Hoe kunnen we
je helpen?

OF +32 (0)11 26 96 00

Vragen?

  • Heb je bepaalde vragen over onze manier van werken? Of wil je graag eens samenzitten om het te hebben over jouw project?

    Laat hier je gegevens achter 
en we geven je snel een antwoord.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
21 november 2022

90 jaar Houben: te mooi om niet terug te blikken

In mei 2022 stak Ewald Houben zijn spade in de grond op de voormalige mijnsite in Houthalen. De symbolische start van een nieuw project, maar ook een symbolisch moment voor familiebedrijf Houben. Want precies 90 jaar eerder startte zijn vader Gerard ons bouwbedrijf op in datzelfde Houthalen. Blik met ons mee terug op 90 jaar familie- en bouwgeschiedenis!

90 jaar Houben: te mooi om niet terug te blikken

3 generaties grondleggers

Met Veronique en Ignace Houben staat vandaag de derde generatie van de familie Houben mee aan het roer van bouwbedrijf Houben. Met in hun spoor meer dan 170 grondleggers op en naast de werf. Vooruitdenkers, vooruitlopers, initiatiefnemers, bouwers met een visie.

90 jaar na de opstart van het familiebedrijf is het tijd om terug te blikken op de bepalende momenten in ons bestaan. De momenten die definiëren waarom we zijn wie we vandaag zijn.

1932: kaas gegeten van bouw

Oprichter van het bouwbedrijf, Gerard Houben, komt uit een gezin van ondernemers. Zijn vader Alfons baat eind jaren 1800 een groothandel in boter, eieren en zuivel uit. Samen met zijn vier zonen richt hij zich later ook op de verkoop van bouwmaterialen aan doe-het-zelvers.

Gerard heeft duidelijk meer kaas gegeten van de bouw en in 1932 stampt hij samen met broer Julien Bouwbedrijf Gebroeders Houben uit de grond.

Gerard stampt in 1932 samen met broer Julien Bouwbedrijf Gebroeders Houben uit de grond.

1953: heropbouwen na de oorlog

Een economische crisis en Wereldoorlog II leiden tot twee grote noden: jobs en de heropbouw van de vele vernielde gebouwen. Bouwbedrijf Houben kent een straffe groei tijdens deze jaren en de piepjonge Ewald – zoon van Gerard – kruipt al regelmatig mee de vrachtwagen in met de werkmannen.

Hoe Ewald zich zijn kindertijd en zijn vader Gerard als ondernemer herinnert? Lees hier zijn unieke verhaal.

In 1962 wordt deze forse groei bestendigd met de oprichting van prefabbetonproductent Marmorith. Later zou het bedrijf overgenomen worden.

Een piepjonge Ewald Houben kruipt nu en dan mee in de vrachtwagens richting de bouwwerven.

1972: feestelijk scharnierpunt

In 1972 stapt Ewald Houben als tweede generatie in het bedrijf en neemt hij Marmorith onder zijn vleugels. In datzelfde jaar vindt ook de opening plaats van het gloednieuwe Cultuurcentrum Hasselt. Een iconisch gebouw in provinciehoofdstad Hasselt, met bouwbedrijf Houben als hoofdaannemer.

50 jaar later zou CCHA ook de feestlocatie worden van ons 90-jarig bestaan. Een symbolisch dubbel feest om te vieren. Ter ere van het speciale jubileum van het cultuurcentrum nam Ewald Houben deel aan een podcast van Architectuurwijzer.

Beluister hier de podcast met Ewald Houben rond 50 jaar Cultuurcentrum Hasselt.

1989: grondleggers worden grondverzetters

Met het overlijden van oprichter Gerard Houben in 1985 breken er meteen ook enkele moeilijke jaren aan voor het familiebedrijf. Onder meer ten gevolge van de oliecrisis in de jaren 70. Ewald en zijn echtgenote Lieve nemen de cijfers van Houben strikt onder de loep, de trouwe achterban houdt het bedrijf letterlijk recht.

Het wordt hét grote kantelpunt voor Houben. Ewald wordt definitief het nieuwe gezicht van het bedrijf en zorgt opnieuw voor een hoopvol toekomstverhaal.

Rond de millenniumwissel stappen Veronique en Ignace Houben in het familiebedrijf. Al de derde generatie die mee aan het roer staat.

2000-2022: verjonging…

De millenniumwissel brengt een nieuwe Houben-generatie met zich mee. Dochter Veronique en zoon Ignace verbinden zich aan het familiebedrijf.

