3 generaties grondleggers
Met Veronique en Ignace Houben staat vandaag de derde generatie van de familie Houben mee aan het roer van bouwbedrijf Houben. Met in hun spoor meer dan 170 grondleggers op en naast de werf. Vooruitdenkers, vooruitlopers, initiatiefnemers, bouwers met een visie.
90 jaar na de opstart van het familiebedrijf is het tijd om terug te blikken op de bepalende momenten in ons bestaan. De momenten die definiëren waarom we zijn wie we vandaag zijn.
1932: kaas gegeten van bouw
Oprichter van het bouwbedrijf, Gerard Houben, komt uit een gezin van ondernemers. Zijn vader Alfons baat eind jaren 1800 een groothandel in boter, eieren en zuivel uit. Samen met zijn vier zonen richt hij zich later ook op de verkoop van bouwmaterialen aan doe-het-zelvers.
Gerard heeft duidelijk meer kaas gegeten van de bouw en in 1932 stampt hij samen met broer Julien Bouwbedrijf Gebroeders Houben uit de grond.
1953: heropbouwen na de oorlog
Een economische crisis en Wereldoorlog II leiden tot twee grote noden: jobs en de heropbouw van de vele vernielde gebouwen. Bouwbedrijf Houben kent een straffe groei tijdens deze jaren en de piepjonge Ewald – zoon van Gerard – kruipt al regelmatig mee de vrachtwagen in met de werkmannen.
Hoe Ewald zich zijn kindertijd en zijn vader Gerard als ondernemer herinnert? Lees hier zijn unieke verhaal.
In 1962 wordt deze forse groei bestendigd met de oprichting van prefabbetonproductent Marmorith. Later zou het bedrijf overgenomen worden.
1972: feestelijk scharnierpunt
In 1972 stapt Ewald Houben als tweede generatie in het bedrijf en neemt hij Marmorith onder zijn vleugels. In datzelfde jaar vindt ook de opening plaats van het gloednieuwe Cultuurcentrum Hasselt. Een iconisch gebouw in provinciehoofdstad Hasselt, met bouwbedrijf Houben als hoofdaannemer.
50 jaar later zou CCHA ook de feestlocatie worden van ons 90-jarig bestaan. Een symbolisch dubbel feest om te vieren. Ter ere van het speciale jubileum van het cultuurcentrum nam Ewald Houben deel aan een podcast van Architectuurwijzer.
Beluister hier de podcast met Ewald Houben rond 50 jaar Cultuurcentrum Hasselt.
1989: grondleggers worden grondverzetters
Met het overlijden van oprichter Gerard Houben in 1985 breken er meteen ook enkele moeilijke jaren aan voor het familiebedrijf. Onder meer ten gevolge van de oliecrisis in de jaren 70. Ewald en zijn echtgenote Lieve nemen de cijfers van Houben strikt onder de loep, de trouwe achterban houdt het bedrijf letterlijk recht.
Het wordt hét grote kantelpunt voor Houben. Ewald wordt definitief het nieuwe gezicht van het bedrijf en zorgt opnieuw voor een hoopvol toekomstverhaal.
2000-2022: verjonging…
De millenniumwissel brengt een nieuwe Houben-generatie met zich mee. Dochter Veronique en zoon Ignace verbinden zich aan het familiebedrijf.
Veronique focust zich op de commerciële uitbouw van Airdeck en later ook van Houben. Ignace buigt zich over de continue kwaliteitsbewaking en het optimaliseren van de performantie op en naast onze werven.
… en het digitale tijdperk
Met de opkomst van het digitale tijdperk in combinatie met de vele nieuwe uitdagingen binnen de bouwsector zet Houben de afgelopen jaren extra in op duurzaam, circulair en efficiënt bouwen.
Processen zoals lean bouwen en moderne technieken zoals BIM, augmented reality, artificial intelligence, robots en drones moeten ons meer en meer doen evolueren richting een data driven company, maar altijd gebaseerd op ons gezond Houben-bouwverstand.
Op deze manier willen we de weg vrijmaken voor een nieuwe 90 jaar van grondleggerschap en grensverleggend bouwen. Doe je met ons mee?
Bouwen aan morgen met Houben?
90 jaar geleden zagen we het groots. In al die jaren nadien bewezen we ook dat we op ieder moment de juiste, toekomstgerichte beslissingen te kunnen nemen. Hetzelfde doen we ook maand na maand en jaar na jaar binnen onze bouwprojecten.
Ben je op zoek naar een bouwaannemer die decennialange ervaring koppelt aan een gerichte blik op de toekomst én ook vandaag helemaal mee is met zijn tijd? Laat ons dan zeker iets weten! Wij zorgen er graag voor dat jouw bouwproject de wereld van morgen mee bepaalt.