opstapelen. “We blijven ons netwerk uitbouwen. In de eerste plaats proberen we kinderen via werknemers van bedrijven warm te maken om een keertje deel te nemen aan onze initiatieven. Maar ook bij de bedrijven zelf blijven we oproepen lanceren: we hebben namelijk niet liever dat we ook eens ter plaatse een opleiding of workshop kunnen organiseren”, benadrukt Mieke Vanormelingen.
Wat onze ultieme droom zou zijn? “Dat we de deelnemende jongeren ooit zelf als begeleider of lesgever aan de slag kunnen zien. Maar vooral dat we kampen voor élk knelpuntberoep kunnen organiseren. Want de nood is er”, besluit Sara Weerts.
Interesse? Neem je agenda er alvast bij!
Wil je jouw kind(eren) vrijblijvend laten kennismaken met de wereld van de bouw of met andere technische beroepen? Neem dan zeker een kijkje in de agenda’s van:
Intussen blijven we bij Houben volop inzetten op de grondleggers van morgen, ook via initiatieven zoals TALim. Is er nog een initiatief waar we zeker van gehoord moeten hebben? Laat het ons meteen weten!