Veronique focust zich op de commerciële uitbouw van Airdeck en later ook van Houben. Ignace buigt zich over de continue kwaliteitsbewaking en het optimaliseren van de performantie op en naast onze werven.

… en het digitale tijdperk

Met de opkomst van het digitale tijdperk in combinatie met de vele nieuwe uitdagingen binnen de bouwsector zet Houben de afgelopen jaren extra in op duurzaam, circulair en efficiënt bouwen.

Processen zoals lean bouwen en moderne technieken zoals BIM, augmented reality, artificial intelligence, robots en drones moeten ons meer en meer doen evolueren richting een data driven company, maar altijd gebaseerd op ons gezond Houben-bouwverstand.

Op deze manier willen we de weg vrijmaken voor een nieuwe 90 jaar van grondleggerschap en grensverleggend bouwen. Doe je met ons mee?

Bouwen aan morgen met Houben?

90 jaar geleden zagen we het groots. In al die jaren nadien bewezen we ook dat we op ieder moment de juiste, toekomstgerichte beslissingen te kunnen nemen. Hetzelfde doen we ook maand na maand en jaar na jaar binnen onze bouwprojecten.

Ben je op zoek naar een bouwaannemer die decennialange ervaring koppelt aan een gerichte blik op de toekomst én ook vandaag helemaal mee is met zijn tijd? Laat ons dan zeker iets weten! Wij zorgen er graag voor dat jouw bouwproject de wereld van morgen mee bepaalt.

Houben in hoogtepunten

  1. HET ONDERNEMERSBLOED

    Alfons Houben baatte aan de toenmalige Zavelstraat – nu Stationsstraat- in Houthalen een groothandel in boter, eieren en andere zuivelproducten uit. Hij verkocht later ook bouwmaterialen aan de doe-het-zelvers van toen en was verzekeringsmakerlaar voor ABB. Samen met zijn vier zonen Herman, Leon, Julien en Gerard maakte hij furore in Houthalen en daarbuiten.

  2. VAN ZUIVEL TOT ZAVEL

    Gerard Houben, zoon van Alfons, heeft van zuivel geen kaas gegeten maar de bouwmarkt spreekt hem wel aan. Hij volgt zijn neus voor opportuniteiten en krijgt op z’n 24ste bij de pas opgerichte mijnen het beheer over de gebouwen. Wanneer de mijn in 1932 tijdelijk sluit, stort Gerard zich op het bouwen en verkopen van huizen. Daarmee is bouwbedrijf Gebroeders Houben een feit.

  3. BOUWBEDRIJF GEBROEDERS HOUBEN

    Bij de heropening van de mijnen, keert Gerard terug. Hij combineert twee jobs: overdag werken voor de mijn, ‘s avonds zijn eigen bedrijf uitbouwen. Samen met zijn broer Julien brengt hij onder de vlag van bouwbedrijf “Gebroeders Houben” het ene na het andere bouwproject tot een goed einde. Met de start van een zagerij die hout levert aan de mijn, verankeren de gebroeders de symbiose tussen beide ondernemingen.

  4. HOUBEN GROEIT

    Na de economische crisis en na WOII waren veel mensen op zoek naar een job en moest er veel heropgebouwd worden. Het bouwbedrijf kent een hoge vlucht. De 6-jarige Ewald Houben, jongste van vier, poseert hier bij een realisatie van bouwbedrijf Gebroeders Houben in Lillo (Houthalen). Hij reed al snel mee met de camion van het werk om hout te halen in de haven van Antwerpen en zand in de groeve.

  5. OPRICHTING MARMORITH

    Om de vloed aan projecten te kunnen realiseren, neemt het bedrijf jongemannen uit de omgeving aan en leidt ze op tot bekwame vakmensen. Omwille van de steeds complexere vragen, begint bouwbedrijf Gebroeders Houben te diversifiëren. Zo ontstaat in 1962 het nieuwe bedrijf Marmorith, dat zich onder meer specialiseerde in sierbeton en granito.

  6. DERDE GENERATIE

    Na zijn architectuurstudies start Ewald Houben in het familiebedrijf. Een van zijn eerste grote verantwoordelijkheden was het opvolgen van Marmorith. Hij implementeert een carrousselsysteem voor de productie van zijn betonelementen. Dat was in België op dat moment nog ongezien. Bouwbedrijf Gebroeders Houben start in die periode een nieuwe firma genaamd Omnia Limburg Montage voor specifieke vragen rond geprefabriceerde structuren. Vanaf 1976 brengen ze de leveringen van grondstoffen, producten en bouwmaterialen onder bij de firma Ketraco Transport. In de jaren ’80 en ’90 wordt het productgamma van Marmorith verder uitgebreid met betonnen bushokjes, Evergreen geluidsschermen, Moducon3Win, een breedplatenfabriek, en een hal voor zware prefab elementen tot 90 ton.

  7. EWALD EN LIEVE AAN HET ROER

    Wanneer Gerard in 1985 onverwacht overlijdt, komt Houben in een moeilijke periode. De gevolgen van de oliecrisis in de jaren ‘70 waren volop voelbaar. Met rentes van 12 à 13% op hun zware investeringen, zat de schrik er goed in bij de familie. De werknemers hielden het bedrijf toen letterlijk recht en ook Ewalds echtgenote Lieve werkte een nacalculatietraject uit om cruciale inzichten te krijgen in de uitgaven. Vanaf 1989 kiest Ewald voor continuïteit en koopt hij alle bedrijven in de groep over van de rest van de erfgenamen. Het is het begin van een nieuwe bloeiperiode.

  8. VIERDE GENERATIE

    Na haar studies solliciteerde Veronique in 2000 voor een job op de boekhouding bij Houben. Al snel maakte ze deel uit van het managementteam. Haar focus ligt op het commercieel uitbouwen van zowel Airdeck als Houben. In beide gevallen met een toekomstgerichte en innovatieve focus.

    Ook Ignace koos, kort na Veronique, voor het familiebedrijf. Hij werkt aan de continue kwaliteitsbewaking en de ontwikkeling van processen en werkmethodes om de performantie van het bouwbedrijf te verzekeren.

  9. OPRICHTING AIRDECK

    Het was Ewald Houben die in 2004 het Airdeck Intelligent Floor system uitvond. Het innovatief, gepatenteerd lichtgewicht vloersysteem voor ziekenhuizen en andere grote utiliteitsgebouwen. Toch was het pas een paar jaar later, in 2012 onder impuls van Veronique, dat het Airdeckteam de commercialisatie van hun product in eigen handen nam en verder uitbouwde. Eerst enkel in België en Luxemburg, daarna ook in de rest van de wereld. Vandaag is het een 100% operationele unit. Van design en engineering tot productie en plaatsing, met partners en projecten tot in het Midden-Oosten.

  10. BERINGEN

    Nadat Marmorith in 2005 verkocht werd aan de Ierse CRH-groep, koos Houben voor een nieuwe uitvalsbasis in Beringen. Het bedrijf verliet met het hele team de Houthalense heimat en verhuisde naar een nieuwbouw langs de E313 in Beringen. Vandaag zijn hier nog steeds de schrijnwerkerij Woodfactory en het Houben-magazijn gevestigd.

  11. HOLLANDSCH HUYS HASSELT

    In het jaar dat Houben haar 80-jarig bestaan vierde, namen de administratieve diensten hun intrek in het lage-energie kantoorgebouw Hollandsch Huys in Hasselt. In 2007 startte Houben met de ontwikkeling en bouw van dit innovatieve complex langs de Prins-Bisschopssingel. Het gebouw heeft E-peil van 49 en een K-peil van 22. Er wordt gebruik gemaakt van betonkernactivering, geothermie, warmtepompen en er zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Het gebouw is intussen 15 jaar oud, maar nog steeds state of the art.

  12. FUTURE CLIMA

    In september 2019 treedt het installatiebedrijf Future Clima toe tot de Groep Houben. Het bedrijf staat in voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van de meest complexe verwarmings-, ventilatie-, airconditioning- en sanitaire installaties. En dit zowel voor utilitaire als industriële gebouwen.

  13. WOODFACTORY

    Sinds begin 2021 maakt het houtatelier in Beringen deel uit van het Woodfactory-verhaal. Het is zo het derde coworkingatelier in Vlaanderen voor particulieren en zelfstandigen. In het deelatelier hebben zij alle ruimte en professionele tools tot hun beschikking voor het vakkundig realiseren van hun schrijnwerkprojecten. Binnen Woodfactory zet Houben zich bovendien in voor verschillende maatschappelijke en onderwijsgerelateerde initiatieven.

  14. 90 JAAR GRONDVERLEGGEND

    De cirkel is rond want waar Gerard Houben ooit zijn bouwactiviteiten startte, stak zijn zoon Ewald op donderdag 5 mei 2022 mee de eerste spade in de grond voor het project Bellefleurs op de voormalige mijnsite in Houthalen.

    In dit jaar viert Ewald Houben ook zijn 75ste verjaardag samen met zijn grondleggers en zijn familie.

Blijf op de hoogte van onze laatste cases en referenties. Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.